De magische cirkels

Weerbaarheid en zelfverzekerd overkomen

De magische cirkels
De magische cirkels worden ook wel de gouden sleutels genoemd. In de weerbaarheidstrainingen worden ze gebruikt bij het onderdeel 'confronteren'. Dit confronteren doe je bij ongewenst gedrag van een ander. Je komt op voor jezelf en geeft met confronteren duidelijke grenzen aan. Door het oefenen en gebruiken van de magische cirkels neemt je zelfvertrouwen toe. 

De tips

  1. Benoem het gedrag wat jou niet bevalt. De ander gaat ervan uit dat jij in de war raakt, hij of zij verwacht niet, dat je hem of haar verantwoordelijk stelt voor het vreemde gedrag.
  2. Zeg duidelijk dat hij of zij onmiddellijk op moet houden.

  3. Blijf hem of haar aankijken, je bent veel sterker als je de persoon recht in de ogen durft te kijken.

  4. Maak je groot; laat je niet wegduwen en maak je niet klein. Ga niet zenuwachtig friemelen of schuifelen, maar sta als een boom.

  5. Praat met een rustige en duidelijke stem. Neem de tijd om te reageren.

  6. Je hoeft niet uit te leggen, waarom jij wilt dat hij of zij ophoudt. Je kunt het beste steeds een duidelijk kort zinnetje herhalen, zoals: “Blijf met je handen van me af”, “Blijf uit mijn buurt” of “Dat gaat jou niets aan”. Het is goed als je dit thuis voor de spiegel oefent!

Kijk voor meer informatie en oefeningen die bij de magische cirkels horen bij weerbaarheid en het weerbaarheidsprogramma