• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering
Home » Thema » Online pesten of cyberpesten » Lespakket ‘Cyberpesten’

Lespakket ‘cyberpesten’

Lespakket 'Cyberpesten'
Cyberpesten bespreekbaar maken door middel van een leuke eigentijdse les! Aan de hand van de kreukeloefening, drie moraalverhalen, de posters en het werkboekje kunt u cyberpesten en de impact daarvan bespreekbaar maken. Online pesten, cyberpesten en digitaal pesten zijn allemaal termen die we gebruiken voor pestgedrag via sociale media.


Adviesleeftijd: 11 jaar en ouder

Inhoud lespakket cyberpesten:

 • Twee posters (A1-formaat):
        - Poster met sms-afkortingen in het Nederlands
        - Poster met sms-afkortingen in het Engels
 • 20 lesboekje 'Cyberpesten'
 • 20 stoffen polsbandjes (Pesten, ik doe er niet aan mee)
 • Discussieplaat
 • Digitale bestanden (Handleiding, PowerPiont-presentatie, antwoordenbladen, Kreukeloefening)

 

Extra werkboekjes voor de leerlingen zijn los verkrijgbaar. 

 

Klantwaardering

van  op 02-05-2019

Leerzaam

Dit lespakket cyberpesten besteld voor mijn klas. De leerlingen waren vooral erg enthousiast over de gebruikte afkortingen. Ook de twee oefeningen spraken erg aan en hieruit volgde een zeer zinvolle discussie. Zinvol en leerzaam voor alle jongeren. Ze kunnen tenslotte allemaal wel eens met cyberpesten te maken krijgen.

Afbeelding van de werkboekjes, de polsbandjes en de voor- en achterkant van de discussieplaat.

Doelstelling lespakket 'Cyberpesten':
Cyberpesten of online pesten bespreekbaar maken door middel van een leuke eigentijdse les! Aan de hand van de kreukeloefening, het moraalverhaal, de posters en het werkboekje kunt u cyberpesten en de impact daarvan bespreekbaar maken.

In dit lespakket wordt gewerkt met twee moraalverhalen:

 1. Lees het moraal verhaal 'Varken of engel?'
 2. Lees het moraal verhaal 'Kreukelpapier'
 3. Lees ook het moraalverhaal 'Ezel in de put'

 

Werkwijze Lespakket 'Cyberpesten'

De posters kunnen vooraf opgehangen worden. De leerlingen kunnen hierop de antwoorden van de vragen uit het werkboekje vinden.

PowerPoint-presentatie met kreukeloefening
Deel vooraf aan elke leerling een blaadje uit en vraag de leerlingen hier hun naam op te zetten. Start dan de PowerPoint-presentatie. Dia 1 tot en met 17 legt de verschillende vormen van pesten uit. Bij dia 18 kunnen de leerlingen meedoen met de kreukeloefening en gebruiken ze het blaadje dat u vooraf uitgedeeld heeft.

Werkboekje 'Cyberpesten'
Het werkboekje begint met de kreukeloefening uit de PowerPoint-presentatie. Daarna wordt uitgelegd wat je, als slachtoffer van cyberpesten, het beste kunt doen. Een moraalverhaal over een koning en een monnik. De koning beledigt de monnik, maar in plaats van lelijk terug te doen geeft de monnik de koning een compliment. De koning eist hierover een verklaring van de monnik; die is verhelderend en ook toepasbaar bij cyberpesten. Ontvang je lelijke tekst op je mobiel, dan zegt dat meer over de schrijver van de tekst dan over jou. Ook staan er in het werkboekje vragen en afkortingen. De betekenis van de afkortingen staan, voor zover de leerlingen deze nog niet kennen, allemaal omschreven op de posters. Bekijk hier het werkboekje 'Cyberpesten'

 

Antwoordenbladen
De afkortingen staan allemaal uitgewerkt op een antwoordenblad.