• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

verhaal over verlangen

Een vis in de vissenkom

Een verhaal over verlangen - Meer of groter is niet altijd beter!

Verhaal over verlangen

Een vis leefde met veel plezier in zijn vissenkom. Hij had genoeg te eten, het water was rustig en hij had ruimte genoeg om heerlijkte kunnen zwemmen. Zijn eigenaar gaf hem elke dag genoeg te eten en ververste het water regelmatig. Op een gegeven moment ging zijn baas verhuizen en hij deed de vis in de mooie vijver in de tuin. De vis was erg blij met zijn vijver. Die was zo groot en er waren allerlei heerlijke waterplanten.

Toen kwam er een kikker bij de vijver en hij zei tegen de vis: ‘Hoe kun jij nou wonen in zo´n kleine vijver? Je zult het wel erg saai vinden!’ ‘Klein?’, zei de vis. ‘Ik heb het nog nooit zo groot gehad, ik ontdek nog steeds nieuwe dingen.’ De kikker zei: ‘Deze vijver groot? Hoe kom je erbij. Wat een onzin,’ en hij vertelde over de rivier vlakbij. ‘Deze vijver is zo klein, die zou wel duizenden keren in de rivier passen en er zijn daar zoveel interessante en verschillende vissen, dieren en voedsel.’ De vis zei: ‘Zo groot? Dat kan toch niet? En zoveel vissen en voedsel, dat geloof ik al helemaal niet!’ ‘Dan niet’, zei de kikker. ‘Als je het niet weet, weet je ook niet wat je mist. 

Maar wil je het zeker weten, vraag het dan maar eens aan die ooievaar.’ En de kikker ging weg.

De nieuwsgierigheid van de vis was gewekt en na enige tijd zwom hij naar de ooievaar en vroeg hem wat er van waar was. De ooievaar zei: ‘De kikker heeft gelijk, maar hij heeft nog niet de helft verteld. De rivier stroomt naar de oceaan en die is miljoenen keren groter dan deze vijver en wel duizenden keren zo diep. Er leven ontelbare vissen en andere dieren in. Sommige vissen zijn zo groot als deze vijver.’ Dit kon de vis al helemaal niet geloven en hij begon te lachen! 

‘Waarom geloof je mij niet en lach jij mij uit?’, zei de ooievaar. ‘Ik zal het je 
bewijzen!’  Hij pakte de vis in zijn snavel en bracht hem naar de rivier. Wat de vis hier zag was voor hem onbeschrijflijk. Zoveel heerlijke planten, vissen en zoveel water. 

Vol verbazing liet hij zich met de stroming meevoeren en kwam zo in de oceaan terecht. Toen hij daar aankwam zag hij voor het eerst in zijn leven een haai. Die zag er niet vriendelijk uit en de haai zag hem ook. De vis zette het op een zwemmen, maar wist niet waarheen. Onder, boven, voor en achter, overal was water.  

Toen zag hij een grote rots en kroop in een gat in de rots. Plotseling begon de rots te praten: ‘Hé, wat doe jij in mijn spuitgat?’ ‘Hoe kun jij nu praten,’ zei de vis. ‘Jij bent toch een rots?’  ‘Nee, ik ben een walvis en jij zit in mijn luchtweg. Dat vind ik niet prettig.’ De walvis zoog veel water op en blies de vis de lucht in. 

De ooievaar, die alles gevolgd had, ving de vis op en bracht deze weer naar de vijver. Het visje bedankte de ooievaar, omdat die hem gered had en hem duidelijk had gemaakt hoe groot en gevaarlijk de wereld kan zijn. Hij had niet mogen lachen om de kennis van de ooievaar.

De ooievaar die met veel dieren sprak wist heel veel te vertellen over de wereld, maar vertelde er ook bij dat al die kennis en avonturen hem soms ook in de war brachten en hij dan rust zocht bij de vijver waar hij geboren was. Daar kwam hij dan weer tot rust. De kikker zei toen: ‘Dat heb ik ook, maar ik ga dan stil zitten en denk terug aan niets doen, zoals ik heb meegemaakt in het kikkerdril. Dit is erg moeilijk, want zelfs bij deze rustige vijver word ik vaak afgeleid door mijn verlangen, angst en nieuwsgierigheid. Maar soms, als er geen gevaar dreigt en ik alles los kan laten, dan lukt het mij even en daarna voel ik mij als herboren.  Ahumm. Heerlijk rustig helemaal niets!’ 

‘Ik weet nu meer van de wereld dan mij lief is. De wereld is heel mooi en avontuurlijk, maar ik ben het liefst bij mijn vrienden in mijn eigen vijver en verlang dan terug naar mijn vissenkom.’ 

Volgens Google zijn er meer dan 1 triljoen webadressen geïndexeerd. 
Hoe groot het internet werkelijk is, kan niet exact bepaald worden.
1.000.000.000.000.000.000 webadressen voor slechts 6,7 miljard mensen (6.700.000.000). 

Verhaal over verlangen

Verhaal over verlangen is een leerzaam verhaal dat gebruikt kan worden als lesmateriaal. Verlangen is een complex gevoel dat door alle mensen wordt ervaren, maar op verschillende manieren en situaties. In het onderwijs kunnen leraren dit verhaal over verlangen gebruiken om leerlingen meer te leren over de nuances van dit gevoel en hoe het hun persoonlijke relaties beïnvloedt. Dit verhaal over verlangen staat ook in het leesboek 'Think outside the box' en is verkrijgbaar als vertelverhaal voor een Kamishibai of verteltheater.

Verhaal over verlangen

Thema: Verslaving