• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

verhaal over grooming

Het verhaal over Sofie

Sofie zit thuis op haar kamer, ze verveelt zich en schrijft een berichtje aan haar Whatsapp groep van school.

Hoi klasgenoten,
Wie kan mij helpen? Ik ben verliefd op mijn internetvriend, maar ook verdrietig en bang voor hem! Wat moet ik doen? Ik vertel jullie eerst het verhaal. Het begon met: `You´ve got mail´.Ik kreeg een berichtje met het verzoek om te chatten met een zekere James. 

Toen hij jong was had hij ook op De Veilige School gezeten. Daarna was hij naar Frankrijk verhuisd! En voor ik het wist was ik gezellig met hem aan het chatten. Ik dacht nog wat leuk zo´n e-mail via school. Hij heeft dezelfde hobby´s en doet dezelfde sport als ik! Wat gaaf, hij woont in Frankrijk en wil met mij chatten. Dat is leuk, ik ga reageren!

 

<groomy> Hoi, mijn naam is James, ik woon in Frankrijk.
<fietje> Hoi 
<groomy> Ik zoek iemand om mee te chatten.
<fietje> Oké, ik wil wel.
<groomy> Mijn favoriete dier is een paard, mijn sport is volleybal.
<fietje> Ik zit ook op volleybal. Hoe weet je mijn adres?
<groomy> Mijn school heeft een uitwisselingsproject met jouw school.
<fietje> Dat wist ik niet?
<groomy> Wil jij met mij chatten en skypen? 
<fietje> Dat lijkt me leuk!
<groomy> Ik ben 14 jaar en heb een hekel aan pestkoppen.
<fietje> Word jij wel eens gepest?
<groomy> Ja, pesten is niet leuk!
<fietje> Ik ben daar vaak erg verdrietig van!
<groomy> Ik troost je!
<fietje> Ik ben soms ook heel boos!
<groomy> Je hebt helemaal gelijk! 
<fietje> Mijn ouders begrijpen mij niet! 
<groomy> Ik begrijp je wel hoor. Mijn ouders zijn hetzelfde!

James had alle begrip voor mij en we deelden dezelfde hobby’s, muziek, sport, etc. Hij schreef zulke lieve en aardige dingen. Ik werd nieuwsgierig naar hoe hij eruit  zou zien. Ik wou hem een foto vragen, maar hij was mij al voor ....

<groomy> Hoi Fietje, hoe zie je eruit?  
<fietje> Ik mail je een foto! Mail jij mij ook een foto? 
<groomy> Wauw, jij bent een knap meisje!
<fietje> Ik vind je heel lief James. 
<groomy> Ik hou van jou! Heb je niet nog wat foto´s?
<fietje> Natuurlijk!

Oo, wat een knappe jongen was het. Ik was helemaal verliefd, ik kon er niet van slapen. Ik kon niet wachten om weer met hem te chatten. Maar toen...

 

<groomy> Laat eens iets meer zien van jezelf! Een beetje sexy, bloot? Jij ziet er zo prachtig uit.
<fietje> O, nee hoor, dat doe ik niet! 
<groomy> Komop zeg, wat preuts. Ik wil geen ouderwetse vriendin!
<fietje> Oké, één foto dan.
<groomy> Is dat alles?

 

Ik wou niet preuts zijn en maakte een foto van mij met blote borstjes. Maar hij was niet tevreden en liet niets meer van zich horen. Ik kreeg geen contact meer. Ik kon er niet van slapen, had ik het fout gedaan? Ik miste hem zo! Ik wou zo graag weer contact met hem. 

<fietje> Waarom schrijf je me nu niet meer? Ik mis je zo! Laat alsjeblieft wat van je horen.

