• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering
Home » Thema » Online pesten of cyberpesten

online pesten of cyberpesten

 

Digitaal pesten, digipesten, online pesten of cyberpesten is pesten via digitale media en komt steeds vaker voor. Het gebeurt via social media op internet of mobiele telefoon (smartphone). Via social media zoals Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, What’s app en chatrooms kun je eenvoudig iemand uitschelden, kwetsende, bedreigende of valse berichten sturen of foute filmpjes plaatsen. (Bekijk ook de pagina met lesmaterialen over cyberpesten voor jongeren vanaf 11 jaar.)

Cyberpesten is moeilijk te stoppen

Online pesten of cyberpesten gebeurt vaak anoniem. De daders voelen zich veilig, onbereikbaar en onbekenbaar en durven daarom meer. Deze vorm van pesten is dan ook veel moeilijker om te laten stoppen. De ander kan zich als iemand anders voordoen en het stopt niet als je niet meer op school of je werk bent. Het kan je 24 uur per dag, en overal waar je bent, achtervolgen.

Cyberpesten kan strafbaar zijn

In sommige gevallen is cyberpesten, online pesten, digitaal pesten of digipesten zelfs strafbaar. Veel slachtoffers van cyberpesten melden dit niet terwijl het uiten van bedreigingen via social media ook strafbaar kan zijn.

Strafbaar

Het verspreiden van naaktfoto's of blootfilmpjes van personen onder de 18 jaar is een zedenmisdrijf en dus strafbaar! Het gevolg is dat je op jonge leeftijd al een strafblad hebt, wat bepalend kan zijn voor de rest van je leven! Over sexting zijn verschillende posters en een les gemaakt. Bekijk de les 'Sexting' en poster over sexting; een poster en les voor jongeren om ze er bewust te maken dat het verspreiden van naaktfoto's of blootfilmpjes strafbaar kan zijn. 

De gevolgen van pesten en cyberpesten

De gevolgen van het pesten kun je nooit meer helemaal ongedaan maken. De gepeste zal er altijd last van blijven houden. Neem eens een papiertje. Zet hier je naam op. Frommel dit papiertje in elkaar tot een zo klein mogelijk bolletje. Leg het voor je op de tafel en sla het plat met je hand en vuist! Je mag er zelfs op bijten! Gooi het naast je op de grond. Je mag er op gaan staan, springen en stampen. Leg nu het propje papier voor je op de tafel. Haal het voorzichtig uit elkaar en vouw het helemaal los. Tot het weer helemaal plat is. Strijk, met je hand, het papiertje zo vlak mogelijk en probeer elke kreukel er weer uit te halen! Kijk nu naar je naam op het papiertje en bedenk wat ermee gebeurd is. Het is verfrommeld en klein gemaakt! Het is gestompt en geslagen. Er is op gestaan, gestampt en gesprongen. Dit gebeurt ook met iemand die gepest is!

Les op school

Op school kan er bijvoorbeeld tijdens de mentorles of burgerschapsonderwijs aandacht zijn voor online pesten of cyberpesten. Middels de leuke en eigentijdse les uit het ‘lespakket cyberpesten’ wordt dit thema bespreekbaar in de groep/klas. De les start met de kreukeloefening en draagt bij aan de bewustwording bij jongeren over de impact van online pesten. Bij deze les horen ook werkbladen over cyberpesten. Hieronder staat de tekst van de werkbladen vermeld. Na het lezen van de tekst over cyberpesten staan er ook nog vragen die de leerlingen kunnen beantwoorden aan de hand van het lesmateriaal. Leden kunnen deze les en alle andere digitale lesmaterialen gratis downloaden (meer info over lidmaatschap)