• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering
Home » Thema » Respect » Een Respectmuur maken

De Respectmuur

Een project voor het onderwijs over respect

 

Met de respectmuur samen bouwen aan respect!

De respectmuur is een origineel lesidee voor een project over respect. De respectmuur kan uitgevoerd worden met een groep, klas of hele school. Iedereen kan er aan mee kan doen en zijn persoonlijke mening geven over respect. Een slogan, een tekening of de naam van een persoon, een eigen ervaring of een gedicht. Alles kan en alles mag zolang het maar over respect gaat. Het bouwen van de respectmuur is net als het bouwen aan een respectvolle samenleving. Het bouwen van een respectmuur kan zowel op het basisonderwijs, als op het voortgezet onderwijs. 

De respectmuur is een mooi project voor:


De werkwijze is heel eenvoudig:

  1. Hang de poster 'De Respectmuur' op
  2. Deel de kaarten (bakstenen) uit
  3. Schrijf of teken iets persoonlijks op de kaart
  4. Hang de kaart bij de poster en laat zo de respectmuur groeien!

Filmpje en foto's over het bouwen van de respectmuur

 

Zelfs de burgemeester draagt een steentje bij.


Scholen die een Respectmuur gebouwd hebben

 

De respectmuur basisschool Cosmicus

De leerlingen op basisschool de Cosmicus in de Schilderswijk kwamen in actie voor de Week van Respect. Samen met docenten, bekende Hagenaars en gastdocenten bouwen zij een speciale muur van respect. Ook de lessen op de school werden aangepast op het thema respect.

De respectmuur werd gebouwd met 'stenen' waarop de kinderen inspirerende teksten kunnen schrijven. Daarnaast hadden alle leerlingen van de school een ballon met hun respectswens opgelaten. Aan het eind van de respectweek heeft burgemeester Jozias van Aartsen de week afgesloten.

Het doel van de week was om kinderen meer te inspireren en het gesprek aan te gaan over diversiteit. Zo werden verschillende thema’s behandeld zoals culturele verschillen, sekse, religieuze overtuiging, seksuele voorkeur of afkomst.

Directeur Fatih Özbasi was blij met deze extra aandacht voor respect. Wij hebben als school altijd al veel aandacht voor respect. Maar nu in de Week van Respect kunnen wij er echt de nadruk op leggen. We merken dat de kinderen het ook erg leuk vinden om er zo mee bezig te zijn.

Volgend jaar doen we dan ook zeker weer mee. Met een beetje geluk wordt het dan zelfs internationaal gevierd.

 

De respectmuur op obs de Schakel

De waarde ‘respect’ was al een keer de waarde van de maand geweest op deze basisschool. In de week van 14 november stond de waarde weer centraal, in de ‘Week van het Respect’. In de Bovenbouw is een respectmuur gemaakt.

Gerelateerde producten: