• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Lespakket ‘cyberpesten’

cyberpesten of online pesten bespreekbaar maken

Online pesten, cyberpesten en digitaal pesten zijn allemaal termen die we gebruiken voor pestgedrag via sociale media. Met deze leuke en leerzame les kun je de impact van pesten via social media bespreekbaar maken. Adviesleeftijd: 11 jaar en ouder.

  • Per post ontvang je de twee A1-formaat posters, 20 lesboekjes, 20 polsbandjes en de discussieplaat.
  • De digitale lesmaterialen download je via de website. Je ontvangt hiervoor een mail met link.
  • Bewaar de bestanden en gebruik de les elk schooljaar opnieuw.

Extra werkboekjes voor de leerlingen zijn los verkrijgbaar. 

Werkwijze Lespakket 'Cyberpesten'

De posters kunnen vooraf opgehangen worden. De leerlingen kunnen hierop de antwoorden van de vragen uit het werkboekje vinden.

PowerPoint-presentatie met kreukeloefening

Deel vooraf aan elke leerling een blaadje uit en vraag de leerlingen hier hun naam op te zetten. Start dan de PowerPoint-presentatie. Dia 1 tot en met 17 legt de verschillende vormen van pesten uit. Bij dia 18 kunnen de leerlingen meedoen met de kreukeloefening en gebruiken ze het blaadje dat u vooraf uitgedeeld heeft.

Werkboekje 'Cyberpesten'

Het werkboekje begint met de kreukeloefening uit de PowerPoint-presentatie. Daarna wordt uitgelegd wat je, als slachtoffer van cyberpesten, het beste kunt doen. Een moraalverhaal over een koning en een monnik. De koning beledigt de monnik, maar in plaats van lelijk terug te doen geeft de monnik de koning een compliment. De koning eist hierover een verklaring van de monnik; die is verhelderend en ook toepasbaar bij cyberpesten. Ontvang je lelijke tekst op je mobiel, dan zegt dat meer over de schrijver van de tekst dan over jou. Ook staan er in het werkboekje vragen en afkortingen. De betekenis van de afkortingen staan, voor zover de leerlingen deze nog niet kennen, allemaal omschreven op de posters en op de antwoordenbladen.

Antwoordenbladen

De afkortingen staan allemaal uitgewerkt op een antwoordenblad.

In dit lespakket wordt gewerkt met twee moraalverhalen:

  1. Lees het moraal verhaal 'Varken of engel?'
  2. Lees het moraal verhaal 'Kreukelpapier'
  3. Lees ook het moraalverhaal 'Ezel in de put'

 

Klantwaardering

van  op 02-05-2019

Leerzaam

Dit lespakket cyberpesten besteld voor mijn klas. De leerlingen waren vooral erg enthousiast over de gebruikte afkortingen. Ook de twee oefeningen spraken erg aan en hieruit volgde een zeer zinvolle discussie. Zinvol en leerzaam voor alle jongeren. Ze kunnen tenslotte allemaal wel eens met cyberpesten te maken krijgen.

De werkboekjes, de polsbandjes en de voor- en achterkant van de discussieplaat.

Raadsel uit de les over cyberpesten
Je bent bmh en voelt je kplkkr als je bff je een zz&m makend filmpje stuurt. Als bff zeg je dat het niet nrml, ggg en dat het gah is.
Je legt hem/haar uit dat het negeren van cp en bcp het beste is.
Ook vertel je dat mcp heel belangrijk is, daarmee voorkom je veel ver3t! Als je bff reageert met bedankt, xq6 en jhg. Dan kun je terug schrijven ov=ntb en bete4hdan. Want dan heb je écht een vriend!