• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Jeugdboekenmaand

De jeugdboekenmaand is van 1 t/m 31 maart 2024

Lezen en voorlezen is altijd een feest!

De jeugdboekenmaand is van 1 tot en met 31 maart en wordt dit jaar voor de éénenvijftigste keer gehouden. De jeugdboekenmaand is er speciaal voor kinderen tussen de 3 en de 15 jaar en elk jaar staat een ander thema centraal. Tijdens deze maand staat het plezier van lezen, voorlezen en het kijken naar illustraties centraal.  

Jeugdboekenmaand Voorlezen met de Kamishibai tijdens de jeugdboekenmaand

Tijdens de Jeudboekenmaand voorlezen met de Kamishibai

Voorlezen aan een groep is met een Kamishibai of verteltheater zo gezellig. 

Posters over lezen voor de jeugdboekenmaand

Er zijn veel posters over lezen uitgebracht. De posters hebben een pakkende tekst en leuke illustraties die door Herman Vos gemaakt zijn. De posters zijn heel geschikt voor thuis op de kinderkamer, op school in het leeshoekje van de klas, maar ook voor in de bibliotheek of de kinderopvang. Met de posters maak je een ruimte al heel snel een stuk gezelliger. De A3-formaat posters zijn gedrukt op stevig 400 grams papier met een mooie glanslaag. Deze posters zijn van een hoge kwaliteit en gaan daardoor lang mee


*Tip
 
Hang in het lokaal, de slaapkamer of welke ruimte je ook op het oog hebt voor een gezellige poster een wissellijst aan de muur. Deze kun je heel eenvoudig met dubbelzijdig plakband (zit al op de achterkant) op bijna elke vlakke ondergrond bevestigen. Zo kun je de poster heel gemakkelijk overal ophangen waar jij wil en kun je er ook zo nu en dan een andere poster in doen. Dat is telkens weer verrassend!

Lezen is één groot feest!

Voorleesboekjes tijdens de jeugdboekenmaand

De serie voorleesboekjes van Beertje Anders bestaat op dit moment uit acht boekjes. Het zijn kleine handige boekjes over de avonturen van Beertje Anders en zijn vriendjes. In elk boekje een ander avontuur. Lees en leer mee met Beertje Anders op zijn eigen website. Hierop staan veel (les-)materialen voor kleuters en jonge kinderen. Veel materialen zijn gratis te downloaden zoals de filmpjes, kleurplaten, werkbladen, enz. Kom snel eens kennis maken met Beertje Anders en zijn vriendjes!

Voorleesboekje De bibliotheek

In het boekje over de bibliotheek gaat Beertje Anders met alle andere beertjes uit zijn klas voor de eerste keer naar de bibliotheek. Beer Juf en de beertjes wandelen naar de bibliotheek, waar  Beer Leesgraag al op hen staat te wachten. Beer Leesgraag legt uit dat de beertjes allemaal een boek mogen uitzoeken. Het boek mag mee naar school om te lezen. Later mogen ze dan weer langskomen om een ander boek uit te zoeken.

Voorleesboekje Gevoelens

Beer Juf laat een plaatje zien en de beertjes en vraagt of ze kunnen zien hoe het beertje zich voelt. Zo worden de verschillende gevoelens besproken en ook voorbeelden gegeven. Daarna gaan de beertjes oefenen met de verschillende gevoelens. Het boekje Gevoelens verbergen is een vervvolg op dit boekje.

Voorleesboekje Gevoelens verbergen

In dit boekje vertelt Beer Juf het verhaal van Beer Koning. Hij draagt een streng masker en daardoor wordt er goed naar de koning geluisterd. Als de koning zonder dit masker wil regeren gaat het mis. Bij dit boekje passen ook de maskers die van de website van Beertje Anders gedownload kunnen worden. Leuk om te maken en allemaal het masker te dragen

Maskers maken in de jeugdboekenmaand

Voorleesboekje Ruzie

Beertje Bruin en Beertje Anders zijn de beste vrienden, maar nu hebben ze ruzie. Vader Beer helpt de twee kleine beertjes op verschillende manieren om de ruzie weer op te lossen.

Voorleesboekje Pesten

Als de beertjes piraatje gaan spelen komt Beertje Bril langs. Hij wordt direct gevangen genomen door de piraten. Dit loopt niet helemaal goed af. Beertje Bril wordt verdrietig. Het spelen is niet leuk meer. 

