• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering

Paarse Vrijdag 9 december 2022 

Paarse vrijdag uit solidariteit voor gender- en seksuele diversiteit

Paarse Vrijdag op 9 december

Ook het komende jaar vieren weer veel scholieren seksuele- en genderdiversiteit op school. Leerlingen en docenten dragen, op 9 december, paarse kleding en ook de scholen kleuren paars met vlaggetjes, linten, posters en armbandjes. Met Paarse Vrijdag hoopt men meer bewustwording, erkenning en openheid te creëren voor jongeren die er moeite mee hebben en worstelen met hun genderidentiteit. Meer erkenning bij mensen die er nog nooit mee te maken hebben gehad, zodat ze er meer begrip voor krijgen, er meer vanaf weten en zo eerder, iemand die ermee struggelt, kunnen helpen. En natuurlijk moet de bewustwording eraan bijdragen dat mensen die ermee struggelen, er eerder voor uit kunnen/durven komen. Veel scholen doen ook dit jaar weer mee en kleuren op 9 december paars ter ere van Paarse Vrijdag: de dag waarop leerlingen, studenten en docenten in paarse kleding hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Ze willen hiermee laten zien dat het oké is, dat zij er mogen zijn, gesteund worden en niet de enige zijn.

In 2021 droegen 9139 leerlingen het kleurrijke regenboogbandje.
tijdens Paarse Vrijdag!

Het belang van het meedoen aan Paarse Vrijdag

Uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Groningen bleek dat LHBTIQ+ leerlingen veel vaker gepest worden dan andere scholieren. 'Homo' is op de scholen nog steeds het meest gebruikte scheldwoord. Gelukkig doet 84% van alle scholen iets om LHBTI-acceptatie te bevorderen op hun school. Iedereen moet op school zichzelf kunnen zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, sekse, genderidentiteit of genderexpressie ook is. Je moet mogen zijn wie je bent in onze multiculturele samenleving. Heel veel scholen organiseren de laatste jaren speciale (paarse) activiteiten op deze zeer speciale vrijdag. 

 

Gratis lesmateriaal voor Paarse Vrijdag

Bekijk en download de gratis ook de nieuwe LHBTIQ+ folder met het verhaal 'Een vreemde vogel' en de PowerPoint-presentatie 'De Regenboog'. De PowerPoint-presentatie en het verhaal uit de folder mogen gebruikt worden voor een LHBTIQ+ evenement!

LTGB

Nadat in de Verenigde Staten ‘de Spirit Day’ gehouden was werd in Nederland, als uiting tegen het pesten van lhbt-jongeren, Paarse Vrijdag voor het eerst gehouden in 2010 op initiatief van Nazmul Zaman. Scholengemeenschap Piter Jelles, waar Nazmul Zaman leerling was, wilde hiermee op een positieve manier seksuele en genderdiversiteit zichtbaar maken, en steun bieden aan lhbt-jongeren. Lhbt is de Nederlandstalige variant van de Engelse afkorting LGBT een afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual en transgender. (afkorting LGBT)

Paarse Vrijdag Nederland

Op paarse vrijdag dragen alle leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs, scholieren en studenten de kleur paars op school. Ze tonen daarmee hun solidariteit voor gender- en seksuele diversiteit. In Nederland is het Paarse Vrijdag op vrijdag 9 december 2022. Tijdens de eerste Paarse vrijdag deden 150 scholen mee. In 2011 was dat aantal al verdubbeld en het aantal scholen die meedoen groeit nog steeds ieder jaar. In 2021 deden er ongeveer een half miljoen scholieren van 2500 scholen uit het basis- en middelbaar onderwijs mee. Paarse vrijdag wordt nu in Nederland georganiseerd door de jongerenorganisatie Gender & Sexuality Alliance (GSA). Zij zetten zich in voor het creëren van een veilige omgeving voor iedereen op elke school. Deze organisatie wordt gesteund door COC Nederland, de belangenorganisatie voor lhtbi's. In Nederland zijn scholen nog vaak geen veilige plek voor lhbti-jongeren zijn. Van alle scholieren heeft 50% moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. Zij worden veel gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid. Ook is suïcide onder deze groep jongeren een probleem. Het aantal lhbti-jongeren dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren. Er is een wetenschappelijk aangetoond verband tussen pesten en hoge suïcidecijfers onder lhbti-jongeren.

Paarse Vrijdag België 

De paarse vrijdag werd in België gehouden op 15 mei en vond voornamelijk online plaats. Op vrijdag 15 mei werd de kleur paars met selfies online gedeeld onder 105 Vlaamse secundaire scholen en alle hogescholen en universiteiten zich solidair met holebi en transgender+ jongeren.

Waarom de kleur paars?

Tijdens de Spirit Day in de Verenigde Staten droegen leerlingen paars om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender waren. "De kleur paars was gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur voor 'spirit' staat. Spirit heeft te maken met zaken die de geest betreffen waarbij de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring. De regenboog staat symbool voor hoop en verbinding.

Wanneer is paarse vrijdag in Nederland?

Paarse vrijdag 2022 is op 9 december! 

 

Bekijk ook 'Roze Zaterdag' voor een samenleving die seksuele diversiteit en genderdiversiteit integreert.

 

Posters Paarse Vrijdag voor thuis, op school, of organisatie

Gender diversiteit

 

 • Hetero
 • Lesbian
 • Asexual
 • Bisexual
 • Gay
 • Male
 • Bisexual
 • Transgender
 • Female

Vier Paarse vrijdag ook op uw school

Dit jaar is het de dertiende editie van Paarse Vrijdag. Op 9 december dragen meer 300.000 scholieren en docenten paarse kleding voor acceptatie van iedereen. Ruim 1000 scholen in Nederland en België doen inmiddels mee aan Paarse Vrijdag.

 

Paarse Vrijdag op het voortgezet onderwijs

Op 9 december kleuren de scholen weer paars. Op die dag worden er op veel scholen activiteiten georganiseerd voor Paarse Vrijdag. Om een veiliger klimaat te creëren voor alle leerlingen om zichzelf te kunnen zijn op school. Alle leerlingen en docenten kunnen al meedoen door wat paars te dragen. Hiermee maak je een statement dat jij tolerant bent naar alle mensen, ongeacht hun seksuele voorkeur en dat je iedereen accepteert zoals hij/zij is. Elke school kan een GSA (Gay-Straight Alliance) werkgroep starten waarbij leerlingen en docenten samen het klimaat bewaken om jezelf te kunnen zijn op hun school, ongeacht je seksuele geaardheid. Het GSA is er vooral om iedereen, dus homo-, bi- en heteroseksuelen een goed en veilig gevoel te geven binnen de school.

 

De Paarse Vrijdag werkgroepen doen op alle scholen hun uiterste best gedaan om ook de school paars te kleuren. Het idee komt vanuit de Verenigde Staten, nadat daar in korte tijd veel homo-, biseksuele en transgender jongeren zelfmoord hadden gepleegd. Paarse Vrijdag bestaat al sinds 2010, in Nederland en België deden er toen 250 scholen mee.