• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Studietips

Een goede investering in leren

Ben je op zoek naar goede studietips?

Hier vind je handige studietips voor veel voorkomende studieproblemen en adviezen die je voor je studie, leer- en huiswerk kunt inzetten. Er zijn veel manieren om slimmer en efficiënter te studeren. Laat het leren een positieve ervaring worden door gebruik te maken van effectieve studiemethodes, goede organisatie, tijdmanagement en het volhouden van motivatie met als resultaat het behalen van betere cijfers! Met tips over effectief plannen, leren, organiseren en beter presteren.

Lesmaterialen om het leren te verbeteren:

  • Poster met studietips - prijs € 5,95
  • Les met studietips - prijs € 19,95
    In deze les krijgen de leerlingen alle studietips uitgelegd 
  • Les Focus - prijs € 19,95
    Een hele lekkere les met een concentratieoefening. Deze les gaan je leerlingen nooit meer vergeten ;)

 

Studietips

Wil je succesvol studeren? Gebruik dan deze 10 tips en 14 voorwaarden om je studiesucces te verbeteren! De tips vertellen je welke studiemethode het meest geschikt is, hoeveel uur je het beste per dag kunt besteden aan je studie en andere nuttige informatie. Alle tips en voorwaarden staan op de mooie poster 'Tips om beter te leren'. In het onderwijs kan er ook gebruik gemaakt worden van de les 'Studietips'. Deze les en de poster helpen jouw kind of leerlingen om betere studieresultaten te behalen.

Op welke manier kun je effectief leren?

Effectief leren is een belangrijk onderdeel van studeren. Er is veel informatie beschikbaar voor leerlingen en studenten over manieren om effectiever te leren en dat is verwerkt in de tips op deze poster. Praktisch advies over strategieën voor effectief leren, zoals het splitsen van materiaal in kleinere stukken, regelmatig herhalen en jezelf overhoren. Door de tips toe te passen zullen leerlingen en studenten meer inzicht krijgen in wat hen helpt bij het maken van huiswerk en bij het voorbereiden en leren voor toetsen.

Appen en leren

Appen en leren lijken misschien makkelijk te combineren, maar niets is minder waar. Door tijdens het leren te appen raak je snel afgeleid en dat vermindert de effectiviteit. Onze poster is gemaakt om studenten thuis en op school te helpen met het beter leren van hun lessen. De poster is voorzien van grappige illustraties en zinvolle tips om leuker, effectiever en met meer plezier te kunnen leren. Hang ‘m bij jou thuis aan het bureau of neem ‘m mee naar school!

Poster met studietips

Mooie A3-formaat poster met daarop 27 studietips die je helpen je studievaardigheden te verbeteren om zo betere resultaten te behalen op school. Een slimme, handige en leerzame poster met studietips voor elk klaslokaal en voor thuis bij het bureau. Aan de hand van de poster geef je jouw kinderen of leerlingen veel tips om beter te leren. Door de tips toe te passen leer je méér in minder tijd! Effectief en efficiënt huiswerk maken en leren. Een goede investering in leren!

10 slimme studietips

Probeer de onderstaande tien studietips eens en gebruik de tips die jou goed bevallen bij het leren en studeren.

Tip 1: Maak ruimte tussen de leermomenten

Om optimaal gebruik te maken van je hersenen is vaak en kort studeren de beste optie. Onderzoek heeft aangetoond dat de verbindingen tussen hersendeeltjes - die ervoor zorgen dat je dingen kunt onthouden en begrijpen - het best groeien als we slapen! Bij het leren kun je deze tip toepassen door regelmatig pauzes te nemen. De techniek die je dan toepast wordt ook 'Pomodoro' genoemd. Zet een stopwatch of timer op 25 minuten en studeer intensief tot het alarm afgaat. Nadien neem je 5 minuten rust voordat je weer verder gaat. Met deze pauzes ontspan je jezelf en het helpt je te motiveren!

Tip 2: Ontwikkel je eigen stijl van leren

Ieder mens heeft een eigen manier om te leren, met zijn eigen voor- en nadelen. Als je je bewust bent van de beste manier voor jou om te leren, kan dat helpen je studies efficiënter te benaderen en betere resultaten te bereiken. Om jouw uiteindelijke leerstijl te ontwikkelen, kun je experimenteren door verschillende werkwijzen te gebruiken zoals aantekeningen maken of juist kijken naar filmpjes. Door op zoek te gaan naar uitdaging: ga jezelf verbeteren tussen andere studenten of juist in alle rust alleen leren? Elke leerstijl brengt zijn voordelen met zich mee, dus vind de strategie die bij jou past!

