• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Spreekbeurt over het klimaat

Tips, polsbandjes, buttons en gratis lesmateriaal voor een spreekbeurt!

Houd jij een spreekbeurt over het klimaat?

Als je een spreekbeurt over het klimaat op school moet houden kies dan voor het onderwerp of thema ‘Klimaat’ We zijn geen superhelden nodig. Het zit in kleine veranderingen die grote gevolgen teweeg brengen. Wat iedereen kan doen is nadenken hierover, er een mening over vormen en een eigen steentje bijdragen. Alle informatie op deze pagina mag je gebruiken voor je spreekbeurt.

Spreekbeurt over het klimaat en klimaatverandering

Super! Jij houdt je spreekbeurt over het klimaat, klimaatverandering of over de opwarming van de aarde? We willen je hierbij graag een handje helpen. Op deze website vind je veel tips die je helpen bij het maken van je spreekbeurt en daarbij mag je gebruik maken van de gratis plaatjes (cliparts). Met een spreekbeurt over het klimaat, kun je je klasgenootjes bewust maken van wat er aan de hand is, hoe ernstig de gevolgen zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je klasgenootjes ook nog meer gaan doen om klimaatproblemen te voorkomen. Met je spreekbeurt over het klimaat en het uitdelen van de armbandjes of buttons heb jij een mooie spreekbeurt over een heel belangrijk onderwerp!

Polsbandjes of buttons voor jouw spreekbeurt over het klimaat

Veel kinderen geven na hun spreekbeurt alle klasgenootjes een armbandje of een button over het klimaat. Zo maak je jouw spreekbeurt extra leuk! Wil jij dit ook?

 

Polsbandjes voor jouw spreekbeurt over het klimaat

Je kunt je spreekbeurt over het klimaat heel mooi afsluiten met een klimaat polsbandje 'Save our planet'. Deel ze uit aan alle leerlingen in je klas. Zo dragen ze jouw boodschap nog lang met zich mee en zal er ook bij iedereen thuis en bij opa’s en oma’s nog lang over jouw spreekbeurt nagepraat worden!

Buttons over het klimaat voor een spreekbeurt over het klimaat

Buttons voor een spreekbeurt over het klimaat

Wil je liever alle kinderen een button geven, dan kan dat natuurlijk ook! De buttons zijn € 0,95 per stuk. 

Hoe maak je een spreekbeurt over het klimaat?

Maak eerst een stappenplan. Bedenk wat je zelf al over het klimaat en klimaatverandering weet. Je kunt ook zelf vragen verzinnen. Maak daarna hoofdstukken. Je kunt bijvoorbeeld eerst uitleggen wat klimaatverandering is en geef voorbeelden. Welke klimaatveranderingen merk je nu al en welke gevolgen heeft dat voor de mensen? Wat kunnen we doen om de aarde leefbaar te houden voor de mens? Hoe kunnen we de aarde nog redden? Vertel over de grote vervuilers, maar ook over wat iedereen er zelf thuis en op school al aan kan doen.

Belangrijke tips voor je spreekbeurt over het klimaat zijn:

• Bestel tijdig de polsbandjes
• Vertel zoveel mogelijk in je eigen woorden.
• Kijk je klasgenoten aan.
• Sta rechtop.
• Vertel enthousiast.
• Spreek duidelijk, zodat iedereen je goed kan verstaan.
• Kies niet te veel en niet te kleine plaatjes. Hang ze op het bord of geef ze na je spreekbeurt door.
• Begin op tijd aan je spreekbeurt en vraag tijdig om hulp.

Gratis plaatjes voor je spreekbeurt of werkstuk over het klimaat 

De tekenaar van onze website heeft alle plaatjes zo gemaakt dat je ze gemakkelijk kunt gebruiken voor je spreekbeurt of in een PowerPoint-programma voor een presentatie. Het is voor een goed doel, dus je mag er mee doen wat je wilt. Bijvoorbeeld op je eigen website over het klimaat of op de website van school plaatsen. Je mag ze gebruiken in een mailtje of berichtje, op facebook of in een app. Zo help jij mee om anderen een beetje bewuster te maken van de veranderingen van het klimaat en wat we er met z’n allen aan kunnen doen. Klik op het mapje hiernaast en download alle afbeeldingen (WMF). Ze hebben allemaal een transparante achtergrond zodat je ze ook goed kunt gebruiken in een PowerPoint-presentatie of werkstuk over het klimaat..

