• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Paarse Vrijdag 

Vier mee! Op vrijdag 8 december 2023 

Kleur jezelf en de school paars

Gratis moraal verhaal voor Paarse Vrijdag

Bekijk en download hier het gratis moraal verhaal over een uil en een flamingo. 
Ik mag zijn wie ik ben! En dat mag jij ook! Het verhaal mag gebruikt worden voor bijvoorbeeld Paarse Vrijdag op 8 december 2023.
 

Veel plezier ermee!

Ontwerp je eigen LHTBIQ kleding voor Paarse Vrijdag

 

Zo werkt het:

  1. Ga naar de LHBTIQ+ Spreadshop
  2. Kies een kledingstuk of accessoires
  3. Ga je zelf ontwerpen, dan zijn de designs gratis
  4. Spreadshop bedrukt het product en zorgt voor een vlotte levering. 

Wat is Paarse Vrijdag?

Paarse Vrijdag is een dag waarop LHBTIQ-mensen en hun bondgenoten getoond wordt dat ze geliefd, geaccepteerd en gewaardeerd worden. Deze unieke dag komt oorspronkelijk uit Canada, maar in steeds meer landen neemt het belang ervan toe. Paarse Vrijdag bestaat al sinds 2015; deze nationale feestdag brengt verschillende lhbtiq+-gemeenschappen bij elkaar om erkenning en acceptatie te verwerven voor LHBTIQ+’ers in alle lagen van de samenleving.

Waarom is Paarse Vrijdag belangrijk?

Paarse Vrijdag is belangrijk omdat het de lhbtiq+-gemeenschap een platform geeft om te laten zien hoe divers en uniek ieder individu daarin is. LHBTIQ+’ers worden vaak gediscrimineerd of veroordeeld – maar door middel van Paarse Vrijdag kunnen ze hun verhalen vertellen, hun waardigheid tonen en er plezier aan beleven. Door deel te nemen aan deze openbare manifestatie wordt erkenning en acceptatie gestimuleerd voor alle LHBTIQ+-mensen overal ter wereld.

Wanneer is het Paarse Vrijdag?

In Nederland wordt Paarse Vrijdag altijd gehouden op de tweede vrijdag in december. In 2023 is dat op vrijdag 8 december. In 2010 deden in Nederland 150 scholen mee aan de allereerste Paarse Vrijdag. In 2011 deden er al twee keer zoveel scholen mee. Vorig jaar in 2022 deed een recordaantal van bijna drieduizend scholen mee. Hieronder waren ongeveer 1.700 basisscholen, 1000 middelbare scholen en mbo’s en 200 hbo- en universiteitslocaties.

Paarse Vrijdag op de basisschool

Sinds 2019 nemen ook baisscholen mee met Paarse Vrijdag. Vorig jaar was het aantal basisscholen die meededen al ruim 17000. Leerlingen op de basisschool kunnen twee vaders of twee moeders hebben. Basisscholen worden daarom ook opgeroepen om mee te doen aan Paarse Vrijdag en te laten zien dat iedereen er mag zijn, ongeacht geslacht of geaardheid. Het is belangrijk voor acceptatie en veiligheid van álle leerlingen binnen hun schoolmuren.

Paarse Vrijdag op het voortgezet onderwijs

Op 8 december kleuren de scholen weer paars. Op die dag worden er op veel scholen activiteiten georganiseerd voor Paarse Vrijdag. Om een veiliger klimaat te creëren voor alle leerlingen om zichzelf te kunnen zijn op school. Alle leerlingen en docenten kunnen al meedoen door wat paars te dragen. Hiermee maak je een statement dat jij tolerant bent naar alle mensen, ongeacht hun seksuele voorkeur en dat je iedereen accepteert zoals hij/zij is. Elke school kan een GSA (Gay-Straight Alliance) werkgroep starten waarbij leerlingen en docenten samen het klimaat bewaken om jezelf te kunnen zijn op hun school, ongeacht je seksuele geaardheid. Het GSA is er vooral om iedereen, dus homo-, bi- en heteroseksuelen een goed en veilig gevoel te geven binnen de school. 