Tip 3: Leer op het moment dat je goed uitgerust bent

Het moment dat je goed uitgerust bent is een geschikt moment om te leren, aangezien je hersenen dan optimaal in staat zijn om nieuwe informatie te onthouden. Onderzoek laat zien dat studenten die 's ochtends studeren 35% beter presteren dan studenten die in de avond leren. Tijdens de slaap wordt de informatie die je geleerd hebt verwerkt en opgeslagen, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe informatie.

Tip 4: Focus

Focus hebben is heel belangrijk bij goed kunnen leren. Of je nu een moeilijke taak als wiskunde aanpakt of gewoon op internet zoekt, het is altijd het beste om dit zonder onderbrekingen te doen. Het kan helpen om je telefoon uit te zetten als je studeert, maar het kan ook nuttig zijn om naar een rustige ruimte te gaan, zoals een studeerkamer of bibliotheek waar er minder afleiding is. Docenten kunnen hiervoor gebruik maken de 'lekkere les' Focus. Een super leuke en lekkere les om de leerlingen bewust te maken van het belang van een goed focus tijdens het leren. 

Tip 5: Moeilijke taken eerst

Start met het aanpakken van je meest moeilijke taken als eerste, bij voorkeur in de ochtenduren. Doe dit omdat je bij het begin van de dag nog de meeste energie en wilskracht hebt om iets te doen. Door deze taken als eerste af te handelen, voel je je gemotiveerder en veel beter gedurende de rest van de dag om andere dingen te doen.

Tip 6: Train, mediteer en discussieer

Wil je het maximale uit je hersenen halen? Doe dan drie dingen: train, mediteer en discussieer. Beweging of sport zorgt voor een inspirerende brom van energie in je denken. Mediteren of ontspannen helpt om de geest georganiseerd te houden. En gesprekken voeren met anderen versterkt kennis en ideeën. Laat je hersenen groeien!

Tip 7: Bezoek plekken

Bezoeken van inspirerende plekken kan helpen om iets beter te begrijpen en leren. Als je visueel ingesteld bent, is het bezoeken van deze locaties zeker een goed idee omdat het je helpt om het onderwerp duidelijker te begrijpen.

Tip 8: Neem plezier in je studie serieus

Neem plezier in je studie serieus, want het is net zo belangrijk als het leren zelf. Probeer manieren te bedenken waarop je er plezier in kunt krijgen. Positieve emoties/-gevoelens vergroten je concentratievermogen en stimuleren je geest, waardoor je makkelijker nieuwe dingen kunt leren. Geniet van de ervaring en streef er naar om een positieve studietijd te hebben!

Tip 9: Test jezelf steeds weer

Test jezelf steeds weer! Stel jezelf vragen over wat je net hebt geleerd, je kunt gemakkelijk 30% meer informatie onthouden door je te testen. Wanneer je je hersenen aan het werk zet worden deze veel harder geprikkeld en verwerken ze de info beter. Je kennis zal hierdoor beter worden vastgezet in je geheugen.

Tip 10: Zet er geen druk op

Het is oké als je even geen motivatie hebt. Je kunt jezelf niet opjagen om gretig te zijn. Moedig jezelf aan om wat anders te doen en probeer het later nog eens. Zet er dus geen druk op.


Volg de tien studietips om je cijfers te verbeteren en slaag je met vlag en wimpel voor je opleiding. Pas de tips zo vaak mogelijk toe, want je resultaten gaan er alleen maar beter van worden. Succes!

14 voorwaarden om het leren en studeren te verbeteren

Zo ga je betere cijfers halen op toetsen, tentamens en examens :)

Voorwaarde 1 - Zorg voor een goede nachtrust

Zorg ervoor dat je voldoende nachtrust krijgt, ten minste 8 à 9 uur slaap per nacht. Op deze manier blijf je alert en gefocust, waardoor je beter leert en betere prestaties kunt leveren. Wees dus verstandig en maak ook voldoende tijd voor een goede nachtrust!

Voorwaarde 2 - Zorg dat je gezond eet

Wil je goed presteren op school? Zorg dan voor een gezonde levensstijl! Begin je dag met een ontbijt die veel eiwitten bevat, zoals volkorenbrood, yoghurt en pindakaas. Vergeet niet om voldoende water te drinken plus tussendoor gezonde snacks als fruit of noten te nuttigen. Let erop dat je niet al te veel suikers binnenkrijgt!

Voorwaarde 3 - Blijf in beweging

Blijf fysiek in beweging! Door te sporten en voldoende beweging krijg je veel energie. Dit kan jou helpen om op school wat meer focus te hebben, waardoor je betere prestaties levert. Blijf dus in beweging om jezelf fit te houden!

