• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

cyberpesten

Lesmaterialen online pesten of cyberpesten voor het onderwijs

Wat is cyberpesten?

Bij cyberpesten stuurt iemand opzettelijk lelijke teksten, foto’s of filmpjes naar jou. Stop cyberpesten altijd zo snel mogelijk. Hoe langer het door kan gaan, hoe lastiger het ook weer is om het te laten stoppen.

Lesmaterialen cyberpesten

De lesmaterialen over cyberpesten zijn origineel, uniek en nergens anders verkrijgbaar. Ze kunnen helpen bij het voorkomen en aanpakken van cyberpesten. Cyberpesten bespreekbaar maken is een belangrijke stap naar het voorkomen van digipesten. Digitaal pesten, digipesten, online pesten of cyberpesten is pesten via digitale media en komt steeds vaker voor. Het gebeurt via social media op internet of mobiele telefoon (smartphone). Via social media zoals Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, What’s app en chatrooms kun je eenvoudig iemand uitschelden, kwetsende, bedreigende of valse berichten sturen of foute filmpjes plaatsen. Op school kan er bijvoorbeeld tijdens de mentorles of burgerschapsonderwijs aandacht zijn voor online pesten of cyberpesten. 

De gevolgen van pesten en cyberpesten

De gevolgen van het pesten of cyberpesten kun je nooit meer helemaal ongedaan maken. De gepeste zal er altijd last van blijven houden. Neem eens een papiertje. Zet hier je naam op. Frommel dit papiertje in elkaar tot een zo klein mogelijk bolletje. Leg het voor je op de tafel en sla het plat met je hand en vuist! Je mag er zelfs op bijten! Gooi het naast je op de grond. Je mag er op gaan staan, springen en stampen. Leg nu het propje papier voor je op de tafel. Haal het voorzichtig uit elkaar en vouw het helemaal los. Tot het weer helemaal plat is. Strijk, met je hand, het papiertje zo vlak mogelijk en probeer elke kreukel er weer uit te halen! Kijk nu naar je naam op het papiertje en bedenk wat ermee gebeurd is. Het is verfrommeld en klein gemaakt! Het is gestompt en geslagen. Er is op gestaan, gestampt en gesprongen. Dit gebeurt ook met iemand die gepest is! Lees het verhaal: Kreukelpapier

Stop online pesten

Bij online pesten kun je je hulpeloos voelen, maar er zijn altijd stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen online pesten en hulp te zoeken. Wat je niet moet doen is jezelf afsluiten en het alleen zelf willen oplossen. Ook al ben je het slachtoffer en doelwit van online pesten, neem vooral nooit een slachtofferrol aan en geef nooit op!

Online pesten negeren en blokkeren

Als je online gepest wordt doordat iemand lelijke teksten naar je schrijft, dan kun je dit het beste negeren of de afzender blokkeren. Online een reactie terug sturen is juist wat de cyberpestkop verder uitlokt en wat hem/haar voldoening geeft. Je gaat op zijn/haar ’spelletje’ in. Verlaag jezelf niet tot het niveau van de cyberpester door lelijk terug te gaan doen! Je bent dan niet alleen meer slachtoffer van cyberpesten, maar daardoor wordt je zelf ook een cyberpester en het zal moeilijk worden om het dan nog te stoppen. Je moedigt de online pestkop daarmee ook alleen maar aan om te reageren met nog meer lelijke taal. Het is jammer van je tijd die je beter kunt steken in het beschermen van jezelf tegen online pesten.

Cyberpesten is moeilijk te stoppen

Online pesten of cyberpesten gebeurt vaak anoniem. De daders voelen zich veilig, onbereikbaar en onbekenbaar en durven daarom meer. Deze vorm van pesten is dan ook veel moeilijker om te laten stoppen. De ander kan zich als iemand anders voordoen en het stopt niet als je niet meer op school of je werk bent. Het kan je 24 uur per dag, en overal waar je bent, achtervolgen.

Is online pesten strafbaar?

In sommige gevallen is cyberpesten, online pesten, digitaal pesten of digipesten zelfs strafbaar. Veel slachtoffers van cyberpesten melden dit niet terwijl het uiten van bedreigingen via social media ook strafbaar kan zijn.

Cyberpesten kan strafbaar zijn

Het verspreiden van naaktfoto's of blootfilmpjes van personen onder de 18 jaar is een zedenmisdrijf en dus strafbaar! Het gevolg is dat je op jonge leeftijd al een strafblad hebt, wat bepalend kan zijn voor de rest van je leven! Over sexting zijn verschillende posters en een les gemaakt. Bekijk de les 'Sexting' en de les over grooming. Posters en lessen voor jongeren om ze er bewust te maken dat het verspreiden van naaktfoto's of blootfilmpjes strafbaar kan zijn. 