De Paarse Vrijdag werkgroepen doen op alle scholen hun uiterste best gedaan om ook de school paars te kleuren. Het idee komt vanuit de Verenigde Staten, nadat daar in korte tijd veel homo-, biseksuele en transgender jongeren zelfmoord hadden gepleegd. Paarse Vrijdag bestaat al sinds 2010, in Nederland en België deden er toen 250 scholen mee. 

Paarse Vrijdag Nederland

Op paarse vrijdag dragen alle leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs, scholieren en studenten de kleur paars op school. Ze tonen daarmee hun solidariteit voor gender- en seksuele diversiteit. In Nederland wordt Paarse Vrijdag dit jaar gehouden op vrijdag 8 december. Tijdens de eerste Paarse vrijdag deden 150 scholen mee. In 2011 was dat aantal al verdubbeld en het aantal scholen die meedoen groeit nog steeds ieder jaar. In 2021 deden er ongeveer een half miljoen scholieren van 2500 scholen uit het basis- en middelbaar onderwijs mee. Paarse vrijdag wordt nu in Nederland georganiseerd door de jongerenorganisatie Gender & Sexuality Alliance (GSA). Zij zetten zich in voor het creëren van een veilige omgeving voor iedereen op elke school. Deze organisatie wordt gesteund door COC Nederland, de belangenorganisatie voor lhtbi's. In Nederland zijn scholen nog vaak geen veilige plek voor lhbti-jongeren zijn. Van alle scholieren heeft 50% moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. Zij worden veel gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid. Ook is suïcide onder deze groep jongeren een probleem. Het aantal lhbti-jongeren dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren. Er is een wetenschappelijk aangetoond verband tussen pesten en hoge suïcidecijfers onder lhbti-jongeren.

Paarse Vrijdag België 

De paarse vrijdag werd in België gehouden op 17 mei en vond voornamelijk online plaats. Op vrijdag 17 mei werd de kleur paars met selfies online gedeeld onder 105 Vlaamse secundaire scholen en alle hogescholen en universiteiten zich solidair met holebi en transgender+ jongeren.

Vier ook paarse Vrijdag op school

Ook het komende jaar vieren weer veel scholieren seksuele- en genderdiversiteit op school. Leerlingen en docenten dragen, op 8 december, paarse kleding en regenboog armbandjes  en ook de scholen kleuren paars met Paarse Vrijdag posters en vlaggetjes. Met Paarse Vrijdag hoopt men meer bewustwording, erkenning en openheid te creëren voor jongeren die er moeite mee hebben en worstelen met hun genderidentiteit. Meer erkenning bij mensen die er nog nooit mee te maken hebben gehad, zodat ze er meer begrip voor krijgen, er meer vanaf weten en zo eerder, iemand die ermee struggelt, kunnen helpen. En natuurlijk moet de bewustwording eraan bijdragen dat iedereen er gewoon voor uit mag en durft te komen. Dit jaar is het de dertiende editie van Paarse Vrijdag. Op 8 december dragen meer 300.000 scholieren en docenten paarse kleding voor acceptatie van iedereen. Ruim 1000 scholen in Nederland en België doen inmiddels mee aan Paarse Vrijdag.

Wat u moet weten over Paarse Vrijdag

Wat deze Nederlandse feestdag inhoudt, waarom het wordt gevierd en hoe u eraan kunt deelnemen! Vier de dag van diversiteit, acceptatie en inclusiviteit met Paarse Vrijdag - een speciale feestdag ter ere van de LGBTQ+-gemeenschap. Doe nu mee! Paarse Vrijdag is een dag ter ere van de LGBTQ+-gemeenschap. Op deze feestelijke dag wordt er stilgestaan bij diversiteit, acceptatie en inclusiviteit. Dus als je mee wilt doen aan Paarse Vrijdag, zijn er veel verschillende manieren om dit te vieren! 

