• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering

LHBTIQ+

LHBTIQ+ is mogen zijn wie je bent 

“Ik ben wie ik ben, en jij mag zijn wie jij wil zijn” Dit was het antwoord van Frédérique (14 jaar) nadat een jongen wilde weten of ze een jongen of een meisje was. Hierna mishandelde de jongen Frédérique.

De regenboog, met al zijn mooie kleuren, staat symbool voor de diversiteit en inclusie van alle mensen. LHBTIQ+ Iedereen is anders, maar iedereen doet mee!

Regenboog armbandje  Een kleurrijk geweven armband met de opdruk: 'Zijn wie je bent'. 

Overzicht van alle LHBTIQ+ posters :

Nieuw is de poster ‘Ik mag zijn wie ik ben! En dat mag jij ook!’ Veel posters worden gebruikt op scholen tijdens Paarse Vrijdag (tweede vrijdag in december) en de 'Coming Out Day'

LHBTIQ is diversiteit in seksuele voorkeur 

Lhbtiq+ staat voor de persoonlijke seksuele geaardheid, seksuele voorkeur of seksuele identiteit van ieder mens. Meestal onderscheiden we vier hoofdgroepen. Heteroseksualiteit (voorkeur voor het andere geslacht), homoseksualiteit (voorkeur voor mensen van hetzelfde geslacht), biseksualiteit (voelen zich aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen) en aseksualiteit (geen seksuele aantrekkingskracht voor man of vrouw). Maar de diversiteit van geaardheid is veel breder dan deze vier hoofdgroepen. Diversiteit en inclusie 

Waar staan de letters LHBTIQ+ voor?

De letters LHBTIQ+ staan voor: L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse, Q = queer en de + staat voor alle andere vormen van gender of seksualiteit waarop iemand naar zichzelf kijkt. Aseksueel valt hier ook onder, als je je seksueel tot niemand aangetrokken voelt. Aseksuele mensen worden meestal gezien als mensen zonder geaardheid, maar dat klopt niet helemaal. Als aseksueel kun je wel gevoelens hebben voor een ander en een romantische relatie aangaan, maar geen behoefte hebben aan seks. De ‘A’ van aseksueel valt onder de plus (+). Ook de ‘P’ van panseksueel komt veel voor en valt onder de plus. Mensen die panseksueel zijn hebben geen uitgesproken voorkeur, maar zouden op alle genderidentiteiten kunnen vallen: mannen, vrouwen, transgenders, interseksen.

Gendernormen

Gendernormen: sociale normen over hoe mannen, vrouwen, jongens, en meisjes zich zouden moeten gedragen. Hoe ga je, tijdens de opvoeding, om met de maatschappelijke normen over hoe een jongetje of een meisje zich hoort te gedragen? Wordt het geaccepteerd als een jongetje in een jurkje naar school gaat, omdat hij dat zelf graag wil? Of laat je je leiden door maatschappelijke normen en vindt je dat dit niet kan. Je gedraagt je gender non-conform als je je niet gedraagt zoals de meerderheid van de mensen vindt hoe het hoort. Je voldoet niet aan de maatschappelijke norm. Maar natuurlijk heeft niemand anders het recht om voor jou te bepalen hoe jij je bijvoorbeeld mag kleden. Jij mag voor jezelf uitmaken wie je wil zijn, welke kleding je wil dragen en hoe jij je leven wil leiden. Hierin is gelukkig iedereen anders!


De originele regenboogvlag werd ontworpen door Gilbert Baker en is het wereldwijde symbool voor de LHBTI+ gemeenschap. De progress vlag is hierop een uitbreiding en legt de nadruk op inclusiviteit (iedereen hoort erbij en mag meedoen) en progressie. De 'Pride Progress vlag' is ontworpen door de Amerikaanse ontwerper Daniel Quasar.

 • Roze, turquoise en wit staan voor de inclusie van transgender mensen (je voelt je niet passen in je biologische geslacht), zoals non-binaire personen (je voelt je geen man, maar ook geen vrouw) en mensen die zich gender non-conform voelen.
 • Zwart en bruin staan voor de inclusie van zwarte mensen en mensen van kleur. 

Speciale LHBTIQ+ dagen

 • Paarse Vrijdag - wordt in Nederland jaalijks gehouden op de tweede vrijdag in november en in België op 15 mei
 • Coming Out Day - wordt elk jaar op 11 oktober gehouden
 • Roze Zaterdag

LHBTIQ+ uitspraken

 • Regenboog is mijn favoriete kleur
 • Ik wordt blij van een regenboog.
 • Wees niet bang om je ware kleuren te tonen.
 • Blijf kalm en wees trots op wie je bent.
 • We zijn allemaal mensen
 • Je wordt niet verliefd op iemands geaardheid, maar op de persoon!
 • Ik geef niets om je geaardheid; ik hou gewoon van jou!
 • Er is niets mis met jou. Er is wel veel mis in de wereld om je heen.

Wist je dat diversiteit in seksuele geaardheid bij meer dan 450 diersoorten is aangetroffen?

Gratis lesmateriaal voor Paarse Vrijdag

Bekijk en download gratis ook de nieuwe folder met het verhaal 'Een vreemde vogel' en de PowerPoint-presentatie 'De Regenboog'
De PowerPoint-presentatie en het verhaal uit de folder mogen gebruikt worden voor Paarse Vrijdag of een evenement over gender diversiteit!