Les cyberpesten op school

Middels de leuke en eigentijdse lespakket ‘cyberpesten’ wordt het thema bespreekbaar in de groep/klas. De les start met de kreukeloefening en draagt bij aan de bewustwording bij jongeren over de impact van online pesten. Bij deze les horen ook werkbladen over cyberpesten. Na het lezen van de tekst over cyberpesten staan er ook nog vragen die de leerlingen kunnen beantwoorden aan de hand van het lesmateriaal. 

 

De tekst hieronder komt uit het werkboekje over cyberpesten

 

Neem geen slachtofferrol aan, maar zoek hulp!

Bij cyberpesten stuurt iemand opzettelijk lelijke teksten, foto’s of filmpjes naar jou. Bij cyberpesten kun je je hulpeloos voelen, maar er zijn stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen en hulp te zoeken. Wat je zeker niet moet doen is jezelf afsluiten en het zelf willen oplossen. Ook al ben je slachtoffer en doelwit van een cyberpester, neem vooral geen slachtofferrol aan en geef nooit op!

Wat kun je doen als slachtoffer van cyberpesten?

Als iemand je uitscheldt of lelijke woorden tegen je zegt, dan zegt dit meer over die persoon zelf, dan over de persoon tegen wie hij het zegt. Je hoeft de woorden niet te accepteren. Bij een compliment kun je zeggen: ‘bedankt’ of ‘dank je.’ Zo kun je een lelijke opmerking weigeren en niet bij je binnen laten komen.

1 - Negeer of blokkeer de afzender bij online pesten

Als je wordt gepest doordat iemand lelijke teksten naar je schrijft, dan kun je dit het beste negeren of de afzender blokkeren. Een reactie is juist wat de pestkop uitlokt en wat hem/haar voldoening geeft. Je gaat op zijn/haar ’spelletje’ in. Verlaag jezelf niet tot het niveau van de pester door lelijk terug te gaan doen. Je bent dan niet alleen meer slachtoffer, maar ook een pester en het zal moeilijk worden om het dan nog te stoppen. Je moedigt de pestkop daarmee ook alleen maar aan om te reageren met nog meer lelijke taal. Het is verloren tijd die je als je slim bent beter kunt steken in het beschermen van jezelf tegen cyberpesten.

2 - Bewaar belastende online berichtjes

Bewaar wel alle berichten waarin je gepest wordt in een aparte mapje op je computer of op een memorystick. Als het dan erg uit de hand loopt heb je dit als bewijsmateriaal. Je kunt het laten zien aan iemand die je kan helpen. De gegevens zijn dan erg waardevol om na te gaan wat er precies gebeurde, wie de pestkop kan zijn en in hoeverre hij/zij over grenzen is gegaan.

3 - Verwijder de berichten uit de app

Verwijder vervolgens de berichten uit de app (zodat je er niet steeds weer aan herinnerd wordt). Ook als je niet zelf wordt gepest maar iemand anders, kun je deze berichtjes het beste negeren en de afzender blokkeren. Het is leedvermaak of galgenhumor. Door het bericht te verwijderen
doe je er niet aan mee. Stuur de berichten zeker niet door, ook al ken je het slachtoffer zelf niet. Als de afzender een vriend(in) of een klasgenootje van je is, wijs diegene er dan op dat je hier niet van gediend bent en zijn/haar contactgegevens verwijdert als hij/zij ermee doorgaat. Als het echt vrienden van je zijn zullen ze je advies opvolgen, hun fout erkennen en ermee stoppen.

4 - Zoek hulp bij online pesten

Je vrienden, ouders, favoriete leraar, mentor en zelfs de politie kunnen helpen bij cyberpesten. Op school is een protocol over hoe je kunt handelen bij cyberpesten en je kunt hier een beroep op doen om je te laten helpen en beschermen. Het is nuttig om er met vrienden of een
vertrouwenspersoon over te praten. Je staat er dan niet meer alleen voor en ze kunnen je steunen als het niet stopt. Je hoeft er nooit alleen voor te staan wanneer je het doelwit bent van pesterijen.

5 - Sluit de pester buiten

Als slachtoffer van cyberpesten kun je het beste alle communicatie stoppen met de cyberpester. Blokkeer hun telefoonnummer zodat je niet langer hun gesprekken of teksten ontvangt. Als dat niet mogelijk is, kun je overwegen te veranderen van telefoon of telefoonnummer. Lukt het jou niet om Facebook of andere programma's te blokkeren tegen pestkoppen, dan kun je hier ook het beste hulp bij vragen. Sluit de cyberpester buiten, zodat deze niet meer met je kan communiceren. Bescherm je wachtwoord goed bij alles wat je op internet doet. Verdiep je in de gevaren en misleidingen van het world wide web en hoe pestkoppen, viezeriken en oplichters te werk gaan. Hoe beter je je tegenstanders en hun
tactieken kent, des te beter (know your enemy). Laffe acties van online pesters zegt meer over de afzender, dan over jou als ontvanger. Hierover kun je meer lezen in het verhaal over 'Varken of engel'

Leden kunnen alle digitale lesmaterialen gratis downloaden (meer info over lidmaatschap)