• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering
Home » Thema » Online pesten of cyberpesten » Stop online pesten

Stop online pesten

Online pesten

Bij online pesten stuurt iemand opzettelijk lelijke teksten, foto’s of filmpjes naar jou. Stop online pesten altijd zo snel mogelijk. Hoe langer het door kan gaan, hoe lastiger het ook weer is om het te laten stoppen.

Stop online pesten

Bij online pesten kun je je hulpeloos voelen, maar er zijn altijd stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen online pesten en hulp te zoeken. Wat je niet moet doen is jezelf afsluiten en het alleen zelf willen oplossen. Ook al ben je het slachtoffer en doelwit van online pesten, neem vooral nooit een slachtofferrol aan en geef nooit op!

Online pesten negeren en blokkeren

Als je online gepest wordt doordat iemand lelijke teksten naar je schrijft, dan kun je dit het beste negeren of de afzender blokkeren. Online een reactie terug sturen is juist wat de cyberpestkop verder uitlokt en wat hem/haar voldoening geeft. Je gaat op zijn/haar ’spelletje’ in. Verlaag jezelf niet tot het niveau van de cyberpester door lelijk terug te gaan doen!

Stop online pesten
Poster: Geef nooit op!

Je bent dan niet alleen meer slachtoffer van cyberpesten, maar daardoor wordt je zelf ook een cyberpester en het zal moeilijk worden om het dan nog te stoppen. Je moedigt de online pestkop daarmee ook alleen maar aan om te reageren met nog meer lelijke taal. Het is jammer van je tijd die je beter kunt steken in het beschermen van jezelf tegen online pesten.

Bewaar belastende online berichtjes

Bewaar wel alle online berichten waarin je gepest wordt in een mapje op je computer of op een memorystick. Als het erg uit de hand loopt heb je dat als bewijsmateriaal. Je kunt het laten zien aan iemand die je vertrouwt en die je kan helpen. De gegevens zijn erg waardevol om na te gaan wat er precies gebeurde, wie de cyberpestkop kan zijn en in hoeverre hij/zij te ver is gegaan.

De afzender blokkeren bij online pesten

Verwijder alle de berichten uit de app (zodat je er niet steeds aan herinnerd wordt). Ook als jij berichtjes ontvangt waarin iemand anders gepest wordt, kun je deze berichtjes het beste negeren en de afzender blokkeren. Het is gemeen en leedvermaak of galgenhumor. Door de berichten te verwijderen doe je er niet aan mee. Stuur deze berichtjes nooit door, ook al ken je het slachtoffer niet. Als de afzender van de berichten een bekende van je is, wijs diegene er dan op dat je hier niet van gediend bent en zijn/haar contactgegevens verwijdert als hij/zij ermee doorgaat. Als het echte vrienden zijn zullen ze je advies opvolgen, hun fout toegeven en ermee stoppen.

Hulp zoeken bij online pesten

Vrienden, ouders, docenten, mentor en zelfs de politie kunnen helpen bij online pesten. Op elke school is een protocol over hoe je het beste kunt handelen bij online pesten. Je kunt hier naar vragen, zodat je gehopen en beschermt wordt tegen het online pesten. Het kan ook helpen om er met vrienden of een vertrouwenspersoon over te praten. Je staat er dan niet meer alleen voor en ze kunnen je steunen. Je hoeft er nooit alleen voor te staan wanneer je het doelwit bent van online pesterijen, je kunt altijd hulp zoeken en stop online pesten.

De pester buitensluiten

Stop alle communicatie met de cyberpester als je het slachtoffer van online pesten bent. Blokkeer het telefoonnummer, dan ontvang je niet langer hun gesprekken of teksten. Als dat niet lukt, kun je overwegen te veranderen van telefoonnummer. Blokkeer de online pester ook op alle social media kanalen. Sluit de online pester buiten, zodat hij/zij niet meer met je kan communiceren. Bescherm ook je wachtwoord bij alles wat je op internet doet. Verdiep je in de online gevaren en misleidingen van internet en hoe pestkoppen, viezeriken en oplichters te werk gaan. Hoe beter je weet wie ze zijn en hoe ze te werk gaan, des te beter (know your enemy) je je ergtegen kunt beschermen. Laffe acties van online pesters zeggen vaak meer over de hun, als afzender dan over jou, als ontvanger. Hierover kun je meer lezen in het verhaal over 'Varken of engel'

Meer informatie over de week tegen pesten

Lesmaterialen over online pesten