• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Coming Out Day 2022

De Coming Out Dag is op dinsdag 11 oktober 2022

Coming Out

De Coming Out Day is een dag die elk jaar op 11 oktober wordt gevierd. Het doel van deze feestdag is om homo's, lesbiennes, biseksuelen, panseksuelen, transgenders en andere LHBT's te steunen en hen aan te moedigen uit de kast te komen. De Coming Out dag is een dag voor iedereen in de LGBT-gemeenschap om eindelijk open te zijn over wie ze zijn voor hun vrienden, familie en de wereld! Het is ook een dag waarop kwesties die de LHBT-gemeenschap raken aan de orde kunnen komen. De aandacht voor acceptatie en ondersteuning van het anders mogen zijn groeit en de Coming Out Dag wordt elk jaar bekender. Vooral op scholen in het voortgezet onderwijs besteden de laatste jaren steeds meer aandacht hieraan. Het ondersteunen en accepteren van het anders mogen zijn draagt bij aan de veiligheid op scholen! De lichamelijke, psychologische en sociale aspecten van de gezondheid van lhtbq+ 'ers verbeteren hierdoor enorm. Trots mogen zijn op wie je bent, zal je gelukkiger maken! 

Posters voor de ComingOut Day

Voor een samenleving en school waar je mag zijn wie je bent.

 

Coming out = 'mogen zijn wie je bent'

De afkorting LHBTIQ+ staat voor: L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse, Q = queer en de + staat voor al die andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf kunnen zijn en  hun gender of seksualiteit kunnen benoemen. ‘Coming out’ betekent in feite je seksuele geaardheid uiten aan de wereld. De Coming Out Day is een dag die veel LGBT-jongeren gebruiken om uit de kast te komen. Het is belangrijk dat je je daarbij veilig en geaccepteerd voelt.

Uit de kast komen

Coming Out, uit de kast komen, doe je als je voor de eerste keer tegen iemand die je vertrouwt zegt dat je homo, lesbisch, bi, pan, non-binair of transgender (LHBTI+) bent. Wanneer een persoon jou in vertrouwen neemt over zijn of haar sexuele geaardheid, geef dan zoveel mogelijk ondersteuning en wees blij voor die ander. Zorg er voor dat die ander zich op zijn/haar gemak voelt als hij/zij uit de kast komt. Je kunt zeggen dat je blij bent dat hij/zij je dit vertelt heeft en dat het niet uitmaakt wat anderen ervan vinden. Het is niets om je voor te schamen. Als iemand je in vertrouwen neemt vertel dit dan aan niemand door, want uit de kast komen kan nog steeds grote gevolgen hebben, waaronder mogelijk geweld of verlies van werk. In bijna de helft van alle landen is het uit de kast komen zelfs strafbaar en er zijn landen waar je er de doodstraf voor krijgt. Het is aan degene zelf om te bepalen of en wanneer hij het aan anderen wil vertellen. 

De geschiedenis van de nationale coming-outdag

National Coming Out Day is een feestdag die voor het eerst werd gehouden in 1988 door Robert Eichberg en Jean O'Leary. Robert Eichberg was een psycholoog uit New Mexico en Jean O'Leary was een lesbische activist. Hun doel was een feestdag te starten waarop iedereen coming-out kon vieren. Als datum is voor 11 oktober gekozen omdat het ook de dag van de Nationale Mars van 1987. Deze mars werd gehouden in Washington voor de rechten van lesbiennes en homoseksuelen.

Gratis lesmateriaal LHBTIQ+ evenement

Download de gratis lesmaterialen; Flyer 'Zijn wie je bent', de PowerPoint-presentatie 'De Regenboog', de werkbladen 'Zijn wie je bent' en het verhaal over de uil en de flamingo. De materialen mogen gebruikt worden voor een LHBTIQ+ spreekbeurt, dag, project of evenement!

Coming Out Day op school

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag, die op veel scholen wordt gehesen, symboliseert dit voor LHBT’s, de vlag staat symbool voor respect, trots en diversiteit. Het is ook een mooie gelegenheid om op school met elkaar het gesprek aan te gaan en ook alvast na te denken over Paarse Vrijdag.