• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Klimaat

Klimaatverandering en opwarming van de aarde

Als we het over het klimaat hebben, dan bedoelen we daarmee de gemiddelde weersomstandigheden (temperatuur, neerslag, zonneschijn) over een bepaalde periode. Het klimaat is nooit stabiel, door natuurlijke en menselijke invloeden is het klimaat constant in beweging. Veranderingen in het klimaat zijn er altijd al geweest, maar de afgelopen eeuw hebben de invloeden van alle menselijke activiteiten een grote invloed op het veranderen van het klimaat. Doordat er steeds meer CO2 in de lucht komt warmt de aarde op en dat verandert ons klimaat. Dit merken we niet alleen direct om ons heen aan bijvoorbeeld de zeer warme zomers, maar het klimaat verandert wereldwijd. De temperatuur stijgt snel en er is meer neerslag. Dit heeft ook veel gevolgen voor onze gezondheid. Dus is het belangrijk dat we dit gaan aanpakken. Hoe meer stappen we hierin maken, hoe beter. Kijk op de pagina met lesmaterialen over het klimaat of op de pagina 'Klimaatonderwijs' om te zien hoe jij mee kunt doen!

Klimaatonderwijs op school

Steeds meer scholen zetten in op klimaatonderwijs op hun school. Ze besteden tijd aan thema’s als klimaatverandering en duurzaamheid. Leerlingen die klimaatlessen krijgen op school zijn milieubewuster. Doe ook op uw school mee en maak bijvoorbeeld een klimaatmuur. Het is een superleuk lesidee voor op school, maar ook als project voor bijvoorbeeld de bibliotheek of het gemeentehuis. Iedereen kan aan de klimaatmuur meedoen en zijn of haar mening, tips of voorbeelden delen met anderen. Door het bouwen van een klimaatmuur worden we ons bewuster van de klimaatverandering en kunnen we onze levensstijl steeds verder aanpassen. 

Lespakket ‘De Klimaatmuur’

Het maken van een klimaatmuur’ past goed in een leuk en leerzaam project over het klimaat op school. Wat weet jij over klimaatverandering? Heb jij hier al een eigen mening over? Ken je de feiten, de problemen en de gevaren? Weet jij oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan? De klimaatmuur draagt bij aan de vorming van jouw mening over klimaatverandering en je draagt gelijk bij aan een klein stukje van de oplossing. Alleen door samen te werken kunnen we verbeteringen aanbrengen en de mensheid redden! Draag ook een steentje bij en hang een kaart met jouw mening, idee of tip op bij de klimaatmuur. Lespakket 'De Klimaatmuur' bestellen.

Houd je spreekbeurt over het klimaat

Leerlingen die hun spreekbeurt willen houden over het klimaat kunnen veel informatie voor hun spreekbeurt vinden op de pagina 'spreekbeurt over het klimaat'.

Lesmaterialen over het klimaat

De armbandjes over het klimaat worden veel gebruikt voor spreekbeurten en projecten op school over het milieu en de klimaatverandering.

Gratis afbeeldingen over het klimaat voor een les, spreekbeurt of werkstuk
Gecomprimeerd bestand – 8,2 MB 320 downloads

Posters over het klimaat

Bekijk alle posters over het klimaat

Speciale dagen/weken voor het klimaat

  • Dag van de aarde - woensdag 22 april 2023
    Earth Day (Dag van de Aarde) is een jaarlijkse dag op 22 april in alle landen met als doel mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop en van hun gedrag en de invloed hiervan op de aarde. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Het streven is een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.
  • Wereldmilieudag - maandag 5 juni 2023
    5 juni is ingesteld als 'Wereldmilieudag' ofwel World Environment Day door de UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties. Het wordt sinds 1974 gehouden om overheden, bedrijven en individuen bewust te maken van onze milieuproblemen.
  • Dag van de duurzaamheid jaarlijks op 10 oktober
  • Klimaatweek van 30 oktober t/m 5 november 2023

Ontwerp zelf een mooi klimaat T-shirt

Ontwerp zelf een mooi T-shirt, hoodie, tasje, petje, mokken, etc. Kijk voor deze producten op onze spreadshirt site.
Kies zelf het artikel en het design voor een unieke producten! 

Wat kunnen we samen doen aan klimaatverandering?

Dat er wat moet gebeuren is duidelijk en iedereen kan daar een bijdrage aan leveren. Iedereen kan kleine stappen zetten om zijn of haar eigen CO2-voetafdruk kleiner te maken. Helemaal klimaatneutraal (nul CO2-uitstoot) leven lukt alleen als de energievoorziening duurzaam is en ook alle producten duurzaam geproduceerd worden. Hierin spelen vooral de bedrijven en de overheid een belangrijke rol.  

