• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering
Home » Thema » De Zilveren weken

De Zilveren weken

Een belangrijke periode voor de sfeer in de groep

 

De eerste weken na de Kerstvakantie noemen we ook wel de zilveren weken. De zilveren weken zijn een tweede, belangrijke periode voor de groepsvorming. Een goed moment om stil te staan bij de sfeer in de klas. Welk gedrag zie je bij de leerlingen na de vakantie? Misschien kun je daar op inspelen? Hoe gaan we met elkaar om? Dit is een nieuwe kans om de sfeer in de groep positief te laten starten. In een positieve groep komt pesten niet voor.

Groepsdynamiek

Tijdens de Gouden weken is er waarschijnlijk al hard gewerkt aan de groepsdynamiek. Zijn de groepsregels vastgesteld en de groepsnormen bepaald. Op de eerste schooldag na de kerstvakantie worden deze normen en regels weer opnieuw afgetast. Het kan zijn dat er een nieuwe leerling in de groep is gekomen, of dat er een leerling is verhuisd. Dit zorgt voor een nieuwe dynamiek in de groep, waardoor de groep opnieuw door de eerste fases van groepsvorming heen zal gaan.

 

Activiteiten en lesmaterialen voor de zilveren weken

 

 • Afspraken posters
  De eerste dagen na de Kerstvakantie is het verstandig om de regels en afspraken die aan het begin van het schooljaar zijn vastgesteld en besproken te herhalen. Wanneer gedurende het schooljaar gebleken is dat een aantal regels of afspraken moeten worden aangepast is daarvoor nu, zo na de kerstvakantie, ook een heel geschikt moment. De Afspraken posters kunnen hierbij ondersteunen. 
 • Posters om te motiveren
  Motivatie is super belangrijk om doelen te halen. Dit geldt voor iedereen persoonlijk, maar uiteraard ook voor een groep. Een poster met de tekst: 'Stop niet wanneer je moe bent, stop wanneer je klaar bent' kan je net even dat extra geven om door te zetten. Bekijk ook 'Leerlingen motiveren' voor tips en ideeën.
 • Het Goede voornemens Schrift
  Neem met de hele groep een paar goede voornemens voor de rest van het schooljaar en werk daar samen naartoe. Met het Goede voornemens Schrift kunnen doelen voor de hele groep en individueel gemaakt worden. Meer informatie over het Goede voornemens Schrift

Zo besteed je welbewust aandacht aan de zilveren weken

De gouden weken