En toen, eindelijk, nam hij weer contact op. Ik was bang dat hij weer zou afhaken als ik hem niet blij zou maken.
<groomy> Als je echt van mij houdt, kleed je dan eens uit voor de webcam!
<fietje> Dat doe ik echt niet!
<Groomy> Dan heeft chatten geen zin meer!
<fietje> Nee! Niet stoppen alsjeblieft, dan word ik zo verdrietig. 
<groomy> Als je het niet doet, dan mail ik jouw foto naar al je vrienden.
<fietje> Oké, dan.....  
<groomy> O Fietje, jij bent zo mooi. Ik wil je ontmoeten.Als je niet komt, dan zet ik de foto en het filmpje online. 
<fietje> Nee, nee!! Ik kom wel!

Nu heb ik met hem afgesproken. Hij komt speciaal voor mij, helemaal uit Frankrijk. Zijn ouders gaan op familiebezoek en we hebben afgesproken op een geheime plek. Hij mag van zijn ouders niet weg. Dus niemand mag het weten. Ik ben helemaal in de war. Ik ben zo verliefd op hem.

Ik ben bang dat iedereen de foto´s ziet! Bang, voor mijn ouders, vrienden en school.
Ik wil hem zo graag ontmoeten!

Sofie moet huilen en schreeuwt om hulp! 

De reacties en oplossingen die ik krijg zijn een beetje dom, naïef en zelfs gemeen. Wacht, ik zal je er een paar laten lezen. 


  Moniek.roddel@hotmail.com 
Hoi Sofie, ik zou verhuizen.  Als die fotos op internet komen, dan ben je niet meer veilig. Dump die vent. Heb je zijn adres? Dan zal ik hem wel eens een briefje sturen en hem bang maken, de viezerik. Heb je ook een foto van hem?  Ik wil wel eens weten hoe hij eruitziet.       Moniek


  Wisekid@hotmail.com 
Pas op Sofie, ik denk dat het een viezerik is. Je moet dit melden bij de politie, dan kunnen ze een val voor hem opzetten en hem vangen. afzender Jan


  jan.mopper@hotmail.com 
Ha, die Sofie. Jij bent echt dom. Ik vond je altijd al dom, maar dit slaat alles. Kom je morgen op school, dan kunnen we om je lachen. Vraag je mij om hulp, ik heb wel wat beters te doen!


  liefwiesje@haatmail.com 
Hoi Sofie, Waar maak jij je druk om, internet staat vol met blote foto’s. Ik geloof niet dat die foto van jou populair wordt, vraag eerst aan die vent of hij in zijn blote gat wil staan en neem hem op met je webcam. Als ik moet helpen zeg je het maar, dan zet ik hem op YouTube. Chill Wissie Dit is mijn schuilnaam je weet natuurlijk wel wie ik ben, ik zit achter je in de klas.  


  Meester.kaalei@veiligeschool.eu 

Beste Sofie, 

Ik heb gehoord dat je problemen had met een e-mail, daarom stuur ik je de regels van Veilig Internet.
Neem de regels van veilig internetten in acht!
Houd je aan de regels die je ouders, de meester of de juf hebben gemaakt voor de computer die je mag gebruiken. Thuis gelden misschien andere regels dan op school.
Werkstuk en spreekbeurt 
Teksten en plaatjes mag je nooit klakkeloos overnemen van websites voor schoolopdrachten. Voor het kopiëren van plaatjes en foto's heb je soms toestemming nodig van de makers. Vermeld in ieder geval de bron waar je de informatie vandaan hebt. Als je niet weet of je een website kunt gebruiken, dan vraag je raad aan de juf of de meester.
Chatten, Msn’en, Mailen, Surfen en Gamen.
Bedenk goed dat alle gegevens van jezelf, school of klasgenootjes, zoals adres, leeftijd, telefoonnummer, foto’s of filmpjes via internet ongewenst verspreid en misbruikt kunnen worden. Gebruik altijd een schuilnaam, een apart Hotmail-adres en zorg voor een goed wachtwoord. Open nooit e-mailtjes en bijlagen van onbekenden. Verstuur geen anonieme e-mails, kettingbrieven, flauwe grappen, dreigmail of haat-mail. Stop met chatten zodra iemand je iets stuurt waarbij je je niet op je gemak voelt. Blijf altijd vriendelijk, eerlijk en ga niet schelden. 
Praat met je ouders, de meester of de juf over het internet. 
Als je je slecht voelt door iets wat je hebt gezien, dan vertel je dat aan je ouders, de meester of de juf. Je weet dat niet alles echt of waar is wat je op internet tegenkomt.

