Lezen

Lezen is zoveel meer ...

Waar iedereen het wel mee eens kan zijn: goed leren lezen is zo ontzettend belangrijk!

Wil je lezen stimuleren?

Ben je op zoek naar manieren om leerlingen te stimuleren en te boeien om meer te lezen? Op deze pagina vind je allerlei tips en ideeën die betrekking hebben op lezen; posters en buttons met illustraties en teksten, een Kamishibai of verteltheater, heel veel voorleesverhalen, lees-,werk- en lesboekjes over een onderwerp op sociaal vlak en de gratis moraal verhalen. Kijk eens rustig rond en laat je inspireren om je klaslokaal leerzaam in te richten of om meer aandacht te geven een belangrijk thema.

Speciale dagen rond het thema lezen:

Nieuw! Buttons over lezen

Bekijk alle nieuwe buttons over lezen!

Posters over lezen

De posters die we de afgelopen jaren gemaakt hebben passen allemaal bij een bepaald thema. Sommigen passen bij het thema lezen en dagen de lezer uit om alle tekstjes op de poster te gaan lezen, andere posters zijn bedoeld als waarschuwing voor kinderen en jongeren over bij voorbeeld de gevaren op social media en weer andere posters hebben een tekst in het engels of duits. Deze laatste poster zijn erg leuk voor docenten die het vak Engels of Duits geven op het middelbaar onderwijs. Door de kleurrijke en heldere illustraties vallen alle posters goed op en dragen daarmee bij aan het doel waarvoor ze gemaakt zijn.

Er is een ruime keus uit meer dan 20 vrolijke en kleurrijke posters over lezen in verschillende formaten (A1, A2 en A3). Op de grote A1-formaat poster 'Lezen is zoveel meer' staan veel grappige afbeeldingen en teksten die zeker allemaal gelezen zullen worden! De poster is geschikt voor een mooi plekje op school, of in de bibliotheek. Iedereen die er langs loopt zal zeker alle teksten op de poster willen lezen. De poster stimuleert tot lezen! Hoe leuk is dat?

Posters over lezen voor in de klas of thuis

De posters over lezen zijn leuk voor in de leeshoek in de klas, maar ook leuk voor thuis. Een gezellig plekje waar de kinderen rustig kunnen lezen wordt nog gezelliger met het ophangen van een aantal leuke posters aan de wand en wat is toepasselijker dan posters over lezen die je ook nog eens uitdagen om te lezen? 

Posters voor in de bibliotheek

Je gaat uiteraard naar de bibliotheek om een boek te lenen, maar hoe leuk is het, als in de bibliotheek ook allemaal vrolijke posters hangen die over lezen gaan? Niet alleen in de gewone bibliotheek, ook in de schoolbibliotheek is het leuk om een posters over lezen op te hangen. De teksten en illustraties op de posters zijn gemaakt door Herman Vos. 

Veel posters zijn gedrukt op A3-formaat en deze posters kun je heel eenvoudig ophangen met een wissellijst. Hiervoor hoef je geen gaten te boren en je kunt heel eenvoudig de posters verwisselen. Zo is het steeds weer verrassend welke poster er nu weer hangt. 

Bekijk alle posters over lezen

Kamishibai of verteltheater

Voorlezen met een Kamishibai of verteltheater is super leuk voor in de klas op school, maar ook voor bijvoorbeeld in een verzorgingshuis. Omdat we het in de zomermaanden nooit zo druk hebben werken we in die maanden vaak aan nieuwe materialen. Zo hebben we afgelopen zomer 28 kamishibai gemaakt! De platen zijn met een lasersnijder uitgesneden en daarna hebben we de theaters met de hand in elkaar gezet en mooi in de lak gezet. Lees meer over het aanschaffen van een handgemaakt theatertje of bekijk alle vertelverhalen

Voorlezen met een verteltheatertje

Voor de Kamishibai of een verteltheater zijn 20 vertelverhalen gemaakt voor jong en oud. De verhalen van Beertje Anders gaan bijvoorbeeld over de vier jaargetijden, afspraken maken, gezonde voeding en hygiëne. Er zijn ook vertelverhalen over ruzie maken, sorry zeggen en pesten. De verhalen voor volwassenen kunnen gaan over hebzucht, eenzaamheid of zijn een bedankje aan vrijwilligers.