Voorwaarde 4 - Vermijd afleiding tijdens de les

Vermijd afleidingen tijdens de les - dat is wat je leerlingen nodig hebben om te slagen! We kunnen allemaal wel eens afgeleid worden, maar laat het niet ten koste gaan van hun studie. Hoe verleidelijk het ook mag zijn om iets anders aan te pakken als je de lesstof niet zo interessant vindt, maar bedenk dan dat dit ervoor kan zorgen dat je dan later meer moeite moeten doen voor je huiswerk of een toets. Docenten kunnen met de leerlingen de regels die op school gelden bespreken en ook aangeven wat er mogelijk als uitzondering kan tellen.

Voorwaarde 5 - Maak notities

Notities maken tijdens het leren is een goede manier om je te concentreren. Het gaat er om dat je de belangrijkste informatie notieert en niet alle details. Beschrijf antwoorden op kernvragen als wie, wat, waarom, waarom en hoe met je eigen woorden in plaats van te kopiëren wat je hebt gelezen of gehoord. Noteer daarnaast de hoofdpunten die relevant voor je zijn.

Voorwaarde 6 - Stel vragen

Als je iets niet goed begrijpt, is het belangrijk om hiervoor direct duidelijkheid te krijgen. Door alle vragen die je hebt direct te stellen, wordt je werk gemakkelijker en krijg je meer vertrouwen om verder te gaan. Dus als je iets niet begrijpt, stel dan meteen een vraag. Als je liever na de les met vragen komt, schrijf deze dan op en stel ze na afloop van de les. Noteer ook bij welk onderwerp of moment in de les jij verward raakte. Zo leer je beter!

Voorwaarde 7 - Blijf nieuwsgierig

Als je interesse toont en vragen stelt, laat je aan de docent zien dat je geïnteresseerd bent in het onderwerp en blijf je betrokken bij de les. Blijf daarom nieuwsgierig naar wat er geleerd wordt, stel vragen als er iets onduidelijk is of als je meer wil weten over een bepaald onderwerp. Blijf nieuwsgierig en leer zo veel mogelijk uit elke les!

Voorwaarde 8 - Gebruik studieruimtes verstandig

Wanneer je gebruik maakt van de studieruimte, zorg dat je ook echt met het leren bezig bent. Blijf gefocust door jezelf te herinneren aan het feit dat alles wat je nu doet je thuis niet meer hoeft te doen. Geef prioriteit aan die vakken die belangrijk zijn in verband met toekomstige studies. Denk goed na over welke bestanddelen essentieel zijn voor een eventuele vervolgopleiding.

Voorwaarde 9 - Maak een plan of een planning

Effectief leren begint met het maken van een goed uitgewerkt studieplan. Omdat je op deze manier gestructureerd aan je studie werkt, kun je stress en op het laatste moment leren vermijden. Verdeel je te bestuderen materiaal over de tijd en deel grote opdrachten in kleinere stukken. Doe iedere dag wat aan je huiswerk of studie en maak er een gewoonte van. Studeer ook wat extra in periodes waarin het rustiger is. Op deze manier behaal je betere resultaten!

Voorwaarde 10 - Stel haalbare doelen

Stel haalbare doelen door je leerwerk en opdrachten bij te houden. Het gebruik van een agenda, muurkalender of mobiele app kan hierbij helpen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. 

Voorwaarde 11 - Stel prioriteiten

Prioriteiten stellen is belangrijk bij het maken van je schoolwerk. Als er te veel taken op je af komen, richt dan eerst je aandacht op de opdrachten die meestal de grootste impact hebben op je eindcijfer. Hiermee verminder je de kans dat je achterop raakt in minder belangrijke taken. Hoewel het gemakkelijk kan zijn om vooral je minder complexe huiswerk zo snel mogelijk af te werken, ga niet overhaast te werk omdat dit slecht kan uitpakken.

Voorwaarde 12 - Personaliseer je studiemethode

Wil je jouw studiemethode persoonlijker maken? Dat kan! Iedereen leert anders, dus wat bijvoorbeeld jouw vrienden gebruiken, zal misschien niet het beste werken voor jou. Ga eens op zoek naar iets dat het studeren leuk maakt door een methode te kiezen die bij jou past, ook al is dit buitengewoon!

Voorwaarde 13 - Met hulp bereik je meer

Wil je de best mogelijke resultaten tijdens je schooltijd behalen? Met hulp bereik je meer! Vraag je leraar om hulp om bepaalde concepten beter te begrijpen. Ook is het geen schande om je klasgenoten te vragen om hun steun. Als je meer hulp nodig hebt dan wat jouw leraar kan bieden, overweeg dan het nemen van extra lessen zoals bijles.

Voorwaarde 14 - Beloon jezelf

Beloon jezelf na het afronden van je schoolwerk en huiswerk! Dit kan variëren van je favoriete tv-programma kijken, gamen, muziek luisteren of een leuke cadeautje zoals de poster ‘Leren studeren’. Belonen is belangrijk om er voor te zorgen dat je het goede werk blijft doen. Zo ben je succesvolger in het voltooien van taak doelen!