Met vriendelijke groet, Meester Kaalei

In de reacties die ik krijg weten ze het allemaal beter. Ik krijg berichtjes van ramptoeristen die ik helemaal niet ken en zelfs haat-mail? Waarom komt er niet iemand langs waar ik bij uit kan huilen? Ik heb 129 vrienden op Facebook!

sofie@wxs.nl 
Beste allemaal, ik ga naar de geheime plek om hem te ontmoeten. 
Bij hem kan ik uithuilen, hij begrijpt mij!

Dan komt de moeder van Sofie de slaapkamer in en zegt Sofie, wat ben je aan het doen? Er is iemand voor je!
O, ik maak een beetje lol op internet! Ik kom zo. Ik moet nog één e-mailtje schrijven. Wie is er dan?
De buurjongen! Antwoord haar moeder.

sofie@wxs.nl 

Beste allemaal,

Mijn verhaal is verzonnen, maar had waar kunnen zijn! Met mij is alles goed. Maak je dus geen zorgen om mij. Ik ben wel vaker met mijn vrienden aan het chatten, maar niet met iemand uit Frankrijk en  James... dat is mijn buurjongen. Ik ben wel een beetje verliefd op hem! Als ik met iemand ga chatten die ik niet ken, gebruik ik altijd een schuilnaam. Maar er zijn wel kinderen die nog niet begrijpen dat op internet niet altijd alles waar is wat iemand schrijft. Dat zie je maar weer aan deze grap... Jij dacht vast ook dat mijn verhaal waar was? Zo zie je maar weer hoe gemakkelijk je erin kunt trappen en dat je niet alles moet geloven wat iemand schrijft. Er bestaat dus helemaal geen vriend in Frankrijk en er zijn zeker geen blote foto´s van mij te vinden op internet. Ik kijk wel uit! Allemaal bedankt voor jullie hulp en medeleven, maar met mij is alles goed.

Met de buurjongen in haar hoofd klikt Sofie niet op verzenden!

 

De paniek breekt uit!
Meester Kaalei is zeer bezorgd en belt de moeder van Sofie. Iedereen is in paniek en bang, waar is Sofie? Moeten we niet 112 bellen, de politie waarschuwen? De moeder van Sofie stelt iedereen gerust, want ze weet dat Sofie met de buurjongen naar de bioscoop is. Dan leest ze op het scherm van de computer van Sofie de laatste e-mail die niet verzonden is en begrijpt de verwarring.

 

* Ter overdenking
Child Grooming is het lokken van kinderen via social media met een seksuele bedoeling. De groomer of cyberlokker probeert eerst vertrouwen te winnen om hier vervolgens misbruik van te maken. Grooming is verboden. 
Als iemand door de politie van grooming wordt verdacht is het moeilijk getuigen te vinden. De meeste kinderen en ouders willen het kwaad zo snel mogelijk vergeten, verder gaan met hun leven en niet geconfronteerd worden met het nare verleden. Logisch of schuilt hierin een gevaar? 

Is de nieuwe media: internet, mobiel bellen, gamen en chatten het echte leven of ontstaat hierdoor een gebrek aan aandacht, liefde en complimenten tussen mensen en leidt dit tot vereenzaming?

Spelen met gevoelens van anderen, pesten en leedvermaak is niet eerlijk, gemeen en kan gevaarlijk zijn. Toch doen mensen en kinderen het. Is de wereld om je heen aan het verharden en gevoelloos aan het worden of is het ziekelijk vermaak?

Zou jij het op tijd in de gaten hebben als iemand op internet niet eerlijk is over zijn naam of leeftijd? Hoe zou je daar achter kunnen komen? Weet jij welke gegevens er van jou door iedereen online te vinden zijn?

Dit verhaal past bij de les over Grooming

Bekijk ook de posters over Grooming

Lees meer: *betekenis van grooming en *Grooming is strafbaar