• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

LHBTIQ Lesmaterialen

 

Ben je op zoek naar LHBTIQ lesmaterialen?

Neem dan een kijkje op deze pagina. Hier vind je handige, geschikte LHBTIQ lesmaterialen voor basis- en middelbaar onderwijs om leerlingen meer te leren over LHBTIQ. De materialen kunnen worden gebruikt als onderdeel van burgerschapsonderwijs, maar ook als onderdeel van een specifiëke dag, week of project met betrekking tot het thema LHBTIQ. LHBTIQ lesmaterialen bieden je als docent hulpmiddelen om respect, aandacht en begrip rond gender- en seksuele diversiteit te creëren op school. De materialen zijn geschikt voor iedere school en klas en geven ondersteuning in het creëren van een sfeer die gendersolidariteit promoot.

Gratis moraal verhaal over 'anders zijn'

Overzicht LHBTIQ lesmaterialen

LHBTIQ POSTERS

A1 en A3-formaat posters voor alle LHBTIQ + activiteiten voor een veilig schoolklimaat voor iedereen. Het creëren van een veilig schoolklimaat waarbij alle leerlingen zich geaccepteerd en gelijkwaardig behandeld voelen, is van het grootste belang op elke school. Nieuwe generaties jongeren bieden uitdagingen in zelfexpressie, genderidentiteit en seksuele geaardheid die verschillen met twintig jaar geleden. Dit betekent dat je als schoolleider en docent in moet spelen op de verschillende situaties en nieuwe vraagstukken, om zo de leeromgeving veilig te houden. Het op school of in de klaslokalen ophangen van de LHBTIQ posters draagt hier aan bij. 

Vertrouwenspersoon

Wees voorzichtig wanneer iemand je vertelt over hun seksuele geaardheid. Maak de persoon in kwestie duidelijk dat je blij bent met het vertrouwen dat ze in je hebben en begrijp goed dat dit een gevoelige situatie is. Vertrouwenspersonen spelen een belangrijke rol bij het verwerken van die zware periode; zorg ervoor dat de persoon met wie je in gesprek bent kan rekenen op ondersteuning van jouw kant. Respecteer de privacy van degene die jouw in vertrouwen genomen heeft en geef ze de ruimte om hun voorkeur openbaar te maken wanneer ze daar aan toe zijn en hoe ze willen doen. Met het geven van een LHBTIQ posters geef je blijk van begrip en steun je de ander die hiermee worstelt.

Uit de kast komen

Uit onderzoek blijkt dat de leeftijd waarop jongeren uit de kast komen, steeds jonger wordt. Sociale media speelt hierbij een rol door jonge mensen meer openheid te geven en woorden te geven aan hun gevoelens. Er wordt geschat dat twee tot tien procent van de jeugd een LHBT-identiteit heeft. Hoewel er meer openheid is voor diversiteit onder jonge mensen door toegenomen sociale acceptatie, blijft onze maatschappij sterk heteronormatief. 

LHBTIQ lesmaterialen als cadeau voor iemand die uit de kast komt!

Alle A3-formaat posters passen in een wissellijst of posterstandaard en zijn een mooi geschenk voor iemand die uit de kast komt. Bestel een mooie poster en een wissellijst of posterstandaard.

LHBTIQ lesmaterialen

LHBTIQ lesmaterialen voor Paarse Vrijdag

Duizenden scholen doen op 8 december 2023 mee aan Paarse Vrijdag. Doet uw school (of organisatie) ook mee? Op deze dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Het is de dag waarop er extra aandacht is voor mensen die willen vertellen dat ze bijvoorbeeld homo, lesbisch of biseksueel zijn. Het doel van de ‘Uit-de-kast-kom-dag’ is uiteindelijk vooral steun betuigen: je mag zijn wie je wil zijn. De LHBTIQ posters, banjes en buttons staan symbool voor de diversiteit van mensen. Het zijn mooie items om tijdens Paarse Vrijdag uit te delen, of de school er mee te versieren en paars te kleuren.

LHBTIQ lesmaterialen voor de Coming Out Day

Op woensdag 11 oktober 2023 vieren we de Coming Out Day. Op deze dag komen veel jongeren en volwassenen 'Uit de kast'. Ze komen dan openlijk uit voor hun eigen seksuele geaardheid of genderidentiteit. Om die jongeren te steunen en om de acceptatie en het bewustzijn over dit thema te vergroten vieren we deze dag. De LHBTIQ lesmaterialen leveren een belangrijke bijdrage hieraan.

Bestel de LHBTIQ lesmaterialen snel en gemakkelijk bestellen

De LHBTIQ lesmaterialen zijn gemakkelijk online te bestellen en worden snel geleverd. Ze zijn geschikt voor de scholen en verenigingen, maar ook voor de sportschool, de BSO, bibliotheek, etc. Hang ze in het klaslokaal, de aula, koffiekamer, kantoor, etc. Posters, bandjes en buttons waar iedereen de motivatie uit kan putten om te mogen zijn wie je bent.

Waar staat de afkorting LHBTIQA+ voor?

Heb je moeite met het begrijpen van wat LHBTIQA+ precies is? LHBTIQA+ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, Queer en andere seksuele diversiteit. Het is een verzamelterm die gebruikt wordt om te verwijzen naar minderheidsgroepen op het gebied van seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

De L 

van Lesbisch is een woord dat gebruikt wordt voor vrouwen die een romantische aantrekkingskracht tot andere vrouwen ervaren. Dit kan betekenen dat ze een verhouding hebben met, samenwonen met, verliefd zijn op of intieme contact maken met een andere vrouw.

De H

Homoseksueel is een term gebruikt om mannen te beschrijven die zich op een romantische en/of seksuele manier aangetrokken voelen tot andere mannen. Homoseksueel, ook wel bekend als homogeaardheid, wordt ook gebruikt om mensen aan te duiden die zich romantisch en/of seksueel aangetrokken voelen tot personen van hetzelfde geslacht. Dit kan lesbisch, homo of biseksueel zijn inhouden. 

De B

Biseksueel is een term die wordt gebruikt voor mensen die zich seksueel of romantisch aangetrokken voelen tot leden van beide geslachten. Sommige mensen verkiezen het om te spreken over 'panseksualiteit' in plaats van biseksueel, wat betekent dat ze zich aangetrokken voelen tot iemand anders ongeacht hun genderidentiteit. Bi is Latijns voor twee.

De T

Transgender is een overkoepelende term voor mensen van wie de genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat ze bij de geboorte hebben gekregen. Er zijn verschillende manieren waarop transgender mensen hun voorkeur omarmen en erkenning geven. Sommigen ondergaan chirurgische operaties om hun lichaam beter aan te passen aan hun identiteit, terwijl anderen medicatie of hormonen gebruiken. Andere kunnen alleen kleding dragen dat overeenkomt met hun identiteit.

De I

Intersekse mensen zijn geboren in een lichaam dat zowel mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Iemand kan dan bijvoorbeeld eierstokken en een penis hebben. Soms wordt direct bij de geboorte ontdekt, soms pas in de puberteit.

De +

De plus geeft aan dat de term LHBTIQA+ inclusief is voor mensen die zichzelf nog weer anders noemen dan waar de letters voor staan.