Spreekbeurt over pesten

Tips, polsbandjes, buttons en gratis lesmateriaal voor een spreekbeurt!

Spreekbeurt over pesten

Ben jij op zoek naar materiaal en tips voor je spreekbeurt over pesten? Dan helpen wij je graag op weg. Ook jij kunt iets doen tegen pesten en een spreekbeurt hierover houden is een heel goed idee van je! Op deze website vind je veel tips die je helpen bij het maken van je spreekbeurt en daarbij mag je gebruik maken van de gratis plaatjes (cliparts). Met een spreekbeurt over pesten, kun je je klasgenootjes bewust maken van wat pesten is, hoe ernstig de gevolgen van pesten zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat pestgedrag voorkomen of gestopt wordt. Een spreekbeurt over pesten en het uitdelen van de armbandjes of buttons helpt mee aan het voorkomen van pesten en aan het verbeteren van de sfeer in jullie groep of klas. Word je zelf gepest en wil je hier iets tegen doen kijk dan eens bij het weerbaarheidsprogramma.

Polsbandjes of buttons voor jouw spreekbeurt over pesten

Veel kinderen geven na hun spreekbeurt alle klasgenootjes een armbandje of een button over pesten. Zo maak je jouw spreekbeurt extra leuk en help jij om pesten zoveel mogelijk te voorkomen! Wil jij dit ook?

Polsbandjes voor een spreekbeurt over pesten

De bandjes kosten € 0,59 per stuk. Je kunt kiezen uit siliconen of linnen bandjes.

Buttons voor een spreekbeurt over pesten

Wil je liever alle kinderen een button geven, dan kan dat natuurlijk ook! De buttons zijn € 0,95 per stuk. 

* Met het uitdelen van de polsbandjes of de buttons sluit jij je spreekbeurt over pesten supertof af!

Houd jij een spreekbeurt over pesten?

Gelukkig merken wij dat veel kinderen een spreekbeurt over pesten houden op school. Dat is goed nieuws, want helaas worden nog altijd veel kinderen en jongeren gepest. Misschien word jij ook wel gepest? Door een spreekbeurt over pesten te houden doe jij er wat aan. Word je zelf niet gepest, maar gebeurt het wel bij jou in de klas dan geef je, door er een spreekbeurt over te houden, steun aan de kinderen die wel met pesten te maken hebben en dat is super goed van je! 

Hoe maak je een spreekbeurt over pesten?

Maak eerst een stappenplan. Bedenk wat je zelf al over pesten of cyberpesten weet. Je kunt ook zelf vragen verzinnen. Maak daarna hoofdstukken. Je kunt bijvoorbeeld eerst uitleggen wat het verschil is tussen plagen en pesten. Dat er niet alleen een pestkop en een gepeste is, maar dat er ook meelopers zijn. Vertel tips tegen pesten en noem voorbeelden over pesten. Vertel ook dat pesten nooit iemands eigen schuld is. De pestkop moet gewoon stoppen, want niemand heeft het recht om een ander te pesten. 

Gratis voor je spreekbeurt over pesten 

 1. PowerPoint-presentatie over pesten
  Wil jij je stem laten horen tegen pesten op school? We bieden een gratis PowerPoint-presentatie over pesten aan voor iedereen die een spreekbeurt wil geven. Met een gratis PowerPoint-presentatie voor jouw spreekbeurt over pesten kun je jouw klasgenoten informeren en inspireren om het pestgedrag te verminderen! Download hieronder de gratis PowerPoint-presentatie over pesten en help mee om jouw klas en school pestvrij te maken!

 2. Moraal verhaal over de impact van pesten
  Voor je spreekbeurt op school mag je dit gratis verhaal over de gevolgen van pesten gebruiken. Het verhaal legt de gevolgen van gepest worden uit. Je kunt het verhaal voorlezen, maar je kunt ook zelf het verhaal eerst lezen en het dan gebruiken als een oefening. Geef alle leerlingen een stukje papier (zorg vooraf dat ze een pen bij de hand hebben liggen) en laat ze aan de hand van de oefening zien dat de gevolgen van pesten nooit meer helemaal weggaan en dat iemand er nog last van kan hebben als hij of zij volwassen is.

