• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering

Lesmateriaal over respect

Help Jouw leerlingen respect te begrijpen

Ben je op zoek naar lesmateriaal over respect?

Kijk dan eens op deze pagina. Hier staan de alle lesmaterialen om met leerlingen uit het basis- en middelbare onderwijs te werken aan het thema respect. Het materiaal is erop gericht om jongeren te helpen begrijpen hoe belangrijk respect is voor het creëren van een veilige omgeving in de klas. De materialen zijn geschikt voor burgerschapsonderwijs of voor bijvoorbeeld een dag, week of project die speciaal in het teken staat van respect.

Boekjes en het vertelverhaal

Er zijn drie verschillende boekjes over respect voor het onderwijs.

 1. Het boekje 'Wat is respect' legt uit wat respect is, dat je respect moet geven om het te kunnen ontvangen.
 2. Het werkboekje 'Respect en Respectloos' bestaat uit twee lessen. De eerste les legt uit dat respect voor iedereen anders is, de tweede les legt de drie vormen van respect uit. Het lesboekje 'De truc met de diamant' sluit af met het verhaal over de drie vormen van respect.
 3. Het werkboekje 'Vrede, Vrijheid en Respect' is geschikt voor het voortgezet onderwijs en past bij de les over vrede, vrijheid en respect.
 4. Het vertelverhaal 'Wat is respect' - In dit vertelverhaal leert een koning zijn volk hoe je respect kunt tonen. De koning toont verschillende manieren van respect aan de mensen en uiteindelijk vraagt hij: 'Wat is respect? Wat betekent het voor jou?' Alle mensen hebben verschillende meningen over respect. Door het verhaal leren de leerlingen op een leuke manier meer over respect en de vormen ervan. 

Lespakketten over respect

 1. De respectmuur is een project voor scholen over respect. Een respectmuur maak je samen als groep, klas of met de hele school. Het is een actief en leerzaam project over respect en kan bijvoorbeeld ingezet worden tijdens de 'week van respect', 'de zilveren weken' aan het begin van het nieuwe jaar of tijdens 'de gouden weken' bij de start van het nieuwe schooljaar. In het begin hangt er alleen een voorbeeldposter. Alle leerlingen en docenten ontvangen een 'baksteen' en schrijven of tekenen hier iets op met betrekking tot respect. Iedereen kan meedoen en zijn of haar mening over respect of over wat ze respectvol, of respectloos vinden op een kaart zetten. De kaarten worden rond de voorbeeldposter opgehangen en zo groeit de muur van respect op school. De poster en alle stenen samen maken een grote muur over respect. Naast dat dit een mooi project is voor scholen kan dit project ook in een bibliotheek, gemeentehuis, jongerenwerk, etc. gedaan worden. Overal waar mensen samen komen kan de respectmuur mensen aan het denken zetten over respect.
 2. Het lespakket 'Normen en waarden' 
 3. In het Lespakket Respect@school zitten 15 verschillende posters over respect en een posterstandaard. Zet de standaard op een zichtbare plek en verwissel regelmatig de poster. De leerlingen zullen de nieuwe poster opmerken en zo krijgen ze steeds een mooie en leerzame boodschap van u mee over respect. 
 4. De les vrede, vrijheid en respect is geschikt voor het middelbaar onderwijs.

Lesmateriaal over respect: Polsbandjes

Er zijn vier verschillende polsbandjes over respect verkrijgbaar:

 1. Het geweven polsbandje met de opdruk: '100% respect' of het blauwe polsbandje met de opdruk: 'Ik draag bij aan een respectvolle wereld!'. De Geweven bandjes zijn er in één maat en passen altijd! Door de schuifkraal worden deze armbandjes ruimer of smaller gemaakt.
 2. De siliconen armbandjes met de opdruk: 'Ik draag bij aan een respectvolle wereld!' of de opdruk: '100% respect - stop pesten - delete cyberpesten'. De silliconen bandjes zijn er in drie maten; small voor de allerjongste leerlingen, medium voor leerlingen uit het basisonderwijs en large voor leerlingen vanaf 14 jaar en volwassenen. 

Lesmateriaal over respect: Buttons

Ook de buttons over respect zijn nu weer leverbaar! Op dit moment is er keuze uit 4 verschillende buttons met teksten over respect.

Lesmateriaal over respect: Posters

Er zijn inmiddels heel veel posters over respect. Alle posters bevatten een duidelijke boodschap door de tekst en kleurrijke afbeelding! Respect is heel veelzijdig en voor iedereen anders, maar enorm belangrijk voor een veilig en positief schoolklimaat en fijne samenleving. 

