• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

opkomen voor jezelf

Zelfvertrouwen vergroten en weerbaarder worden

Weerbaarheid

Voor jezelf opkomen, grenzen durven stellen en confronteren kun je leren. Hierdoor neemt je zelfvertrouwen toe, word je zelfverzekerder, en neemt je gehele weerbaarheid toe. Met dit thema willen we kennis, oefenvormen en lesmaterialen aandragen voor iedereen die individueel of in groepsverband kinderen (leerlingen) willen helpen zich weerbaar en zelfverzekerder te voelen. Je weerbaarheid vergroten kan op drie vlakken; mentaal, verbaal en fysiek. Weerbaarheidstrainingen bestaan uit deze drie onderdelen.

Weerbaarheidslessen

Weerbaarheidslessen bestaan uit mentale, verbale en fysieke onderdelen. Deze drie onderdelen versterken elkaar, je kunt ze niet los van elkaar zien. Als je je fysiek sterker gaat voelen, omdat je bepaalde doeltreffende technieken kunt toepassen als dit nodig is, voel je je mentaal beter opgewassen tegen lastige of bedreigende situaties en kun je deze met minder angst tegemoet treden. De kans dat de ander zijn ‘aanval’ doorzet wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. Als je je mentaal en/of verbaal sterker gaat voelen, kom je zelfverzekerder over en dit straal je uit (je houding wordt rechter). Als je iets zegt, klinkt je stem krachtig. Deze fiere houding maakt het voor de ander niet aantrekkelijk jou (nog langer) lastig te vallen. Je krijgt meer lef om de nare situatie, waarin je je bevindt, aan te gaan en de ander te confronteren. Hoe eerder de confrontatie wordt aangegaan, hoe sneller de lastige of bedreigende situatie eindigt.

 

Mentale training
De mentale training omvat oefeningen in houding en zelfbeeld, gronden en aarden, grenzen aangeven, confronteren, intuïtie, ontspanningsoefeningen en dader-identificatie.

Verbale training
Naast het mentale en het fysieke trainen zijn er oefeningen om de verbale weerbaarheid te trainen. Het praten over de onderwerpen, ademhalingsoefeningen, schreeuwoefeningen en oefeningen zoals het herkennen van de leider van de groep.

Fysieke training
De fysieke training omvat de verdedigingshouding, kwetsende technieken, bevrijdingstechnieken, weringen, grondverdediging, klemtechnieken, reageren op een groep, gelegenheidswapens, reactievermogen en werken met targets (stootkussentjes).

 

Weerbaarheidsprogramma 

Is jouw kind verlegen, angstig, weinig weerbaar en/of wordt het gepest? Als docent op school, maar ook vader, moeder, opa of oma thuis kunnen een steuntje in de rug zijn voor kinderen die niet goed in hun vel zitten, weinig weerbaar zijn of juist heel druk worden van alle dagelijkse indrukken. Door samen te praten en te oefenen in weerbaarheid kun je een positieve bijdrage leveren aan het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van het kind. Het weerbaarheidsprogramma is heel geschikt om als volwassene het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van kinderen te vergroten. Meer over het weerbaarheidsprogramma.

Weerbaarheidsoefeningen voor in de klas

Met het Docentenboekje 'Opkomen voor jezelf' kun je een aantal eenvoudige oefeningen aanbieden aan je leerlingen en deze in de eigen klas/groep oefenen (bijvoorbeeld tijdens de gymles)

Lesmaterialen ‘Opkomen voor jezelf’

Het verhaal van Ramakrishna

Het verhaal van Ramakrishna gaat over een ongelooflijk felle en venijnige gifslang. Op een dag kwam deze slang een wijze tegen en verloor, door diens zachtmoedigheid, zijn woeste aard. De wijze gaf hem de raad de mensen geen kwaad meer te doen en de slang besloot een vreedzaam leven te gaan leiden. Maar zodra de mensen in een naburig dorp door hadden dat de slang niet meer gevaarlijk was, begonnen ze stenen naar hem te gooien, hem aan zijn staart te trekken en hem vreselijk te sarren. Hij had het er erg moeilijk mee. Gelukkig kwam de wijze weer voorbij. Hij zag hoe slecht de slang eraan toe was. Hij hoorde zijn klachten aan en zei toen: 'Mijn vriend, ik zei je dat je de mensen geen kwaad meer moest doen, ik heb nooit gezegd dat je niet tegen ze mocht sissen om ze bang te maken.'

Ramakrishna besluit: 'Het kan geen kwaad om tegen gewetenloze mensen en je vijanden te ‘sissen', te laten zien dat je weet hoe je je tegen gemeenheid moet verweren. Maar je moet oppassen dat je je gif niet in het bloed van de vijand spuit. Weersta het kwaad niet door op jouw beurt kwaad te doen!'

 

Sri Ramakrishna (1836-1886) wordt beschouwd als de grootste Hindu heilige der 19e eeuw. (Bron: Wikipedia)