• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering

motiveren

Om jezelf en anderen te inspireren en stimuleren!

Wat is motiveren?

Motiveren is het stimuleren van jezelf of anderen om een doel te bereiken. Het gaat erom een innerlijke drijfveer te creëren en de motivatie aan te wakkeren om in actie te komen. 

Motivatie versterken

Bij het versterken van de motivatie is het belangrijk om te begrijpen dat je uiteindelijk alleen jezelf kunt motiveren (intrinsieke motivatie). Daarbij is het belangrijk om tegemoet te komen aan drie basisbehoeften die ieder mens heeft:

 • Het gevoel regie te hebben over wat je doet.
 • Het gevoel goed te zijn in wat je doet en je te kunnen ontwikkelen.
 • Het gevoel een goede wederkerige relatie met anderen te hebben.

Onze inspirerende lesmaterialen ondersteunen deze basisbehoeften. We willen docenten en leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs hiermee stimuleren en motiveren, waardoor de motivatie toeneemt. 

Motiveren

Lessen en diploma's om leerlingen mee te motiveren

Om je leerlingen gemotiveerd en betrokken te houden kun je een aantal stappen zetten. Al is de stof die ze moeten leren nog zo saai als jij enthousiast bent en er een leuke les van weet te maken, zullen je leerlingen zich hierdoor meer gemotiveerd en betrokken voelen. Door gebruik te maken van alle beschikbare lesmaterialen kun je ervoor zorgen dat je leerlingen meer geïnteresseerd zijn in hun schoolwerk. Er zijn er op deze website veel lesmaterialen en tips te vinden die jouw leerlingen motiveren. Laat je leerlingen de motivatie niet verliezen en help het leren leuk te maken!

Les met goede voornemens

Met de les over goede voornemens of het goede voornemens schrift kunnen de leerlingen individueel, maar ook voor de hele groep of klas goede voornemens opschrijven. In de les of het schrift wordt uitgelegd wat goede voornemens kunnen zijn en het nut van goede voornemens voor jezelf of voor de hele groep of klas. Meestal bedenken mensen aan het eind van het jaar, goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar met deze les of het schrift kun je ook tijdens het schooljaar leerlingen motiveren. Door het bedenken en opschrijven van de goede voornemens kan je meer bereiken. Een voorbeeld kan zijn dat de leerlingen in het schrift schrijven dat ze betere cijfers willen halen. Met deze goede voornemens kunnen leerlingen zichzelf verbeteren, maar ook grenzen verleggen. Voor de hele groep of klas kunnen de leerlingen zich aan de hand van dit schrift ook samen een goed voornemen bedenken en opschrijven. Bijvoorbeeld om vriendelijker met elkaar om te gaan. Het doel kan dan zijn dat de sfeer in de groep/klas beter wordt. 

40 verschillende diploma's om leerlingen te motiveren

Veertig grappige, ludieke diploma's waarmee je leerlingen kunt stimuleren, inspireren of in het zonnetje te zetten. Gebruik ze zomaar eens, of sluit het schooljaar er leuk mee af. De motiverende diploma's met hun positieve boodschap kunt u elk jaar opnieuw afdrukken op stevig papier. De diploma's zullen ook bijdragen aan een positief klasklimaat. Beloningen zijn een geweldige aanvulling op lesstof en bieden leerlingen meer motivatie om hun beste werk te leveren. Het is belangrijk om erkenning aan te bieden voor goede prestaties, hard werken, delen van ideeën en inspanning. Je kunt eenvoudig beloningen geven in de vorm van certificaten of diploma's. Dit helpt leerlingen meer betrokken te blijven en de motivatie hoog te houden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de veertig grappige en ludieke diploma's waarmee je leerlingen kunt motiveren, stimuleren, inspireren of in het zonnetje te zetten. Gebruik ze zomaar eens, of sluit het schooljaar er leuk mee af. De motiverende diploma's met hun positieve boodschap kun je elk jaar opnieuw afdrukken op stevig papier. De diploma's dragen ook bij aan een positief klasklimaat.