Verandering van het klimaat

Het klimaat op aarde is door de geschiedenis heen altijd al veranderd. De meeste van deze klimaatveranderingen worden toegeschreven aan zeer kleine variaties in de baan van de aarde die de hoeveelheid zonne-energie die onze planeet ontvangt veranderen. De gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de aarde is sinds het begin van de 20e eeuw met ongeveer 1,18 graden Celsius gestegen. Deze verandering werd grotendeels veroorzaakt door de toegenomen uitstoot van kooldioxide in de atmosfeer en alle andere menselijke activiteiten. De meeste opwarming vond plaats in de afgelopen 40 jaar. 2014 en 2020 waren de warmste jaar ooit tot nu toe. De hoogste tijd dus voor verandering!

Climate change

Werk samen aan een project en je zult zien dat het meer resultaat oplevert dan wanneer je het alleen doet.

  • Maak samen de klimaatmuur en maak gebruik van alle kwaliteiten in je groep of klas.
  • Maak gebruik van elk talent. Haal alles uit de kast om de grootste muur te maken.
  • Laat mensen eropuit trekken en laat kaarten invullen door docenten, leerlingen en ouders.
  • Gebruik sociaal media of de krant om je project te promoten. Laat zien hoe de muur groeit met ideeën en meningen.
  • Stimuleer andere klassen en scholen om ook een muur te bouwen.
  • Doe dit project tijdens de burgerschapslessen of projectweek op school.


Kies een goede locatie om de muur te maken. Voor alleen je eigen klas is het eigen klaslokaal natuurlijk heel geschikt. Voor de hele school is het misschien een mooi project voor in de hal of de aula, maar ook een gemeentehuis, bibliotheek of sporthal is een mooie locatie voor een klimaatmuur. Laat de muur groeien door iedereen de mogelijkheid te geven hun mening erbij te hangen. Een tafeltje met kaartjes en een pen is voldoende. Klimaatverandering kun je tegengaan door inzicht te geven in de ernst van de situatie wat gedragsverandering teweeg zal brengen; de muur is daar heel geschikt voor.

Stuur ons ook foto's, dan plaatsen we die op deze website.  

Ben jij die superheld die de aarde gaat redden?

Niet nodig hoor. De aarde redt zichzelf wel, die overleeft het wel! Wij mensen, onze kinderen en de kinderen van onze kinderen lopen het gevaar hun aarde te verliezen. Daarom hebben we over klimaatverandering deze speciale pagina gemaakt. Met deze pagina hopen we een bijdrage te leveren aan de bewustwording. Op de pagina staat veel informatie, een leuk lesidee ‘De klimaatmuur’, posters en informatie voor een spreekbeurt. We worden op de proef gesteld om klimaatverandering te stoppen. Wij moeten nu veranderen om op deze aarde te kunnen overleven. Het geven van klimaatonderwijs of het houden van een spreekbeurt over het klimaat draagt daar zeer zeker aan bij.

Klimaatonderwijs - klimaatverandering

Stel vragen op je werk

  • Waarom is de CO2 voetafduk van ons bedrijf zo hoog?
  • Kan ik niet enkele dagen thuiswerken?
  • Kunnen we ...?
Voetafdruk, foodprint, CO2 en de opwarming van de aarde

Klimaatstaking

Ja, ook jij kunt helpen! Je kunt meedoen met een klimaatstaking of schoolstaking, boomplantdag, je leefstijl aanpassen, minder of geen vlees eten of bijvoorbeeld donateur worden van een organisatie die klimaatopwarming probeert tegen te gaan. Er staan heel veel levens op het spel, ook van toekomstige generaties. Wil je je daarvoor inzetten en meehelpen dan kunnen we misschien voorkomen dat de mens zal uitsterven. Elke besparing van energie, boom die je plant en plastic bekertje of tasje die je weigert, helpt om een verandering op gang te brengen.

Klimaatonderwijs op school voor onze toekomst

Greta Thunberg

Greta Thunberg is een Zweedse klimaatactiviste. Ze is geboren op 3 januari 2003 in Stockholm. Toen Greta op school over het broeikaseffect hoorde, raakte ze daar zo van in de war dat ze langzaam afgleed in een depressie. Op school leerde ze dat klimaatverandering ons bestaan bedreigt. En toch ging iedereen maar door alsof er niks aan de hand is. Ze begreep niet waarom niemand iets deed tegen wat iedereen de grootste crisis van de mensheid noemde: de opwarming van de planeet.

Schoolstaking voor het klimaat

Toen Greta in mei 2018 een schrijfwedstrijd van Svenska Dagbladet had gewonnen, opperde iemand van de milieugroep Fossil Free Dalsland om een schoolstaking als actiemiddel in te zetten. Greta vond dat een goed idee, maar kreeg weinig steun van de milieugroep. Daarom nam ze zelf het besluit, om na de zomervakantie, tot de Zweedse parlementsverkiezingen op 9 september 2018 elke schooldag te staken. Dit deed ze met een spandoek buiten het Zweeds parlement. Haar staking trok veel aandacht, ook internationaal. En in korte tijd is het meisje met haar dunne, lange vlechten en haar kinderlijke gezicht uitgegroeid tot een icoon van het klimaatprotest.