• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

verhaal over verslaving

Een moraal verhaal over verlangens, verslaving en grenzen stellen

Verhaal over verslaving

Ik ben met niets geboren. Ik zucht en neem een eerste hap naar adem, doe mijn ogen open en hoor en ruik van alles. Welkom op deze aarde! Ik bezit niets, ik heb niets en ik mis niets. Als ik om mij heen kijk zie ik een gekke wereld.

Ik word bang, verdrietig, voel mij alleen, ga huilen en zelfs brullen! Veilig word ik in de armen genomen. Ik voel me geborgen en word rustig. Maar niet voor lang, ik krijg een onbekend gevoel ... ik heb honger. Ik ga weer huilen, brullen. Het werkt. Ik krijg eten en ben weer tevreden. Maar langzaam komt het hongergevoel weer terug. 

 

Welkom in de wereld van verlangen! 

Ik verlang naar eten, drinken, warmte, geborgenheid, liefde en aandacht. Het zijn mijn eerste levensbehoeften om te kunnen leven en groeien. Zolang hierin wordt voorzien ben ik tevreden. Ik hoef natuurlijk niet stééds te eten, maar als er géén eten is word ik ontevreden. Als ik iets méér krijg dan ik nodig heb, vooral zoet of vet eten, dan groeit mijn verlangen naar méér dan dat ik nodig heb. 

 

Hoe kan het fout gaan met mij?

Ik leef in een wereld met heel veel gezond eten, maar ook met heel veel ongezond eten! Ik ben snel ontevreden en wil dan weer eten. Mijn verlangen of begeerte naar eten groeit en kent geen grenzen. Zoet en vet eten is lekker en goedkoop. Ik word wel een beetje dikker en ik denk alleen nog maar aan eten. Ik ben snel moe en heb weinig zin in werken of sporten. Ik ben eigenlijk nooit meer tevreden. Verslaafd aan eten? Doe ik nu iets fout?

 

Grenzen stellen - verslaving

Ik kan mijn verlangen of slechte gewoonte gemakkelijk accepteren. Ik accepteer dat het ongezond is voor mijn lichaam en geest en dat het mogelijk mijn ontwikkelingen als uniek persoon in de weg staat. Ondanks deze verslaving kan ik best goed functioneren. Zolang ik het zelf accepteer zal ik er niets aan doen en stel ik mijzelf geen grenzen. Ook mijn omgeving accepteert mij zoals ik ben.

Loopt mijn verslaving uit de hand en wordt mijn verlangen nog steeds groter, dan zal ik of mijn omgeving dit niet meer accepteren. Ik voel mij er niet meer prettig bij en krijg signalen uit mijn omgeving dat het niet goed met mij gaat. Ik zorg niet meer goed voor mijzelf. Ik verwaarloos mijzelf geestelijk en lichamelijk. Als ik geen gezoet of vet eten krijg word ik zonder reden boos, agressief, bang of verdrietig. 

Het kan helemaal mis met mij gaan door mijn grenzeloos verlangen. Ik vind mijn leven niet meer belangrijk. Om nu grenzen te stellen aan mijn verlangen is erg moeilijk. Zonder hulp red ik het niet meer. Mijn verlangen is een verslaving geworden.

Verslaving is een zware problematiek met ernstige gevolgen. Het verhaal over verslaving en de les is een onderdeel van het onderwijs geworden, omdat het belangrijk is om jongeren al vroeg te leren over de verschillende aspecten en vormen van verslaving. Het verhaal helpt leerlingen begrip te krijgen over hoe verslaving ontstaat en wat iemand kan doen om zichzelf of anderen te bevrijden uit een wereld van afhankelijkheid. Dit verhaal over verslaving en verlangens staat in het leesboek 'Think outside the box' en wordt gebruikt in de les over verslaving en de les over telefoonverslaving.

Andere lesmaterialen die passen bij het verhaal over verslaving: