• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Safer Internet Day

Samen voor een beter internet

Posters voor Safer Internet Day

Voor deze dag zijn posters gemaakt met tips over hoe je een slimmere internetgebruiker kunt worden, zoals het gebruiken van een veilig wachtwoord, pauzes nemen van schermen en leren over de online gevaren. Scholen worden aangemoedigd om het bewustzijn bij leerlingen te vergroten door middel van het ophangen van deze posters in de scholen en klaslokalen. Een belangrijk thema is ook online shaming waarbij er van de poster een preventive werking uitgaat.

Bestel ook de gratis PowerPoint 'Online Vibes'

Gratis PowerPoint 'Online vibes'

Bij het posterpakket 'Online vibes' passen een PowerPoint-presentatie en cliparts. De PowerPoint en de cliparts zijn te downloaden via de website. Voeg daarvoor dit product toe aan uw winkelmandje. Bestel eventueel gelijk ook andere producten en volg verder het bestelproces. U ontvangt na uw bestelling een email met de link naar de gratis PowerPoint en de cliparts.

De Safer Internet day is op 6 februari 2024

Het is een jaarlijks terugkerende dag (iedere tweede dinsdag in februari) waarop in meer dan 140 landen in de wereld aandacht gevraagd wordt voor veilig internetgebruik door kinderen en jongeren. Deze dag is een initiatief van de Europese Commissie en moet het veilig en verantwoord internetgebruik stimuleren. Of je nu het kind of de jongere bent, de ouder of docent, beleidsmaker of organisatie, iedereen kan bijdragen aan een betere online wereld. Veel kinderen gaan al op zeer jonge leeftijd op internet. Vanwege de zeer snelle ontwikkeling is het dan ook belangrijk om op school regelmatig aandacht te besteden aan social media, om zo leerlingen optimaal en veilig wegwijs te laten worden in onze snel veranderende samenleving. Aan de hand van alle lesmaterialen over mediawijsheid of veilig internetten kunt u de leerlingen bewuster leren omgaan met social media. De slogan van de Safer Internet Day is 'Samen voor een beter internet'.

Grote A1 poster over veilig internetten

Deze poster laat jongeren op een leuke manier kennis maken met de mogelijke gevoelens en ervaringen die je online tegenkomt. Met grappige emoticons, positieve afbeeldingen en informatieve tekstboodschappen moedigd de poster verantwoordelijk online gedrag aan en helpt hij jongeren het verschil tussen veilig en onveilig internetgebruik te begrijpen. Deze poster is ideaal voor thuis, in de klas of op school!

Poster 'Online? - Denk na!' A1

Een vrolijke, grappige en grote poster over hele serieuse onderwerpen. De poster gaat over alle gevoelens die we op internet kunnen ervaren. Zowel negatieve, als positieve gevoelens. Bij alle grappige emoticons staan kleine tekstjes over positieve en negatieve gevoelens die ons allemaal kunnen overkomen op internet. Positieve en negatieve gevoelens of ervaringen bij het gebruik van een computer, tablet of smartphone. Een mooie en leerzame poster voor in de klas of op school. Het formaat van de poster 'Online? Denk na1' is gedrukt op A1-formaat (841 mm bij 594 mm).

Docenten voor Safer Internet Day

Praat met collega's om acties voor de hele school te plannen en organiseer een dag, week of zelfs een maand met een echte focus op een veiligere en betere internetactiviteiten. Dit zorgt voor een beter en veiliger internet gebruik van alle leerlingen op uw school. Hierbij is bewustwording een belangrijke speerpunt. Het doel van de lesmaterialen is om de bewustwording van de online gevaren te vergroten en een bijdrage te leveren aan meer respect, digitale beleefdheid, empathie en online tolerantie.