Wat weet jij over klimaatverandering?

Heb jij hier al een eigen mening over? Ken je de feiten, de problemen en de gevaren? Weet jij oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Alleen door samen te werken kunnen we verbeteringen aanbrengen en de mensheid redden! 

Bestudeer de problemen

Hebben we dan problemen? Ja! Want de aarde warmt op, daar bestaat geen twijfel meer over. Sinds 1900 is het op de hele aarde 1 graad warmer geworden. Och, 1 graad dat is toch niets? Dat lijkt misschien niet veel, maar het heeft wel grote gevolgen. Het ijs rond de polen smelt en dus stijgt de zeespiegel. Sinds 1880 is de zeespiegel 20 cm gestegen. Problemen die daardoor ontstaan zijn:

  • Dat het grondwater zouter wordt en dat heeft grote gevolgen voor de landbouw. 
  • Rivieren kunnen het water niet meer naar zee brengen. Hele stukken land rond de grote rivieren zullen overstromen.
Spreekbeurt over opwarming van de aarde - DMS educatief

Klimaatverandering is er toch altijd al geweest? Ja, maar het gaat nu veel sneller en dat klimaatverandering van alle tijden is, zou de zorgen erover juist moeten vergroten. Door het gebruik van steenkool, olie en aardgas (fossiele brandstoffen) komt CO2 vrij en warmt de aarde nog verder op.

Kunnen we alle gevaren nog afwenden?

Ja, maar dan moeten we allemaal nu wel snel in actie komen. Toch is dat moeilijk, want we zijn een luxe leven gewend. We vinden het normaal om te kopen en te eten wat we willen. Ook vliegen we voor een verre vakantie nog steeds de hele wereld over. Maar als we de feiten onder ogen willen zien en samen de problemen gaan aanpakken dan zijn we op de goede weg. 

Ook jij kunt helpen 

Bestudeer de problemen, pas je levensstijl aan en help mee.

Klimaatverandering bestudeer de problemen en gevaren

Meer informatie over de klimaatverandering vind je op onderstaande websites.

  • Wikipedia - Over het opwarmen van de aarde
  • Milieucentraal.nl - Praktisch over duurzaam
  • Klimaat.be - Over klimaatverandering van de Belgische overheid
  • Gofossilfree - Voor een fossielvrije wereld 
  • Greenpeace - De gevolgen van klimaatverandering
  • WWF-NL - Wereld natuurfonds over klimaatverandering
  • Voetafdruktest WNF - Hier kun je een testen hoe groot jouw voetafdruk op de aarde is.
Feiten en voetafdruk klimaatverandering

Stel vragen aan je omgeving over klimaatverandering

- Wat kan er gedaan worden tegen het opwarmen van de aarde?
- Kunnen we niet op fietsvakantie gaan in plaats van vliegen?
- Kunnen we niet een dikke trui aandoen in plaats van kachel hoger te zetten?
- Kunnen we niet...?

Klimaatveranderingen, CO2 uitstoot en klimaatles

Stel vragen aan de politiek en het bedrijfsleven

  • Hoe kunnen we jullie overtuigen dat het anders moet?
  • Wat kunnen we doen tegen CO2 uitstoot?
  • Hoe helpen we derde wereld landen?
  • Hoe kun je het beste producten hergebruiken of recyclen?
  • Wat doen we met ons afval zoals plastic soep in de zee?
  • Wat doen we tegen de stijging van de zeespiegel?
  • Hoe redden we dieren, planten, het koraal of de biodiversiteit?
  • Waarom is mijn gemeente nog niet CO2 neutraal?
  • Waarom laat mijn gemeente nog fossiele evenementen toe zoals motor- en autosport?
  • Waarom...?
  • Hoe ... ?
  • Wat ... ?
Stel vragen over de opwarming van de aarde, ga op fietsvakantie

Stel vragen aan jezelf

  • Waarom ga ik niet op de fiets?
  • Waarom eet ik niet minder vlees?
  • Waarom...?
Klimaatverandering pak vaker de fiets
Autorijden en opwarming van de aarde

Stel vragen op school

  • Waarom krijg ik geen klimaatonderwijs?
  • Waarom leren we zo weinig over de natuur en zoveel of de economie?
  • Waarom ...?