Bekijk alle posters over respect!

Digitaal lesmateriaal over respect

Leden kunnen de digitale lesmaterialen over respect downloaden en uitprinten voor alle leerlingen. De drie werkboekjes staan ook in het ledengedeelte. Meer informatie over het lidmaadschap

Maatwerk

Wilt u voor uw school of organisatie lesmateriaal over respect met de eigen naam, logo en tekst of kernwaarden er op? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een origineel polsbandje of een grote poster voor een open dag. Wij helpen u graag en gratis bij het maken van een ontwerp hiervoor. Lees hier meer over maatwerk.

Doelstellingen van het lesmateriaal over respect:

 • Beter inzicht krijgen in de verschillen in beleving en elkaar daardoor beter begrijpen.
 • Openstaan voor elkaar en het ‘anders zijn' en dit leren waarderen en respecteren.
 • Begrip kweken voor het feit dat je het oneens kunt zijn, maar elkaars mening wel respecteert.
 • Respectvoller omgaan met de verschillen in mening; iedereen is anders.

Leer kinderen en jongeren alles over respect

Respect is een waardevolle kwaliteit die we allemaal verwerven en uitdragen. Om een respectvolle samenleving te kunnen creëren, is het belangrijk dat kinderen en jongeren respect leren tonen voor de ideeën en emoties van anderen. Het is en een belangrijke vaardigheid om bij leerlingen te ontwikkelen, want het is de basis van gezonde relaties met vrienden, familie en gezagsdragers. Hierbij is het van belang dat ze open staan voor de gedachten en standpunten van anderen. Respect is een kernwaarde op elke school en een waardevol onderdeel van het leren. De lesmaterialen over respect op deze pagina kunnen hierbij ingezet worden. Ze ondersteunen docenten om respect bij hun leerlingen te versterken door middel van zinvolle oefeningen, werkboekjes, posters, gesprekken en verhalen. Daarnaast krijgen de leerlingen inzicht in het vreedzaam oplossen van conflicten. De lesmaterialen zijn geschikt voor een dag, project of week van respect. Lesgeven over respect is van groot belang voor een respectvolle school, samenleving en wereld!

Vragen over respect die jouw leerlingen bezighouden

Vragen die je leerlingen kunnen bezighouden en die, aan de hand van al het lesmateriaal over respect, zo goed mogelijk beantwoorden kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

 • Wat is respect?
 • Wat is de betekenis van respect?
 • Wat betekent respecteren?
 • Vormen van respect
 • Waar komt het woord respect vandaan?
 • Waarom is respect belangrijk?
 • Hoe krijg je meer respect?
 • Welke woorden horen bij respect?
 • Wat is respectloos zijn?

Wat betekent respectloos zijn?

Respectloos zijn is het gebrek aan respect en ontzag voor anderen, wat kan worden uitgedrukt door kwetsende opmerkingen te maken, sarcasme te gebruiken, pesten of beledigend taalgebruik. Dit soort gedrag wordt steeds vaker waargenomen op sociale media en in nieuwsapps. We dienen echter altijd elkaar met respect en tolerantie te behandelen. De (lelijke) woorden die iemand gelooft of spreekt over een ander, zegt in feite veel meer over de spreker zelf dan over degene over wie ze het hebben.

De teksten op de posters over respect zijn: - Groot of klein, respectvol moet je zijn. - Respect moet je geven, om het te mogen ontvangen. - Respect? Verbeter de wereld, begin bij jezelf! - Respect! Als je het oneens bent, maar wel elkaars mening respecteert. - Het geheim van goed onderwijs, is wederzijds respect. - Samenwerken aan respect. - We Like You als je respectvol bent! - Privé is privé! Dat deel je niet! - 100% Respect - Geef respect, krijg respect - Respecteer de regels, zeker in het verkeer! Je zult het nooit begrijpen totdat je zelf iemand verliest! Geen excuus! Verkeer en gebruik van de smartphone is geen goede combinatie. Afleiding brengt je eigen leven en dat van anderen in gevaar. - Respect Niet de smartphone centraal, maar de mens! Soms wordt er meer aandacht besteed aan de smartphone, dan aan het gezelschap waarin men is. -Je bent wat je appt! Dus app met respect! Als je lelijke dingen appt, naakt foto's of foute filmpjes deelt is dat respectloos.

Het geheim van goed onderwijs is wederzijds respect tussen leraar en leerling!