Lees de gratis moraal verhalen

In de afgelopen jaren hebben we veel moraal verhalen geschreven die je gratis mag lezen. Sommige van de moraalverhalen passen heel goed bij de lesmaterialen op deze site en je mag ze voor deze thema's op school voorlezen aan je leerlingen. Kijk hiervoor maar eens op de overzichtspagina met de moraal verhalen

Lezen doen we samen

Samen lezen is gezelliger dan alleen lezen. Beertje Anders en Beertje Lief lezen vaak samen een boek. 

Poster 'Lezen doen we samen'

Gratis kleurplaat

Bij de poster 'lezen doen we samen' is een kleurplaat gemaakt die je gratis kunt downloaden.

Gratis kleurplaat over lezen
Kleurplaat Lezen Doen We Samen
PDF – 85,8 KB 281 downloads

Gratis kaartjes om mee naar huis te geven

Om het lezen thuis te stimuleren kunnen onderstaande kaartjes meegegeven worden voor thuis. 


Kaartjes samen lezen voor thuis
Kaartjes samen lezen voor thuis
PDF – 1,5 MB 271 downloads

*Tip - Druk ze af op wat dikker papier

Voorlezen helpt bij de taalontwikkeling

Voorgelezen worden is heel leuk en belangrijk! Door dagelijks voor te lezen vergroot je de woordenschat van het jonge kind. Beertje Anders is dus ook goed voor het bevorderen van de taalontwikkeling. Door de meer dan zestig lees- en luisterverhaaltjes worden de woordenschat en de taalgevoeligheid van het kind beter. Dat is belangrijk want een rijke woordenschat geeft het kind zelfvertrouwen. Het leert de wereld beter te begrijpen.

Moeilijke woorden worden uitgelegd

Bij Beertje Anders worden moeilijke woorden niet vermeden, maar wordt geprobeerd om ze uit te leggen. Een gesproken verhaal met prenten is voor kinderen een motivatie om het verhaal nog eens te horen. En nog eens. Samen met Beertje Anders beleven de kinderen vele avonturen in de verschillende verhaaltjes, liedjes, spelletjes en mopjes. Zo kan spelenderwijs veel geleerd worden over allerlei, soms lastige, situaties uit het dagelijkse leven. Maar omdat Beertje Anders echt wat te vertellen heeft, zullen ook oudere kinderen en zelfs volwassenen veel plezier beleven aan het voorlezen en er veel van leren.

Lezen opent vele deuren

Lezen verbreedt ons denken, helpt ons contact te maken met anderen en vergroot ons welzijn. Door verrijking van taal en begrip, worden kinderen en jongeren bekwame lezers; klaar om uit te groeien tot mondige, denkende wereldburgers die gretig informatie zoeken in boeken.

Voorlezen is de fundering voor lezen en leesplezier.

Kinderen die van jong af aan voorgelezen worden, tonen meer motivatie om te leren lezen en hebben meer succes op school dan kinderen die thuis weinig of geen boeken toegang hadden. Daarom is het belangrijk dat er in kinderdagverblijven en kleutergroepen aandacht wordt besteed aan voorlezen. Je hebt ook als ouder meer invloed op het lezen van je kind dan je denkt. Je kind gaat lezen leuker vinden, meer en beter lezen als er thuis aandacht is voor (voor)lezen. Niets is zo leuk als voorgelezen worden. En dat zorgt weer voor betere prestaties op school. Ook de kleurrijke posters over lezen op deze website stimuleren het lezen. Het verschil tussen een lezer of niet-lezer begint al op de basisschool met een enthousiaste leerkracht die goed thuis is in de boeken. Geef kinderen veel ruimte om te lezen zodat de intrinsieke motivatie om te lezen gestimuleerd wordt. Lezen helpt je de wereld van de literatuur te ontdekken! Met zijn uitgebreide selectie boeken, zowel klassiek als modern, heeft Lezen iedereen iets te bieden. Ervaar het plezier van het ontdekken van nieuwe verhalen, auteurs en genres en maak contact met andere boekenliefhebbers.