klimaatlessen

Klimaatlessen voor het onderwijs

Klimaatlessen

Leuke lesmaterialen over klimaatverandering voor klimaatonderwijs. De lesmaterialen zijn gemaakt om op school aandacht te besteden aan het klimaat. Aan de hand van de klimaatmuur, de armbandjes 'Save our planet' en de posters over het klimaat organiseert u eenvoudig een project of dag over het klimaat en klimaatverandering.

Speciale dagen om klimaatlessen te organiseren op school:

De klimaatlessen zijn gemakkelijk in te zetten op elke school

De lesmaterialen voor de klimaatlessen zijn eenvoudig in te zetten en geschikt voor zowel het basis- als middelbaar onderwijs. De klimaatmuur is geschikt voor alle leeftijden en ook de polsbandjes passen altijd door de zilverkleurige schuifkraal. 

Klimaatlessen met een grote impact!

De lesmaterialen voor de klimaatlessen zijn niet moeilijk in te zetten, maar hebben een grote impact op iedereen. De klimaatmuur is een mooi actief en interactief project en omdat de muur meestal nog lang blijft hangen, wordt er nadien nog vaker over gesproken en blijven de leerlingen er lange bij betrokken. Van polsbandjes worden de leerlingen erg enthousiast en thuis en bij opa en oma zal er ook nog (trots) over het project op school en de mooie bandjes gesproken worden. We wensen je veel plezier met de klimaatlessen en hopen dat ze een goede inspiratiebron voor iedereen zijn om te werken aan een CO2-neutrale toekomst met duurzame energievoorzieningen.

De klimaatmuur

De klimaatmuur is een lespakket voor een klas of hele school, maar ook voor een vereniging of club. Iedereen kan meedoen en heeft wel een mening over het opwarmen van de aarde. In het begin zijn er alleen de posters. Iedereen krijgt een 'baksteen' (A5-formaat kaart) en zet hier iets op; een goede tip, een goede vraag, een verhaal, een goed idee of een tekening. Iets om de aarde te redden, de klimaatverandering te stoppen of tip voor een betere en schonere wereld. Hang alle kaarten bij de klimaatmuur waardoor deze steeds hoger en langer wordt. Het lesmateriaal is gedrukt op Paperwise.

In het lespakket 'De Klimaatmuur' zit:

 • De poster 'We hebben maar één aarde' (A2-formaat)
 • Drie extra posters (A3-formaat)
 • Een set bakstenen (100 kaarten A5-formaat)

Poster om de klimaatmuur te starten

Polsbandje 'Save our planet' 

Doel van het geweven polsbandje over het klimaat is een stukje bewustwording. Het armbandje past goed bij een project of actie voor het klimaat of klimaatverandering. Het is bijvoorbeeld een mooi bandje om uit te delen en te dragen tijdens een spreekbeurt of tijdens het maken van een klimaatmuur. 

Opdruk: Save our planet - we have to act now - system change not climate change

Product informatie polsbandje over het klimaat:
- kleurrijk geweven armbandje
één maat; met de zilverkleurige schuifkraal gaat dit bandje gemakkelijk om.

Posters voor klimaatlessen

De teksten op de posters klimaatlessen:

 1. We hebben maar één aarde - Wat kunnen we doen tegen het opwarmen van de aarde? - Je hoeft geen superheld te zijn om de wereld te redden - Iedereen kan bijdragen aan een schone wereld met minder CO2 uitstoot. Alle kleine beetjes helpen - Denk mee en doe mee!
 2. Red de aarde, dieren, mensen - Bestudeer de problemen - Ken de feiten - Stel vragen - Bedenk oplossingen - Pas je leefstijl aan - Werk samen - Zorg voor veranderingen - Help mee! - Samen maken we het verschil
 3. Wees zuinig op onze aarde - Recycling
 4.  Je hoeft geen superheld te zijn om de aarde te redden - Draag een steentje bij! - Zorg dat je de feiten kent. - Verander voor het klimaat. - Pas je leefstijl aan!
 5. Red onze aarde - Klimaatverandering raakt ons allemaal!
 6. Save our planet - There is no 'Plan B' Because we do not have a 'Planet B'. - Our home is on fire - Give us climate education - System change not climate change - Don't mess with our future - There are no jobs on a dead planet - Act now! - Save our future - Time is up! - You are stealing our future - Don't be a fossil fool - Wanted, a superhero to save the world - Go green - Take climate action - Don't mess with my future
 7. System change - Not climate change - Time is up! - Act now! - Save our future - Go green - Save our planet
 8. It doesn´t take a superhero to save the world! Just you - climate change
 9. Een schonere wereld begint bij jezelf!

Afbeeldingen voor klimaatlessen

Mapje met afbeeldingen die vrij gebruikt mogen worden voor alle activiteiten op uw school. Leerlingen mogen ze ook gebruiken voor bijvoorbeeld een spreekbeurt of werkstuk. Klik op het mapje hiernaast om ze te downloaden voor de klimaatlessen op school of voor een spreekbeurt over het klimaat

PaperWise

De lesmaterialen over het klimaat zijn gedrukt op PaperWise. PaperWise is een milieuvriendelijk papier dat gemaakt wordt van suikerrietvezels. Het is mooi en goed beschrijfbaar papier. Niet gemaakt van bomen, maar van bladeren en stengels die overblijven van de oogst (landbouwafval). Normaal gesproken wordt dit verbrand. Hierbij gaan grondstoffen verloren en komt er onnodig CO2 vrij. Door ze te gebruiken als grondstof voor papier en karton ontstaat PaperWise, een houtvrije papiersoort. Het lespakket, de posters en de kaarten voor de klimaatlessen op school zijn allemaal gedrukt op 250 grams PaperWise.

Klimaatonderwijs om de bewustwording over klimaatverandering te vergroten.

Ontwerp zelf een mooi kledingstuk of product over het klimaat

Ontwerp zelf een mooi T-shirt, hoodie, tasje, petje, mokken, etc. Kijk voor deze producten op onze spreadshirt site. Kies zelf het artikel en het design voor een unieke producten! 

Een revolutie in het onderwijs!

Het onderwijs heeft verschillende revoluties in gang gezet, zoals de industriële revolutie en een nieuwe media revolutie. Is het nu niet tijd voor een nieuwe revolutie? Een revolutie voor een nieuwe generatie, een nieuwe wereld! Goed onderwijs kan het verschil maken! Wat voor nut heeft onderwijs anders nog?

Wees niet bang om te veranderen!

Elk systeem kun je verbeteren, ook het onderwijssysteem.
Het kost vaak even wat werk, maar het onderwijs heeft een grote invloed op de toekomst van de mens.

Geef klimaatonderwijs! 

 • We zijn geleerden nodig om problemen op te lossen.
 • We zijn economen nodig om het betaalbaar te maken.
 • We zijn creatieve mensen nodig met creatieve oplossingen.
 • We zijn wijze wereldleiders nodig!

Stel vragen op school

 • Waarom krijg ik geen klimaatonderwijs?
 • Waarom leren we zo weinig over de natuur en zoveel of de economie?
 • Waarom ...?
Klimaatonderwijs tijdens burgerschapslessen

Andere websites over dit onderwerp

Schoolstaking klimaatverandering