Week van de mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid is van 10 t/m 17 november 2023

Week van de mediawijsheid

Tijdens de week van de mediawijsheid is er vooral aandacht voor leerzaam, kritisch en positief mediagebruik. Ook op uw school, in uw klas aan de slag met mediawijsheid? Samen in gesprek gaan over online gedrag kan aan de hand van de verschillende lesmaterialen. 

Mediawijsheid

Mediawijsheid is het slim, bewust, actief en veilig omgaan met zowel analoge als digitale media. De digitale vaardigheden zijn hierbij erg belangrijk en men spreekt dan ook wel van digitale geletterdheid. Mediawijs omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, sociale media, smartphones, internet en tablets. De Selfie-methode bevat lessen die helpen bij ontwikkelen van de digitale vaardigheden die nodig zijn om mediawijs te worden. 

Selfie-methode voor de week van de mediawijsheid

Goed omgaan met deze nieuwe sociale media wereld willen we allemaal, maar van wie moeten we het leren? Er is geen generatie vóór ons die door schade en schande wegwijs geworden in de digitale wereld. De smartphone is een algemeen gebruiksartikel geworden voordat we het in de gaten hadden. We zijn nog niet aan het ene 'nieuwe' gewend of het volgende 'nieuwe' is er alweer. En in deze 'madworld' leven wij. Zolang er op de smartphone nog geen app zit die bescherming biedt, grenzen aangeeft en onze gevoelens begrijpt, moeten wij zelf constant keuzes maken over goed en fout in de digitale wereld. Jongeren ontdekken de normen en waarden in de digitale wereld aan de hand van de lessen uit de Selfie-methode. De lessenreeks van de Selfie-methode helpt de mediawijsheid te vergroten.

 

Welke grenzen maak je voor je eigen wereldje om je heen? 
Waarom begrijpt de smartphone mijn gevoelens niet?

Posters voor de week van de mediawijsheid