• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

opkomen voor jezelf

Tips en oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten

Voor jezelf leren opkomen

Op deze website bieden we nuttige informatie om jouw kinderen of leerlingen te leren meer voor zichzelf op te komen en weerbaarder te worden. Met het thema 'opkomen voor jezelf' willen we kennis, oefenvormen en lesmaterialen aandragen voor iedereen die anderen wil helpen zich weerbaar en zelfverzekerder te voelen. Voor jezelf opkomen gaat niet altijd vanzelf, maar het is heel belangrijk dat je je grenzen durft aan te geven en voor je mening durft uit te komen.

Oefeningen 'opkomen voor jezelf' voor in de klas

Met het docentenboekje 'Opkomen voor jezelf' kun je een aantal eenvoudige oefeningen aanbieden aan je leerlingen. De oefeningen zijn geschikt met een klas of groep te oefenen tijdens bijvoorbeeld een gymles.

Poster opkomen voor jezelf

Weerbaarheidsprogramma 

Is jouw kind of leerling verlegen, angstig, weinig weerbaar en/of wordt het gepest? Als docent op school, maar ook vader, moeder, opa of oma thuis geef je ze, met de oefeningen, een steuntje in de rug als ze niet goed in hun vel zitten, weinig weerbaar zijn of juist heel druk worden van alle dagelijkse indrukken. Door samen te praten en te oefenen in weerbaarheid kun je een positieve bijdrage leveren aan het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van het kind. Het weerbaarheidsprogramma is heel geschikt om als volwassene het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van kinderen te vergroten. Meer over het weerbaarheidsprogramma.

Lesmaterialen ‘Opkomen voor jezelf’

Wat is opkomen voor jezelf?

Als je voor jezelf opkomt, betekent dit dat je niet bang bent om je eigen mening te geven of krachtig te staan voor wat je wilt. Je weet wat je nodig hebt en maakt tijd voor jezelf, ook al betekent dit dat je soms niet mee kunt gaan in de ideeën van anderen als ze bijvoorbeeld over jouw grenzen heen gaan en je gevoelens negeren. Het betekent ook dat je wel respectvol blijft tegen anderen, net zoals hoe jij respect moet hebben voor jezelf en aanvaarden wie je bent. Opkomen voor jezelf wordt ook wel assertiviteit genoemd en betekent ook het creëren van jouw eigen plek in de wereld.

Tips om voor jezelf op te komen

Opkomen voor jezelf is niet altijd makkelijk, maar zeker belangrijk. Het begint met het benoemen van het gedrag dat je niet wilt en duidelijk tegen de ander te zeggen dat hij of zij hiermee moet ophouden. Kijk hierbij de persoon recht in de ogen aan en spreek met krachtige stem. Maak je groot, laat je niet wegduwen en herhaal steeds een kort zinnetje als 'Houd daar mee op' of 'Blijf uit mijn buurt'. Oefen desnoods thuis voor de spiegel!

Waarom is het belangrijk dat je voor jezelf opkomt?

Om je mentale gezondheid en gevoel van eigenwaarde te beschermen, is het belangrijk om goed voor jezelf op te komen. Wanneer je voor jezelf opkomt, leer je beter omgaan met anderen, laat je stem horen en weet je wat jouw grenzen zijn. Negatieve emoties, zoals woede of onzekerheid en een negatief zelfbeeld, worden veroorzaakt als je nooit ‘nee’ durft te zeggen en altijd aanpast aan anderen.

Door vaker ‘nee’ te zeggen, bouw je meer zelfvertrouwen en eigenwaarde op. Je voelt je minder snel bedreigd of bekritiseerd door anderen en kan negatieve emoties voorkomen die later tot conflicten of stress leiden. 

Assertief of agressief

We staan dagelijks voor situaties waarin we moeten weten hoe we voor onszelf opkomen. Als iemand bijvoorbeeld voordringt in de rij, of wanneer iemand over je roddelt of lelijke berichtjes stuurt. Probeer daarom assertief te zijn: kom voor jezelf op door duidelijke grenzen en standpunten te bepalen, zonder geweld of agressie. Assertiviteit is een belangrijke vaardigheid waarbij je jezelf respectvol kunt verweren in situaties waarin dit nodig is. Dit geeft niet alleen meer zelfvertrouwen, maar kan ook helpen stress en onzekerheid te verminderen.

Het verhaal van Ramakrishna

Het verhaal van Ramakrishna gaat over een ongelooflijk felle en venijnige gifslang. Op een dag kwam deze slang een wijze tegen en verloor, door diens zachtmoedigheid, zijn woeste aard. De wijze gaf hem de raad de mensen geen kwaad meer te doen en de slang besloot een vreedzaam leven te gaan leiden. Maar zodra de mensen in een naburig dorp door hadden dat de slang niet meer gevaarlijk was, begonnen ze stenen naar hem te gooien, hem aan zijn staart te trekken en hem vreselijk te sarren. Hij had het er erg moeilijk mee. Gelukkig kwam de wijze weer voorbij. Hij zag hoe slecht de slang eraan toe was. Hij hoorde zijn klachten aan en zei toen: 'Mijn vriend, ik zei je dat je de mensen geen kwaad meer moest doen, ik heb nooit gezegd dat je niet tegen ze mocht sissen om ze bang te maken.'

Ramakrishna besluit: 'Het kan geen kwaad om tegen gewetenloze mensen en je vijanden te ‘sissen', te laten zien dat je weet hoe je je tegen gemeenheid moet verweren. Maar je moet oppassen dat je je gif niet in het bloed van de vijand spuit. Weersta het kwaad niet door op jouw beurt kwaad te doen!'

 

Sri Ramakrishna (1836-1886) wordt beschouwd als de grootste Hindu heilige der 19e eeuw. (Bron: Wikipedia)