 3. Cliparts van smiley's over pesten
  Ook heel leuk voor je spreekbeurt, presentatie of werkstuk over pesten op school zijn de gratis cliparts van smiley's over pesten. 
 4. Maak nieuwe woorden van 'Stop pesten'
  Nog een leuke oefening die je tijdens spreekbeurt over pesten kunt doen: Nieuwe woorden maken met de letters van 'Stop pesten'. Hoeveel woorden kun jij maken van de letters stop pesten? Download en/of print dit A4-je voor alle klasgenootjes en laat ze zoveel mogelijk andere woorden maken met de letters 'Stop pesten'. De letters onderaan het papiertje kan iedereen voor zichzelf uitknippen en gebruiken om nieuwe woorden mee te maken. Schrijf de woorden op bij de nummers. Weet je er meer dan 16 verschillende schrijf deze dan achterop dit papier!
    Doe je deze oefening tijdens je spreekbeurt zorg er dan voor dat alle kinderen een schaar (en een pen) klaar hebben liggen om de letters uit te knippen.
 5. Kleurplaten over pesten
  Als laatste kun je ook nog gebruik maken van deze kleurplaten over pesten

Download hier de gratis lesmaterialen voor jouw spreekbeurt over pesten

Belangrijke informatie en tips voor je spreekbeurt zijn:

• Bestel tijdig de polsbandjes. Normaal gesproken heb je ze de volgende dag al in huis!
• Vertel zoveel mogelijk in je eigen woorden wat pesten is, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe je het samen kunt voorkomen
• Sta rechtop en kijk je klasgenoten aan en het werkt heel goed als je tussendoor eens een vraag stelt.
• Vertel enthousiast ook al is het een heel serieus onderwerp!
• Spreek duidelijk, zodat iedereen je goed kan verstaan.
• Kies niet te veel en niet te kleine plaatjes. Hang ze op het bord of geef ze door tijdens of na je spreekbeurt.
• Begin op tijd aan je spreekbeurt en vraag tijdig om hulp.

Wij wensen jou natuurlijk heel veel plezier bij het maken van je spreekbeurt!

Tekst die je voor je spreekbeurt mag gebruiken

Ik houd mijn spreekbeurt over pesten omdat er overal gepest wordt. Op school, op je sportvereniging of op internet. Pesten is iets wat elke dag gebeurd. Met deze spreekbeurt wil ik jullie wat meer vertellen over wat pesten is.

Pesten of plagen

Wat is precies het verschil tussen pesten en plagen? Plagen zijn meestal onschuldige grapjes of opmerkingen en meestal kun je hier dan allebei wel om lachen, want het is niet gemeen bedoeld. Maar pesten gaat een stap verder. Bij pesten ben je opzettelijk gemeen tegen de ander en vaak wordt het gedaan door een groepje kinderen (waarvan ééntje de leider is) waardoor de persoon die gepest wordt geen kant meer op kan. Pesten is dus veel ernstiger dan plagen.

Pestkop, meelopers en slachtoffer

Er zijn meestal drie partijen betrokken bij pesten: de pestkop, de meelopers en het slachtoffer. De pestkop is degene die bij de pesterijen de leiding neemt. De Meelopers voegen zich bij de pester in de hoop zelf niet gepest te worden. Het slachtoffer is diegene die vaak het mikpunt is voor de pesterijen van de pesters. Het afgelopen schooljaar zegt 11 procent van de leerlingen in groep 6 tot en met 8 van het basisonderwijs soms of vaak gepest te worden. Daarvan wordt drie procent ernstig en acht procent soms gepest.

Wat zijn de oorzaken van pesten?

Er zijn verschillende oorzaken van pesten. Soms wordt een kind gepest vanwege uiterlijke kenmerken, zoals huidskleur, leeftijd of lichaamsgrootte. Andere keren kan het slachtoffer verlegen zijn en zich niet durven te verdedigen, waardoor hij gemakkelijk als 'prooi' gekozen kan worden. Ook kan een pester jaloers zijn op het slachtoffer, misschien omdat hij bepaalde spullen heeft die de pester ook wil hebben of omdat hij meer aandacht krijgt dan de pester. Ook kan iemand gaan pesten omdat hij of zij zich onzeker voelt als ze pesten denken ze stoer over te komen. Een van de meest voorkomende redenen waarom kinderen met de pestkop mee gaan doen, is omdat ze bang zijn om zelf gepest te worden als ze weigeren mee te doen. Door hun aanwezigheid versterken ze eigenlijk het effect en wordt het pesten steeds erger, want indien één pester niet meer kan rekenen op de steun van een hele groep, kunnen andere kinderen dit veel gemakkelijker in de gaten houden en voorkomen. Meester of juf kan hiervoor een hele leerzame oefening doen: Docentenboekje 'Opkomen voor jezelf'

Welke manieren van pesten zijn er?

Er bestaan vele soorten van pesten. Hoewel fysiek geweld (zoals slaan, schoppen of duwen) vaak wordt geassocieerd met pesten, is ook cyberpesten de laatste jaren aan de orde van de dag. Ook kan er gepest worden door middel van vervelend taalgebruik, geroddel en het buitensluiten van iemand. Lees hier meer over de verschillende manieren van pesten.

