• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Kamishibai of Verteltheater

Voorlezen met een verteltheater of kamishibai

Met een verteltheater of Kamishibai is het gezellig voorlezen aan jong en oud. Een verteltheater komt oorspronkelijk uit Japan waar hij Kamishibai genoemd wordt. De Kamishibai wordt over de gehele wereld gebruikt om vertelverhalen te verduidelijken. Het theater is gemakkelijk op te zetten en te vervoeren. Het voorlezen kan overal! Binnen een minuut zit het publiek geboeid te kijken en te luisteren naar het verhaal.

Prijs € 140,-


Bekijk alle

Opa Appie kan erg leuk voorlezen met de Kamishibai en alle kinderen genieten van de verhalen van Beertje Anders die hij voorleest. 

Voorlezen met een Kamishibai

Een vertelkastje of verteltheater komt uit Japan waar hij Kamishibai heet. Met het theatertje werden verhalen verteld aan het volk, terwijl er snoep werd verkocht aan de kinderen. Nu wordt een Kamishibai over de gehele wereld gebruikt om een verhaal met vertelplaten te verduidelijken. Het verteltheater is gemakkelijk te vervoeren en op te zetten. Er is geen enkele aansluiting voor nodig en hij werkt overal. Binnen één minuut zit uw publiek geboeid te kijken en te luisteren naar een verhaal. Een verteltheater is gemakkelijk te vervoeren en op te zetten. Binnen één minuut zit het publiek geboeid te kijken en te luisteren naar een verhaal. 

Sommige vertelverhalen zijn kort en krachtig en vooral bedoeld om verschillende inzichten van mensen bespreekbaar te maken. Het verhaal kan dan bijvoorbeeld gaan over respect, eenzaamheid of het belangeloos helpen van andere mensen.

 

De verhalen zijn vaak kort en krachtig en bedoeld om verschillende inzichten van mensen bespreekbaar te maken. Jonge kinderen zullen het verhaal mooi vinden, oudere kinderen en volwassenen zullen er meer diepgang in vinden en gespreksstof uit kunnen halen. Elk verhaal wil iets duidelijk maken. Een verhaal kan bijvoorbeeld gaan over respect, eenzaamheid of het belangeloos helpen van andere mensen. De Beertje Anders‑reeks is voor de jongere kinderen bedoeld, maar kan ook bij volwassenen vaak veel losmaken of verduidelijken omtrent pesten, ruzie maken en gevoelens. Het grote lettertype maakt het voorlezen gemakkelijk en de prachtige, grote en kleurrijke (geplastificeerde A3-formaat) vertelplaten geven een goed beeld bij het verhaal.

Als een theater voorhanden is in een gemeenschappelijke ruimte dan nodigt het gewoon uit om elkaar voor te lezen. Ouderen kunnen elkaar voorlezen, maar zij kunnen ook de eventuele kleinkinderen voorlezen die op bezoek komen. Of andersom: de (klein)kinderen kunnen (o)pa en/of (o)ma voorlezen. Hierbij zorgt het theatertje voor een gezellige interactie. Als activiteit kan een voorleesuurtje vereenzaming helpen voorkomen en de verhalen geven de mogelijkheid tot andere gespreksstof bij de koffie dan normaal. Ook voor het organiseren van een voorleesuurtje om het contact tussen oud en jong te stimuleren, leent het voorleestheater zich uitstekend.

Verhalen vertellen met een verteltheater leent zich dus uitstekend als activiteit voor bijvoorbeeld de bewoners van een verzorgingstehuis, beschermd wonen of een andere zorginstelling. 

Andere mogelijkheden zijn:

  • Kinderen kunnen voorlezen aan elkaar maar ook aan opa en/of oma.
  • Voorlezen aan zieke mensen.
  • Op school kan de juf of meester de kinderen voorlezen.