Kamishibai of Verteltheater

Voorlezen met een kamishibai kan overal en voor en door iedereen!

Kamishibai of verteltheater

De Kamishibai of verteltheater is gemakkelijk te vervoeren en op te zetten. Binnen een minuut zit je publiek geboeid te kijken en te luisteren naar het verhaal. Dit handgemaakte theatertje kost € 99,-

✔ Licht in gewicht

✔ Staat heel stevig

✔ Origineel en handgemaakt

Kamishibai

Een vertelkastje of een verteltheater komt oorspronkelijk uit Japan waar hij Kamishibai heet. Met de Kamishibai werden verhalen vertelt aan het volk en tegelijk snoep verkocht aan de kinderen. Nu wordt hij over de gehele wereld toegepast om een verhaal met vertelplaten te verduidelijken. De verhalen zijn vaak kort, krachtig en bedoeld om verschillende inzichten van mensen bespreekbaar te maken. 

Jonge kinderen zullen het verhaal mooi vinden, oudere kinderen en volwassenen zullen er meer diepgang in vinden en gespreksstof uit kunnen halen. Elk verhaal wil iets duidelijk maken. Dit kan bijvoorbeeld een uitleg zijn over wat respect inhoudt, maar het kan ook gaan over het tegengaan van vereenzaming of over het zich belangeloos inzetten van mensen voor anderen.

De Kamishibai is afkomstig uit Japan

Aangezien ‘kami’ Japans is voor 'papier' en ‘shibai’ voor 'drama', betekent ‘kamishibai’ letterlijk: ‘papieren drama’. Een kamishibai of verteltheater is een houten kastje waar vertelplaten ingeschoven kunnen worden. Telkens wanneer het verhaal een nieuwe wending neemt wordt de voorste prent naar achteren geschoven en komt de volgende plaat tevoorschijn.

Bekijk de vertelverhalen voor de Kamishibai:

Met een Kamishibai gezellig verhalen vertelen aan jong en oud!

Met de Kamishibai voorlezen op school

Vertelverhalen voor jonge kinderen op school

De vertelverhalen van Beertje Anders zijn voor de jonge kinderen. Het grote lettertype maakt het voorlezen gemakkelijk en de prachtige, grote en kleurrijke (geplastificeerde A3-formaat) vertelplaten geven een goed beeld bij het verhaal. Opa Appie kan erg leuk voorlezen met de Kamishibai en alle kinderen genieten van de verhalen van Beertje Anders die hij voorleest. 

Voorlezen met een verteltheater is geschikt voor jong en oud

Als een theater voorhanden is in een gemeenschappelijke ruimte dan nodigt het gewoon uit om elkaar voor te lezen. Ouderen kunnen elkaar voorlezen, maar zij kunnen ook de eventuele kleinkinderen voorlezen die op bezoek komen. Of andersom: de (klein)kinderen kunnen (o)pa en/of (o)ma voorlezen. Hierbij zorgt het theatertje voor een gezellige interactie. Als activiteit kan een voorleesuurtje vereenzaming helpen voorkomen en de verhalen geven de mogelijkheid tot andere gespreksstof bij de koffie dan normaal. Ook voor het organiseren van een voorleesuurtje om het contact tussen oud en jong te stimuleren, leent het voorleestheater zich uitstekend. Verhalen vertellen met een verteltheater leent zich dus uitstekend als activiteit voor bijvoorbeeld de bewoners van een verzorgingstehuis, beschermd wonen of een andere zorginstelling. 

Met de Kamishibai voorlezen in een verzorgingshuis

Andere mogelijkheden zijn voor de Kamishibai of verteltheater zijn:

  • Kinderen kunnen met een verteltheater voorlezen aan elkaar, maar ook in een verzorgingshuis aan opa en/of oma.
  • Vertelverhalen voorlezen aan zieke mensen met een theatertje! Bij de zieke thuis, maar ook mooi om voor te lezen in een ziekenhuis.
  • Op school kan de juf of meester de kinderen voorlezen met de Kamishibai
Met de Kamishibai voorlezen in een openlucht theatertje
Thuis gezellig voorlezen met een Kamishibai of verteltheater
Kinderen kunnen ook elkaar voorlezen met een Kamishibai