• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering

LHBTIQ+ Diversiteit en inclusie

Mogen zijn wie je bent 

LHBTIQ is diversiteit in seksuele voorkeur

Lhbtiq+ staat voor de persoonlijke seksuele geaardheid, seksuele voorkeur of seksuele identiteit van ieder mens. Meestal onderscheiden we vier hoofdgroepen. Heteroseksualiteit (voorkeur voor het andere geslacht), homoseksualiteit (voorkeur voor mensen van hetzelfde geslacht), biseksualiteit (voelen zich aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen) en aseksualiteit (geen seksuele aantrekkingskracht voor man of vrouw). Maar de diversiteit van geaardheid is veel breder dan deze vier hoofdgroepen. Diversiteit en inclusie. LHBTIQ+ is mogen zijn wie je bent.

Gendernormen

Gendernormen zijn sociale normen over hoe mannen, vrouwen, jongens, en meisjes zich zouden moeten gedragen. Hoe ga je, tijdens de opvoeding, om met de maatschappelijke normen over hoe een jongetje of een meisje zich hoort te gedragen? Wordt het geaccepteerd als een jongetje in een jurkje naar school gaat, omdat hij dat zelf graag wil? Of laat je je leiden door maatschappelijke normen en vindt je dat dit niet kan. Je gedraagt je gender non-conform als je je niet gedraagt zoals de meerderheid van de mensen vindt hoe het hoort. Je voldoet niet aan de maatschappelijke norm. Maar natuurlijk heeft niemand anders het recht om voor jou te bepalen hoe jij je bijvoorbeeld mag kleden. Jij mag voor jezelf uitmaken wie je wil zijn, welke kleding je wil dragen en hoe jij je leven wil leiden. Hierin is gelukkig iedereen anders!

De vrijheid om te mogen zijn wie je bent

“Ik ben wie ik ben, en jij mag zijn wie jij wil zijn” Dit was het antwoord van Frédérique (14 jaar) nadat een jongen wilde weten of ze een jongen of een meisje was. Hierna mishandelde de jongen Frédérique. 

Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet

Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet stelt dat alle personen in Nederland gelijke rechten hebben. Discriminatie op basis van godsdienst, politieke gezindheid, ras of geslacht is hiermee verboden. Dit betekent dat iedereen in Nederland vrij is om te zijn wie hij of zij wil zijn!

Lesmaterialen om genderdiversiteit bespreekbaar te maken

De lesmaterialen worden gebruikt bij LHTBIQ+ dagen en evenementen. 

Jezelf mogen zijn is een feest! Vier diversiteit! 

Jezelf mogen zijn is nog lang niet altijd vanzelfsprekend. Ook in ons land wordt uiting geven aan ja geaardheid helaas ook nog lang niet altijd gerespecteerd. Iedereen is anders, maar soms wordt dat 'anders zijn' niet geaccepteerd. In bijna de helft van alle landen mag je niet zijn wie je bent als je hier wel voor uit durft te komen kun je een gevangenisstraf of zelfs de doodstraf krijgen. Dus laten we het in ons land deze verworven vrijheid zoveel mogelijk vieren! Doe mee en vier genderdiversiteit met de armbandjes, buttons en de posters! Het doel van deze lesmaterialen is om de acceptatie van 'anders zijn' te bevorderen. Belangrijk op je werk, op school, de sportclub en de vereniging. Hang de poster op voor meer begrip, bewustwording en acceptatie van het 'anders mogen zijn'.