Paarse vrijdag uit solidariteit voor gender- en seksuele diversiteit

In 2022 droegen 34000 leerlingen een kleurrijk paars armbandje tijdens Paarse Vrijdag! Veel scholen doen ook dit jaar weer mee en kleuren op 8 december 2023 paars ter ere van Paarse Vrijdag: de dag waarop leerlingen, studenten en docenten in paarse kleding hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Ze willen hiermee laten zien dat het oké is, dat zij er mogen zijn, gesteund worden en niet de enige zijn.

Hoe kan je meedoen aan Paarse Vrijdag?

Er zijn veel manieren om mee te doen met Paarse Vrijdag, afhankelijk van waar je bent en wat je voorkeuren en mogelijkheden zijn. Je kunt bijvoorbeeld een Paarse Vrijdagevenement organiseren in jouw stad, een pride parade bezoeken of gewoon een paarse outfit dragen. Wanneer je op social media plaatst, vergeet dan niet de hashtags #PaarseVrijdag en #LHBTIQ+ te gebruiken. Het hele jaar door transparant zijn over seksuele diversiteit helpt ook om naar wetgeving en maatschappelijke perceptie over gendergelijkheid te werken.

Welke activiteiten kun je vieren tijdens deze dag?

Er zijn vele activiteiten en manieren om Paarse Vrijdag te vieren. Bijvoorbeeld door het organiseren van een openbare of particuliere discussie, kunstexposities, een filmavond rond LHBTIQ+ onderwerpen of simpelweg het deelnemen aan een bijeenkomst met andere LHBTIQ-belanghebbenden. Draag paarse kleding of accessoires om je solidariteit met de LHBTIQ+-gemeenschap te tonen en promot Paarse Vrijdag op social media om het gesprek over gendergelijkheid en inclusiviteit verder te brengen.

Het belang van het meedoen aan Paarse Vrijdag

Uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Groningen bleek dat LHBTIQ+ leerlingen veel vaker gepest worden dan andere scholieren. 'Homo' is op de scholen nog steeds het meest gebruikte scheldwoord. Gelukkig doet 84% van alle scholen iets om LHBTI-acceptatie te bevorderen op hun school. Iedereen moet op school zichzelf kunnen zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, sekse, genderidentiteit of genderexpressie ook is. Je moet mogen zijn wie je bent in onze multiculturele samenleving. Heel veel scholen organiseren de laatste jaren speciale (paarse) activiteiten op deze zeer speciale vrijdag. 

LTGB

Nadat in de Verenigde Staten ‘de Spirit Day’ gehouden was werd in Nederland, als uiting tegen het pesten van lhbt-jongeren, Paarse Vrijdag voor het eerst gehouden in 2010 op initiatief van Nazmul Zaman. Scholengemeenschap Piter Jelles, waar Nazmul Zaman leerling was, wilde hiermee op een positieve manier seksuele en genderdiversiteit zichtbaar maken, en steun bieden aan lhbt-jongeren. Lhbt is de Nederlandstalige variant van de Engelse afkorting LGBT een afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual en transgender. (afkorting LGBT)

Wat kun je doen om lhbtiq+ te steunen?

Er zijn veel manieren om de LHBTIQ+-gemeenschap te steunen bij Paarse Vrijdag. Koop een prachtig buitenlands product dat is geproduceerd door een lokale LHBTIQ+-onderneming, leer meer over LHBTIQ+ rechten in je land en andere delen van de wereld, zoek naar educatieve documentaires en films die de verhalen van LHBT-personen vertellen, doe mee aan demonstraties tegen LGBT-discriminatie en steun lhbtiq + organisaties of evenementen. Maak je stem gehoord!

Waarom de kleur paars?

Tijdens de Spirit Day in de Verenigde Staten droegen leerlingen paars om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender waren. "De kleur paars was gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur voor 'spirit' staat. Spirit heeft te maken met zaken die de geest betreffen waarbij de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring. De regenboog staat symbool voor hoop en verbinding.

Bekijk ook 'Roze Zaterdag' voor een samenleving die seksuele diversiteit en genderdiversiteit integreert.

Gender diversiteit

 

  • Hetero
  • Lesbian
  • Asexual
  • Bisexual
  • Gay
  • Male
  • Bisexual
  • Transgender
  • Female