Voorleesboekje Appels voor Oma

Dit boekje is een vervolg op het boekje Pesten. De beertjes komen allemaal bij Oma Beer en die legt uit waarom het spel van de piraten niet leuk was, hoe dit gekomen was en wat de beertjes anders hadden kunnen doen. Natuurlijk heeft Oma Beer lekkere appeltaart voor de beertjes! 

Voorleesboekje Sssshhh

De beertje zijn allemaal erg druk, maar Beer Juf wil graag beginnen met de les. Ze bedenkt een manier om de beertjes rustig te krijgen en dat lukt. Dan legt Beer Juf uit dat ze samen de vijf afspraken gaan maken. 

Voorleesboekje Houd je mond gezond

Een voorleesboekje over tandenpoetsen. Beer Zorg komt langs op school en legt de beertjes uit hoe ze goed hun tanden moeten poetsen. De meeste beertjes zijn hun tanden al aan het wisselen en weten ook alles over de tandenfee.


Bekijk alle lesmaterialen van Beertje Anders op zijn eigen website! Hier zijn alle verhaaltjes ook helemaal te lezen.

Leesboek 'Gepest? De verhalen en de teksten uit dit boekje zijn een steun voor iedereen die gepest wordt. Kijk hier voor meer informatie over dit leesboek

Boek 'Think outside the box' over de smartphone en het gebruik ervan. In het boek staan verhalen voor de huidige smartphone generatie. De moraal verhalen geven inzicht in onze huidige maatschappij.  

Vertelverhalen voor de jeugdboekenmaand

Voorlezen met een kamishibai of verteltheater is super gezellig voor groepen. Zowel voor hele jonge kinderen, als voor ouderen is voorlezen met een verteltheater een hele leuke activiteit waar iedereen heel erg van genieten kan. De verhalen die hier voor geschreven zijn zijn erg divers. Er zijn veel vertelverhalen voor jonge kinderen, die ook nog leuk zijn voor volwassenen en er zijn verhalen met diepgang en speciaal geschreven voor een bepaalde doelgroep. Zo is er bijvoorbeeld het vertelverhaal 'Belangeloos pad' dit is een vertelverhaal waarmee vrijwilligers bedankt kunnen worden. Bekijk alle voorleesverhalen hier. Omdat het de jeugdboekenmaand is is het vertelverhaal 'Het is lente' natuurlijk heel geschikt om tijdens deze maand voor te lezen in de klas. De platen zijn altijd heel kleurrijk en stevig gedrukt op 400 grams glanslaminaat. Daardoor gaan ze lang mee en heb je geen verteltheater, dan kun je de platen ook gewoon op schoot houden om voor te lezen. De kinderen zullen genieten van de vele leuke verhalen. De verhalen zijn te bestellen via de website, maar leden kunnen ze ook zelf downloaden en uitprinten.

 

Moraal verhalen voor de jeugdboekenmaand

Lees tijdens de jeugdboekenmaand eens een gratis moraal verhaal voor aan uw leerlingen. De verhalen gaan over bijvoorbeeld respect, hebzucht, zelfoverschatting, eenzaamheid, verlangens, ruzie, verslaving, grooming, etc. De verhalen staan gratis op de website en er zijn zoveel verschillende verhalen dat er elke dag een ander verhaal voorgelezen kan worden. De verhalen zetten allemaal aan tot nadenken en bieden ook een mogelijkheid om er met de leerlingen over te praten. 

Speciale dagen over lezen

  1. De Nationale Voorleesdagen van 24 januari t/m 3 februari 2024
  2. Het Nationale Voorleesontbijt op 24 januari 2024
  3. De Week van Lezen en Schrijven van 8 t/m/ 14 september 2024
  4. Wereldalfabetiseringsdag jaarlijks op 8 september
  5. Kinderboekenweek van 2 t/m 13 oktober 2024
  6. De wereldverteldag is jaarlijks op 20 maart

Gratis PowerPoint en cliparts over lezen

Van de afbeeldingen op deze poster is ook een leuke bijpassende PowerPoint-presentatie gemaakt. Deze is samen met de cliparts van de smiley's gratis te downloaden. Gratis PowerPoint-presentatie en cliparts over lezen!

 

Overzicht van alle posters over lezen

Overzicht van de gratis inspirerende verhalen