Het LHBTIQ+ regenboog armbandje

Het kleurrijke regenboog armbandje met de opdruk: 'zijn wie je bent' past hier heel goed bij is. Organiseer je een LHBTIQ+ dag of evenement dan mag het mooie regenboogbandje natuurlijk niet ontbreken! De polsbandjes worden op scholen vaak uitgedeeld op Paarse Vrijdag en de Coming Out Day. De regenboog armbandjes bestellen

De LHBTIQ+ posters

Nieuw is de poster ‘De regenboog’. De tekst op deze poster: Elke kleur is prachtig. Allemaal anders, maar samen veel mooier. Ik mag zijn wie ik ben en dat mag jij ook! Samen zijn we mooier dan elk apart! De poster 'Ik mag zijn wie ik ben! En jij mag dat ook!' is ook een mooie poster over de acceptatie van het 'anders' mogen zijn. Deze poster is gemaakt naar aanleiding van wat Frédérique overkomen is. Bekijk alle posters

De LHBTIQ+ buttons - Bekijk alle LHBTIQ+ buttons

Gratis LHBTIQ+ lesmateriaal

Download hier het gratis moraal verhaal over de uil en de flamingo. Het verhaal mag gebruikt worden voor een LHBTIQ+ spreekbeurt, dag, project of evenement! Bekijk en download ook gratis de nieuwe flyer met het verhaal 'Een vreemde vogel' - over de uil en de flamingo en de PowerPoint-presentatie 'De Regenboog'. De PowerPoint-presentatie en het verhaal uit de folder ook mogen gebruikt worden voor elk LHBTIQ+ evenement of bij een les in het onderwijs over genderdiversiteit!

De regenboogvlag

De regenboog, met al zijn mooie kleuren, staat symbool voor de diversiteit en inclusie van alle mensen. LHBTIQ+ Iedereen is anders, maar iedereen doet mee!

De originele regenboogvlag werd ontworpen door Gilbert Baker en is het wereldwijde symbool voor de LHBTIQ+ gemeenschap. De progress vlag is hierop een uitbreiding en legt de nadruk op inclusiviteit (iedereen hoort erbij en mag meedoen) en progressie. De 'Pride Progress vlag' is ontworpen door de Amerikaanse ontwerper Daniel Quasar.

 • Roze, turquoise en wit staan voor de inclusie van transgender mensen (je voelt je niet passen in je biologische geslacht), zoals non-binaire personen (je voelt je geen man, maar ook geen vrouw) en mensen die zich gender non-conform voelen.
 • Zwart en bruin staan voor de inclusie van zwarte mensen en mensen van kleur. 
LHBTIQ+ regenboogvlag

Waar staan de letters LHBTIQ+ voor?

LHBTIQ+ is een overkoepelende term die wordt gebruikt om te verwijzen naar minderheidsgroepen die verband houden met seksuele oriëntatie en genderidentiteit. LHBTIQA+ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, Queer en andere seksuele diversiteit. De letters LHBTIQ+ staan dus voor: L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse, Q = queer en de + staat voor alle andere vormen van gender of seksualiteit waarop iemand naar zichzelf kijkt. 

L

Lesbisch verwijst naar vrouwen die romantisch geïnteresseerd zijn in andere vrouwen. Dit kan betekenen dat ze een relatie hebben met, samenwonen met, verliefd zijn op of intiem contact maken met een andere vrouw. Lesbiennes leven hun liefdesrelaties na op manieren die variëren van monogamie tot polyamorie en specifieke identiteitskenmerken zoals butches, femmes enzovoort.

H

Een homoseksuele persoon is iemand die zich romantisch en/of seksueel aangetrokken voelt tot personen van hetzelfde geslacht. Het woord homoseksualiteit wordt gebruikt om deze aantrekking naar hetzelfde geslacht te beschrijven, en kan lesbisch, homo of biseksueel inhouden. Een homoseksuele orientatie is een normale en alomtegenwoordige vorm van menselijke affectie.

B

Biseksueel is een term die wordt gebruikt voor mensen die zich seksueel of romantisch aangetrokken voelen tot leden van alle genderidentiteiten. Het woord biseksueel is afgeleid van het Latijnse 'bi', wat twee betekent. Panseksualiteit is een ander woord dat soms gebruikt wordt om te verwijzen naar deze soort aantrekking, ongeacht genderidentiteit.