Opwarming van de aarde?

Zorg voor veranderingen

Klimaatonderwijs tijdens burgerschapslessen

Bedenk oplossingen

Welke oplossingen weet jij? 

  • ...
  • ...
Les over oplossingen klimaatverandering

Pas je leefstijl aan

Je eigen leefstijl aanpassen is waarschijnlijk nog wel het moeilijkst. Zeker voor de generatie die is opgegroeid met het idee dat het allemaal kan. Een generatie die moeite heeft hun hobby's, zoals auto- en motorsport, vaarwel te zeggen omdat ze zinloos veel fossiele brandstof verbruiken. Ook de verleidingen van vakantie-sites zijn groot. Mensen beseffen niet dat de kortingen, die ze nu krijgen, straks betaald moeten worden door hun kinderen of kleinkinderen. Zij zijn het die de rekening moeten betalen voor de pleziertjes van nu. De jonge 'nieuwe' generatie kan hun voorbeeld zijn. Als jij je leefstijl aanpast dan heeft dat altijd ook invloed op je omgeving en we hopen dat dit het gewenste sneeuwbal effect heeft op mensen. Zodat de volgende generatie de aarde bewoont zonder deze uit te putten. Dus pas je leefstijl aan.

Consuminderen

Consuminderen moet een ‘way of life’ worden voor iedereen! Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portomonnee. Het is belangrijk om bij iedere aankoop hier eerst goed over na te denken. Heel veel van onze aankopen zijn impuls aankopen. Een simpel hulpmiddel is om die aankoop niet direct te doen. Als je graag iets wilt hebben, wacht dan een paar dagen. Daarna beslis je of je het echt gaat kopen of niet. Grote kans dat je het kan laten liggen.

Duurzaam eten

Het maken van ons voedsel vraagt veel van de aarde. 20 tot 35% van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van voedingsmiddelen. Duurzamer eten doe je in de eerste plaats door minder te eten. Niet meer dan je echt nodig hebt. Ook helpt het om minder te kiezen voor milieubelastende dierlijke eiwitrijke producten, zoals vlees en kaas. 

Flexitariër, vegetariër of veganist

Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. Ze worden vegetariër (eten geen vlees), veganist (nemen helemaal geen dierlijke producten) of flexitariër ( gebruiken minder vlees dan ze gewoon waren). Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Door één week geen vlees te eten doe je echt al veel goeds voor de wereld om je heen.  

Gooi geen eten weg

Eten weggooien is echt vaak een onnodige verspilling van voedsel. Voedsel waarvoor wel het milieu belast is, maar wat vervolgens gewoon in de afvalbak beland. Gelukkig worden we ons hiervan steeds meer bewust en doen we er ook echt wat aan, zoals bijvoorbeeld 'Too good to go'. Met deze app proberen de makers ervan een einde te maken aan voedselverspilling.

Warmetruiendag en dikketruiendag

De dag waarop je een (extra) dikke, warme trui aantrekt zodat je de verwarming een graadje lager kunnen zetten om zo energie te besparen. Op 16 februari 2005 werd deze dag voor het eerst georganiseerd door de Vlaamse overheid, bedoeld om mensen meer energiebewust te maken en aan te sporen om de verwarming iets lager te zetten. Als iedereen de verwarming één graad lager zet, levert dat op één dag een besparing op van meer dan drie miljoen kubieke meter gas en drie miljoen euro. Bovendien wordt de CO2-uitstoot met meer dan zes miljoen kilogram verminderd. Dit Belgische initiatief kreeg in 2006 navolging in Nederland, alleen onder een andere naam: 'Warmetruiendag'

Recyclen

We gooien allemaal bergen afval weg en dat is natuurlijk zonde. Gelukkig kunnen we tegenwoordig veel producten recyclen. Recyclen is het opnieuw gebruiken van materialen. Grondstoffen die veel gerecycled worden zijn glas, plastic en papier. Natuurlijk is het nog beter om zo min mogelijk afval te produceren, want dan is er ook minder te recyclen ;)

Wij wensen jou heel veel plezier en succes met jouw spreekbeurt!