 1. Pesten met woorden. Met woorden pesten is een vorm van pesten waarbij gemene woorden worden gebruikt om de zondebok te beledigen, uit te schelden, te bedreigen, belachelijk te maken, een gemene bijnaam te geven of uit te lachen. Ook kunnen er briefjes doorgestuurd worden met gemene opmerkingen over het slachtoffer. Hoewel deze vorm van pesten misschien niet zo erg lijkt, is het buitengewoon pijnlijk, aangezien het het slachtoffer er erg onzeker door kan worden, je zelfvertrouwen verliezen en hierdoor slecht in je vel koomen te zitten.  
 2. Pesten met geweld is een van de meest voorkomende vormen van pesten. Het bestaat uit pesterijen zoals schoppen, slaan, krabben, bijten, aan haren trekken of duwen of iemand aanvallen met een voorwerp. Deze manier van pesten is fysiek de meest vervelende ervaring die kinderen kunnen ondergaan.
 3. Ook een manier van pesten is achtervolgen. Dit kan verder gaan dan alleen maar achterna lopen; het kan ook betekenen dat het slachtoffer in een val gelokt wordt of in een klem gezet of zelfs opgesloten worden. Omdat dit allemaal erg angstaanjagend is, is het vervelend voor degene die gepest wordt en kan het veel schade aanrichten bij het slachtoffer.
 4. Een andere manier van pesten is buitensluiten. Het slachtoffer of de zondebok mag niet meedoen met spelletjes of feestjes, maar het kan ook door het slachtoffer helemaal te negeren en niets tegen hem of haar te zeggen. Soms komt het ook voor dat mensen spullen van de zondebok beschadigen of stelen. Een ander buitensluiten is ook een veel voorkomende vorm van pestgedrag.
 5. Ook afpersen is een erg vernederende manier van pesten. Pesters kunnen de zondebok bijvoorbeeld dwingen snoep mee te nemen, dagelijks geld te betalen of de hele dag hun schooltas te dragen. Dit is erg schadelijk en vernederend voor het slachtoffer, die vaak geen nee durft nee te zeggen.

Nu kun je alle leerlingen een polsbandje uitdelen en je spreekbeurt afsluiten met: Hiermee kom ik aan het einde van mijn spreekbeurt over pesten. Jullie krijgen van mij nog allemaal een mooi polsbandje met de tekst 'Pesten, ik doe er niet aan mee'. Bedankt voor jullie aandacht en hopelijk hebben jullie veel geleerd van mijn spreekbeurt. Mocht je meer informatie willen, bezoek dan de website: https://www.dms-educatief.eu

Pesten gebeurt nog altijd en overal

Pesten gebeurt nog elke dag op school of op de sportvereniging. Als we ons allemaal inzetten om het pesten zoveel mogelijk te voorkomen dan voorkomen we hiermee ook veel verdriet bij degene die gepest wordt. Dus doe mee! Met je spreekbeurt over pesten kun je dan uitleggen wat pesten is en wat de gevolgen zijn voor kinderen die gepest worden. Je kunt het verschil uitleggen tussen pesten en plagen, wat de oorzaken van pesten kunnen zijn en op welke manieren er gepest wordt. Het is erg leuk om na je spreekbeurt over pesten een polsbandje tegen pesten aan alle leerlingen uit te delen. Lees onderaan deze pagina, maar eens de reactie van andere kinderen en ouders hierover.

Klantwaarderingen over de polsbandjes voor een spreekbeurt over pesten:


Paula Mertens - Geweldig! Super!

Mijn kleindochter vond de armbandjes en de batch keitof. Iedereen van de klas was dolblij zelfs de juf met haar witte armband. Geslaagde spreekbeurt over pesten met als surplus de armbandjes! Trotse kleindochter! Een aanrader! Ook zeer snelle levering! Kortom: TOP!

Perfect
Jonathan moet zijn spreekbeurt over pesten nog houden, maar hij zelf vindt de bandjes al super, nu maar hopen dat de klas ze ook leuk vinden, maar het belangrijkste is dat het pesten stopt! Bandjes zijn goed op maat, mooie kleur rood wat goed opvalt. Levering was ook super snel.

maaike aitink - Stoere bandjes, passen goed
Mijn dochter was blij dat ze na haar spreekbeurt over pesten de polsbandjes kon uitdelen. was perfect!

Joke
Een laatste berichtje van deze toch wel trotse moeder ;) De spreekbeurt ging toppie, de klas en leerkracht onder de indruk, cijfer een 9,7. Onze missie (kinderen bewust maken wat de gevolgen kunnen zijn van pesten) is dus zeker geslaagd!! Nogmaals bedankt voor jullie medewerking.

T. Ras
Fijne service. Snelle levering! Geweldig product!

Heel veel SUCCES met jouw spreekbeurt over pesten!

Met een spreekbeurt over pesten help je jezelf en anderen!