T

Transgender is een overkoepelende term voor mensen van wie de genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat ze bij de geboorte hebben gekregen. Er zijn veel manieren waarop transgenders hun voorkeuren omarmen en erkennen. Sommigen ondergaan chirurgische ingrepen om hun lichaam beter aan te passen aan hun identiteit, anderen gebruiken medicijnen of hormonen. Ook zijn er transgenders die alleen kleding dragen die bij hun identiteit past.

I

Intersekse personen zijn geboren in een lichaam dat zowel mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. De persoon kan dan bijvoorbeeld eierstokken en een penis hebben. Soms is dit direct bij de geboorte al zichtbaar, soms wordt het pas in de puberteit duidelijk.

+

De plus geeft aan dat de term LHBTIQ+ inclusief is voor mensen die zichzelf nog weer anders noemen dan waar de letters voor staan. De ‘A’ van aseksueel valt ook vaak onder de plus (+) en staat voor personen die zich seksueel tot niemand aangetrokken voelt. Aseksuele mensen worden meestal gezien als mensen zonder geaardheid, maar dat klopt niet helemaal. Als aseksueel kun je wel gevoelens hebben voor een ander en een romantische relatie aangaan, maar geen behoefte hebben aan seks. Ook de ‘P’ van panseksueel komt veel voor en valt onder de plus. Mensen die panseksueel zijn hebben geen uitgesproken voorkeur, maar zouden op alle genderidentiteiten kunnen vallen: mannen, vrouwen, transgenders, interseksen.

LHBTIQ+ uitspraken

 • Regenboog is mijn favoriete kleur
 • Ik wordt blij van een regenboog.
 • Wees niet bang om je ware kleuren te tonen.
 • Blijf kalm en wees trots op wie je bent.
 • We zijn allemaal mensen
 • Je wordt niet verliefd op iemands geaardheid, maar op de persoon!
 • Ik geef niets om je geaardheid; ik hou gewoon van jou!
 • Er is niets mis met jou. Er is wel veel mis in de wereld om je heen.

Wist je dat diversiteit in seksuele geaardheid bij meer dan 450 diersoorten is aangetroffen?

Speciale LHBTIQ+ dagen waarop genderdiversiteit gevierd wordt

 • Paarse Vrijdag - wordt in Nederland jaalijks gehouden op de tweede vrijdag in november en in België op 15 mei
 • Coming Out Day - wordt elk jaar op 11 oktober gehouden
 • Roze Zaterdag

Ontwerp je eigen unieke LHBTIQ+ kleding!

Met de illustraties die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, kan je eenvoudig je eigen kleding en accessoires maken in de Spreadshop.

Maak bijvoorbeeld een T-shirt voor Paarse Vrijdag of Coming Out day, of gewoon om iedereen duidelijk te maken dat je jezelf mag zijn. Ook andere producten zoals caps, drinksbekers, tassen en stickers zijn beschikbaar. Wil je iets speciaals voor veel producten? Vraag me gerust om uw ontwerp!Zo werkt het maken van je eigen LHBTIQ+ kleding:

 1. Ga naar de LHBTIQ+ Spreadshop
 2. Kies een kledingstuk of accessoires die je wilt bedrukken
 3. Ga je zelf ontwerpen, dan zijn de designs gratis
 4. Spreadshop bedrukt het product en zorgt voor een vlotte levering. 

Paarse Vrijdag

Op 8 december 2023 vindt de jaarlijkse Paarse Vrijdag plaats, waar scholen digitaal of fysiek aandacht besteden aan seksuele diversiteit. Op zo'n dag draagt men paarse kleding, zoals T-shirts, truien en haaraccessoires, en is het schoolgebouw versierd met paarse ballonnen, vlaggen en linten. Het is een goede gelegenheid om met de leerlingen over genderidentiteit te praten en inclusiviteit te promoten. Willen jullie op school ook meedoen met Paarse Vrijdag kijk dan eens op de pagina over Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is dé dag om tijdens een les aandacht te besteden aan seksuele- en gender-diversiteit. Dit hoeft niet alleen tijdens een mentorles, maar kan ook tijdens biologie, nederlands of wiskunde.