Leerlingen zitten dagelijks en meestal veel op internet

Voor de kinderen en jongeren van vandaag is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Om hen te helpen de digitale wereld zo optimaal en veilig mogelijk te gebruiken, moeten we blijvend aandacht besteden aan vaardigheden, verantwoordelijkheid en veiligheid. Maar kinderen en jongeren kunnen niet alleen zorgen voor een veilige online omgeving, de juiste verantwoordelijkheden nemen of de juiste vaardigheden aanleren. Ze hebben hulp, begeleiding en onderwijs nodig. Samen voor een beter internet.

Veiliger internetgebruik door Safer Internet Day

Safer Internet Day is een dag om awareness en kennis te verspreiden over de dingen die er online gebeuren. Onderwerpen zoals cyberpesten, sexting en grooming zijn belangrijke onderwerpen die besproken moeten worden. Kinderen en jongeren hebben toegang tot allerlei online kanalen waarin ze contact kunnen leggen met hun vrienden, spelletjes spelen of informatie zoeken. Vooral scholen zijn dé plek waar kinderen en jongeren veel leren over het gebruik van social media. Zowel in positieve als in negatieve zin. Ze leren veel van elkaar over de leuke dingen op internet zoals een nieuw spelletje, of het gebruiken van internet voor lessen op school. Hoewel de meeste kinderen terechtkomen op positieve vormen van social media, is het belangrijk dat docenten en ouders alert blijven op cyberpesten, sexting en grooming. Helaas levert het gebruik van internet ook veel negatieve ervaringen op voor kinderen en jongeren en de online risico's van bijvoorbeeld haatzaaiende berichten, dreigmail, het verspreiden van naaktfoto's en discriminatie nemen nog steeds toe. Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat kinderen in groep 7 (NL) of klas 5( BE) al naaktfoto’s verspreiden (online shaming). Gelukkig worden er op de scholen veelvuldig gebruik gemaakt van de lesmaterialen over deze belangrijke onderwerpen.

Lesmaterialen over cyberpesten

Lesmaterialen over sexting en grooming

Lesmateriaal over de smartphone in het verkeer

De mobiele telefoon gebruiken achter het stuur in de auto of tijdens het fietsen is verboden omdat het een levensgevaarlijke combinatie is! Lesmaterialen om leerlingen bewust te maken voor het gevaar aan de hand van een les, discusieplaat en posters.

Posters Denk na, voor je klikt of verstuurt

Online veiligheid vergroten

Elk jaar wordt in februari wereldwijd de Safer Internet Day gevierd om het bewustzijn van online veiligheid en beveiliging te vergroten. Het doel van de dag is om verantwoord internetgebruik bij kinderen en jongeren te bevorderen en het belang van het creëren van een veilige online omgeving te benadrukken. Tips die op Safer Internet Day worden gedeeld, zijn onder meer het altijd gebruiken van sterke wachtwoorden, het privé houden van persoonlijke informatie, oplettend zijn bij het gebruik van sociale mediaplatforms, op de hoogte zijn van mogelijk cyberpesten en inzicht hebben in hoe gegevens online worden verzameld en gebruikt.

Cybercrime

Internet is een prachtig medium. Je kunt veel plezier beleven aan het spelen van spelletjes, bekijken van filmpjes en chatten met vrienden. Ook kun je op internet gigantisch veel informatie vinden over allerlei onderwerpen. Maar... je kunt ook in het web verstrikt raken. Cyberpestkoppen, oplichters en viezeriken beledigen, misleiden of bedreigen via e-mail of internet. Zij verspreiden of misbruiken ongewenst jouw persoonlijke informatie (Cybercrime). Zij zoeken persoonlijke informatie: je wachtwoord, naam, e-mail, foto’s, filmpjes. We maken gebruik van je naïviteit, vertrouwen, hebzucht of angst. Ze doen dit via mail, websites, games en chatrooms.

Samen voor een beter internet

Met het thema 'Samen voor een beter internet' wordt iedereen opgeroepen om het internet veiliger en beter te maken voor iedereen, maar vooral voor kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren die problemen hebben op internet kunnen terecht bij diverse hulplijnen.