Leren en studeren

Betere cijfers door effectiever te leren en studeren

Leren en studeren

Succesvol leren en studeren komt niet vanzelf. Leuke lessen, posters, tips en gratis lesmaterialen voor het onderwijs. Deze lesmaterialen geven een boost aan jouw leerlingen. Geef bijvoorbeeld jouw leerlingen de inmiddels zeer bekende ‘lekkere les’ over concentratie voor betere studieresultaten. In de lesmaterialen gaan we dieper in op technieken en tips voor efficiënt leren en studeren.

Wat is het verschil tussen leren en studeren?

Studeren is één manier om te leren. Studeren is een proces van leren. studeren kan door te lezen, feiten uit je hoofd leren of naar school gaan om dingen te begrijpen over een bepaald onderwerp. Studeren is het actief zoeken naar of aanbieden van informatie om kennis en vaardigheden te verwerven. Leren is het proces van kennis of vaardigheden verwerven. Dit kan ook door onderwezen te worden, maar kan ook door iets te bestuderen, te ervaren of door te oefenen. Studeren is dus maar één mogelijkheid om iets te leren, maar er zijn nog veel meer methodes waarmee je iets kunt leren. 

Studeren kun je leren!

De lesmarterialen helpen de leerlingen om betere resultaten te behalen.

 

 • Les om beter te concentreren
  Een leuke en zeker de lekkerste les met de concentratieoefening waarbij de leerlingen een stukje stroopwafel gaan eten!

 • Les met studietips
  Een les om het leren en studeren van de leerlingen te verbeteren. Geschikt voor leerlingen vanaf ongeveer 11 jaar. De les helpt om betere resultaten te behalen en dus wordt het leren leuker. Deze les bestaat uit twee digitale onderdelen en twee posters.

 • Poster met studietips
  Een leerzame poster met 27 praktische studietips om beter te leren en te onthouden. Door het toepassen van de tips zal het leren gemakkelijker gaan en hogere cijfers gehaald worden. A2-formaat / vanaf € 0,80 per stuk. Wil je betere cijfers behalen? Dan is effectief leren en studeren essentieel. Verbeter jouw resultaten door doelgerichter te leren met deze poster.

 • Poster ‘Huiswerk verbeteren’
  Op de poster (A3-formaat) een grappige smiley en 10 manieren om je huiswerk te verbeteren: 1. Focus, 2. Focus, 3. Focus, 4. Focus, 5. Focus, 6. Focus, 7. Focus, 8. Focus, 9. Focus, 10. Focus 

Het leren en studeren verbeteren aan de hand van de leuke en leerzame lesmaterialen.

 • Posters om de tafels te leren
  Educatieve posters voor thuis en in de klas. Het leren de tafels van 1 tot en met 10 gaat zo veel leuker en gemakkelijker. Twee leuke en leerzame posters voor thuis en in de klas. 

 • Gratis cliparts rekenen
  Maakt u wel eens uw eigen lesmateriaal of een toetsblaadje? Maak dan gebruik van de vele illustratie van DMS-educatief. Geschikt voor eigen lesmaterialen of voor op het digibord.

 • Posters voor tweetalig onderwijs
  Hang een poster met een Engelse of Duitse tekst op in uw lokaal. Die gaan uw leerlingen zeker lezen! Spontaan weer een beetje extra kennis van de taal door een leuke, inspirerende poster.

 • Posters 'Stilte! Examen'
  Stevige posters die jaren meegaan en passen in een A3-formaat posterstandaard of wissellijst.

 • Poster 'Stilte! cito'
  Als de Citotoets gehouden wordt kunnen de posters uit de kast en opgehangen worden. Door de hoge kwaliteit van het drukwerk vallen de posters goed op.

 • Lees de gratis verhalen over leren

Overzicht lesmaterialen leren, studeren en motiveren

Voor kleuteronderwijs, bassisschool en het middelbaar onderwijs.

Om de leerlingen te motiveren

Werkhouding in de klas

Voordelen van de lesmaterialen over leren en studeren?

De leerlingen ...

 • hebben kennis gemaakt met de theorie van het leerproces 
 • weten meer over de werking van het geheugen
 • kunnen de leerstijl die het beste bij hen past toepassen
 • begrijpen het nut van een zinvolle studieplanning
 • kennen slimme methoden om hun studievaardigheden te verbeteren
 • kiezen bewuster voor een goede studieplek

Wat is de beste tijd om te leren en studeren?

Tussen de late voormiddag en de avond is ons brein het meest actief. Zo tussen elf uur in de ochtend en negen uur in de avond kun je daarom het beste leren en studeren. Vroeg starten is dus niet per definitie beter. Ben je te moe om te leren, dan zal dit tot frustratie leiden en wordt het leren en studeren daardoor juist minder. Ook leren in de avond is slim, want uit onderzoek blijkt dat het leerwerk dat je kort voor het slapengaan geleerd hebt extra goed opgeslagen wordt in je hersenen als je slaapt.

Wat is de beste studiemethode?

Om beter te kunnen onthouden en daarmee het studierendement te verhogen kun je het beste de te leren stof goed verspreiden over de dag. Ook jezelf overhoren en door vragen over de lesstof aan jezelf te stellen kun je het geleerde beter en langer onthouden. Wat je beter niet kunt doen is de te leren stof telkens herhalen en/of onderstrepen. Dit leidt niet tot betere prestaties op toesten en examens. De juiste manieren van leren staan op de posters afgebeeld. Ook onthoud je iets beter als je er een ezelsbruggetje bedenkt.

Hoe leer je grote hoeveelheden leerstof?

Maak een overzicht en duidelijk schema om het leerwerk aan te pakken en begin met het maken van uittreksels. Schrijf later ook nog speerpunten op vanuit je uittreksels. Ook een paar steekwoorden op een klein spiekbriefje helpen vlak voor de toets om die nog extra goed te onthouden. Vergeet niet het spiekbriefje tijdig weg te gooien ;)