Coming Out Day

Jaarlijks, op 11 oktober, komen jongeren en volwassenen openlijk uit voor hun eigen seksuele geaardheid of genderidentiteit. Dit is dé dag voor een 'coming out'. Coming Out of 'uit de kast komen', doe je als je voor de eerste keer tegen iemand die je vertrouwt zegt dat je LHBTIQ+ bent. Het doel van deze feestdag is om homo's, lesbiennes, biseksuelen, panseksuelen, transgenders en andere LHBTIQ+'ers te steunen en hen aan te moedigen uit de kast te komen. 'Coming out' betekent in feite je seksuele geaardheid uiten aan de wereld. Veel jongeren gebruiken deze dan ook om voor het eerst uit de kast te komen. Het is belangrijk dat je je daarbij veilig en geaccepteerd voelt. De aandacht voor acceptatie en ondersteuning van het anders mogen zijn groeit en de Coming Out Dag wordt elk jaar bekender. Het draagt bij aan de veiligheid op scholen! Vooral scholen in het voortgezet onderwijs besteden de laatste jaren steeds meer aandacht hieraan. De lichamelijke, psychologische en sociale aspecten van de gezondheid van lhtbq+'ers verbeteren hierdoor enorm. Trots mogen zijn op wie je bent, zal je gelukkiger maken! 

Uit de kast komen

Uit de kast komen is een metafoor die wordt gebruikt om de zelfonthulling van LHBTIQ+'ers over hun seksuele geaardheid, romantische geaardheid of genderidentiteit te beschrijven. LHBTIQ+'ers die hun seksuele geaardheid of genderidentiteit al hebben onthuld of niet meer verbergen, zijn al uit de kast gekomen, of gewoon 'uit'. Daarentegen worden LHBTIQ+'ers die nog niet uit de kast willen komen of ervoor hebben gekozen dit niet te doen, bestempeld als 'nog in de kast zitten'. De term 'Glazen kast' betekent dat het een openlijk geheim is dat een persoon LHBTIQ+ is, ook al zijn ze niet officieel naar buiten gekomen. 

Vertrouwenspersoon

Als iemand je in vertrouwen neemt over zijn of haar sexuele geaardheid, is het geven van ondersteuning belangrijk. Zorg ervoor dat deze persoon zich op zijn/haar gemak voelt bij het uit de kast komen. Wees blij met het vertrouwen dat de ander in jouw heeft en laat duidelijk merken dat je begrijpt dat het niet makkelijk is. Hou in gedachten dat dit een intimiderend proces kan zijn, waar veel spanning bij komen kijken. Vertel het aan niemand door en stel degene die jouw in vertrouwen genomen heeft in staat om zelf te beslissen wanneer en hoe hij of zij zijn of haar seksuele voorkeur verder openbaar wil maken.

De geschiedenis van de Coming Out Dag

Coming Out Day is een feestdag die voor het eerst werd georganiseerd in 1988 door psycholoog Robert Eichberg uit New Mexico en lesbische activist Jean O'Leary. Het doel was om iedereen de kans te geven om hun seksuele identiteit te vieren en te delen. Als datum werd gekozen voor 11 oktober, ter herdenking van de Nationale Mars van 1987 in Washington, waarbij de rechten van lesbiennes en homoseksuelen centraal stonden.

Coming Out Day op school

Coming Out Day op school is een belangrijk evenement om acceptatie, respect en diversiteit voor de LGBTQ+-gemeenschap te vieren en te bevorderen. Het tonen van de regenboogvlag symboliseert dit doel en moedigt mensen aan zichzelf te zijn, zich veilig en geaccepteerd te voelen, waar ze ook zijn. Het is ook een geweldige kans voor studenten om open gesprekken te voeren over LGBTQ+-kwesties en elkaar te ondersteunen bij het creëren van een inclusieve omgeving.