Motiveren met behulp van de kleurrijke posters

Op school zullen de posters docenten en leerlingen motiveren en stimuleren. Gemotiveerd door de tekst of de afbeelding, gaan ze aan de slag, met zeker betere prestaties als gevolg;) Kies voor uw kinderen, leerlingen of collega's een leuke motiverende posters en hang die op in de klas, gang, aula of versier de trapopgang ermee, of ook leuk, laat de leerlingen zelf een mooie motiverende poster kiezen. De motiverende posters helpen om positiever te denken en doelgerichter te werken. Posters met motiverende afbeeldingen en spreuken kunnen helpen om de motivatie op peil te houden om onze doelen kunnen bereiken en plichten vervullen. Met deze posters is motiveren niet moeilijk en een motiverende poster is meer dan alleen maar een wanddecoratie.

Uitgelicht:

Posters met studietips

Bij de poster met 'Studietips' (A3-formaat) werkt het motiveren van leerlingen twee kanten op. Gaat het leren, door het opvolgen van de tips op de poster, beter en gemakkelijker dan zullen de resultaten verbeteren. De leerlingen halen betere cijfers en dit zal de leerlingen weer stimuleren om te zich houden aan de tips op de poster. Door ook gebruik te maken van de digitale les met studietips zullen de tips op de poster nog beter toegepast worden door de leerlingen.

Posters om het lezen te motiveren

Bekijk ook de posters over lezen om kinderen te stimuleren meer te gaan lezen.

Armbandjes 'Hoera, geslaagd! 

Als cadeau voor leerlingen die geslaagd zijn is er het armbandje 'Ik ben geslaagd' en het armbandje en kaartje 'Hoera, geslaagd'. deze polsbandjes en kaartjes kunnen ook gepersonaliseerd geleverd worden. Zo kan de naam of het logo van de school op de bandjes en de kaartjes gedrukt worden. Voor gepersonaliseerde producten kunt u kijken bij maatwerkArmbandje 'Geslaagd' - als origineel cadeau voor een diploma uitreiking, ook mogelijk met eigen opdruk van de school.

Motiverende kaarten

Voor leerlingen die geslaagd zijn of over gaan naar de volgende klas of groep zijn er leuke motiverende kaarten op A5-formaat. 

Tien tips om leerlingen te motiveren

Het motiveren van leerlingen kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste technieken is het mogelijk. Hier zijn tips die kunnen helpen.

 1. Stel haalbare doelen
  Als het doel haalbaar is raak je sneller gemotiveerd om dit doel ook daadwerkelijk te willen halen. Het behalen van dit doel motiveert weer om door te gaan. Bedenk voor de les wat je nou echt met de leerlingen wilt bereiken in die les. Dat is je lesdoel, dat vertel je ze aan het begin en daar werken jullie in die les naartoe. Aan het einde van de les moeten alle leerlingen dat doel behaald hebben. Om jezelf, leerlingen of personeel te motiveren moet je haalbare doelen stellen. Probeer grote of complexe taken op in realistische, overzichtelijke stukken. Zo voorkom je dat het werk overweldigend is en niet bereikt wordt. 

 2. Wat is het nut van hetgeen ze leren?
  Laat leerlingen regelmatig nadenken over het nut van hetgeen ze leren in de les. Alles wat leerlingen nu doen, is voor ‘later’. Waarom zouden ze dit willen leren? Wat is hiervan het voordeel voor hun verdere leven? Wie/wat willen ze later zijn? De leerlingen kunnen dit eens opschrijven, hang een poster met motiverende spreuk op of praat hier eens klassikaal over.

 3. Samenwerken
  Door leerlingen samen aan een opdracht te laten werken en elkaar helpen om gemotiveerd te blijven en het doel te bereiken. Hierbij kunnen ze ook op een positieve manier gebruik maken van elkaars talenten om de opdracht zo goed mogelijk uit te voeren en leren ze van elkaar.

 4. Vraag het de leerling

  Vraag leerlingen naar hun mening. Ze hebben zelf vaak goede ideeën over wat voor hen werkt. Maak daar gebruik van! Vraag of ze zelf goede ideeën hebben over hoe ze, de lesstof die geleerd moet worden, het beste kunnen onthouden. Wat maakt dat zij het onderwerp interessant gaan of blijven vinden? Vraag ook welke manier van leren ze het leukst vinden. Wordt de les interessanter en leerzamer door een quiz, filmpje, experiment, tekenopdracht of spel? De beste manier om leerlingen te betrekken en meer tijd in de klas te besteden is door ze regelmatig naar hun mening te vragen over verschillende onderwerpen in verband met de lesstof. Door hun ervaringen, meningen en de mogelijkheden die zij inbrengen, worden leerlingen gemotiveerd om actief bij de lesstof betrokken te zijn en passend werk uit te voeren. Dit helpt hen bovendien om creatief denken toe te passen binnen hun lessen en schoolwerk.

 5. Afwisseling
  Lange instructies maken de les niet aantrekkelijk voor de leerlingen. Als het nodig is kun je de instructie dan beter opdelen in meerdere korte stukjes met een korte opdracht hier tussendoor.

 6. Sluit aan bij hun belevingswereld
  Wat speelt er op dit moment in hun directe omgeving? Waar houden ze zich mee bezig? Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij belangrijke thema's in het leven van je leerlingen. Begin de les bijvoorbeeld met een (voor het onderwerp) relevant filmpje van een populaire vlogger of een videoclip.

 7. Je hoeft het niet alleen te doen
  Alhoewel je de lesmaterialen om leerlingen te motiveren uiteraard op elk moment tijdens het schooljaar kunt inzetten, zijn er wel twee belangrijke momenten om zeker in te zetten op motivatie. Aan het begin van het nieuwe schooljaar tijdens de gouden weken en na de kerstvakantie aan het begin van het nieuwe jaar tijdens de zilveren weken. Overleg daarom tijdig met collega's, het hele team of met ouders samen, hoe jullie de leerlingen dit nieuwe schooljaar weer gemotiveerd kunnen houden.

   

 8. Geef vertrouwen
  Vertrouw je leerlingen of werknemers en geef ze de ruimte om op hun eigen manier aan hun taken te werken. Geef realistische doelen en controleer regelmatig of er vooruitgang geboekt wordt. Dit geeft het vertrouwen dat nodig is om tot motivatie te komen en prestaties te verbeteren. Dit geldt natuurlijk ook voor jezelf.
 9. Geef complimenten
  Geef leerlingen of collega's regelmatig complimenten. Complimenteren is een betere manier om mensen gelukkiger te maken in hun werkzaamheden, omdat hun bijdrage wordt gezien en gewaardeerd!
 10. Veranderingen
  Als je leerlingen wil motiveren voor een verandering, is het belangrijk dat je hen een duidelijke doelstelling geeft. Maak helder wat je met de verandering gaat bereiken, welk probleem je ermee oplost en waarom de verandering een positief effect heeft. 
  Het is belangrijk om aan te geven in welke behoeften deze verandering voorziet. Stel jezelf vragen zoals 'waarom is deze verandering noodzakelijk? wat gaat het de leerlingen opleveren? Geeft het een betere samenwerking? Wordt het leerwerk er interessanter door? Wat kunnen goede beweegredenen zijn voor deze veranderingen? Wat zijn redenen om eraan mee te werken? Wat is hierbij motiverend? Hoe kunnen de leerlingen in beweging gezet worden? Wat zijn drijfveren en waardoor worden ze enthousiast of krijgen ze energie van? Door in te gaan op dergelijke vragen kun je je leerlingen op een goede manier motiveren. 

Hoe motiveer je jouw leerlingen?

Uit onderzoek is gebleken dat de motivatie van leerlingen vanaf een jaar of 8 begint af te nemen. Bij leerlingen tussen de 14 en 17 jaar bereikt dit een dieptepunt. Jouw leerlingen motiveren kan een flinke uitdaging zijn. Uiteraard leren gemotiveerde leerlingen meer dan ongemotiveerde leerlingen! Daarom staan hieronder lesmaterialen en tips om te motiveren. Deze tips helpen je vast om ook jouw klas of groep weer gemotiveerd te krijgen. De motiverende lesmaterialen helpen leerlingen hun motivatie te behouden en zorgen ervoor dat de lessen zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Laat je door deze werkvormen, inspireren om het les- en leerplezier te stimuleren.