• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering
Home » Thema » Leren en studeren » Les met tips om beter te leren

Les met tips om beter te leren

Met waardevolle tips om beter te leren

Geef je hersenen een kans om te groeien

Onze hersenen hebben een opslagcapaciteit van ongeveer 2,5 petabyte aan informatie. Ofwel iets meer dan 2,5 miljoen gigabyte. Ofwel de opslag van 3 miljoen uur Youtube-videofilmpjes. Maar hoe kun je deze enorme opslagruimte nu goed gebruiken voor je studie? Voor bijvoorbeeld teksten die je uit je hoofd moet leren? Door op een slimme manier te leren, ontwikkel je je hersenen en ben je in staat meer te onthouden. Tien tips om meer en beter gebruik te maken van je hersenen!

Gebruik je hersenen om te leren, ze zijn er voor gemaakt.

 

 • Tip 1 - Maak ruimte tussen de leermomenten

Om optimaal gebruik te maken van je hersenen, kun je het beste vaak en kort studeren. Uit onderzoek is gebleken dat de hersendeeltjes die voor miljoenen verbindingen zorgen en waardoor je dingen kunt onthouden en begrijpen (de synapses) het beste groeien als je slaapt! Dit betekent
dat je het meeste kunt onthouden en leert als je korte rustpauzes neemt. Probeer het maar eens als je aan het leren bent. Misschien verrast het
effect je. Zet een stopwatch of, als je er niet door afgeleid wordt, een timer op je iPad of smartphone op 25 minuten en leer dan intensief totdat het alarm afgaat. Neem 5 minuten pauze en blijf dit herhalen tot je klaar bent. Door de korte pauzes ontspan je en motiveer je jezelf om weer door te gaan. Dit wordt ook wel de Pomodoro-techniek genoemd.

 • Tip 2 - Ontwikkel je eigen stijl van leren

De een leert beter als hij aantekeningen maakt, een ander als hij er wat te eten bij heeft. De een haalt meer informatie uit een boek en een ander weer meer uit filmpjes. De een studeert beter met vrienden en anderen zoeken een stille plaats op om rustig te studeren. De een leert beter door de competitie aan te gaan en wil zichzelf bewijzen tegenover anderen. Anderen haken hierdoor juist af. Sommigen leren beter als ze alleen de lesstof om zich heen hebben, anderen willen juist heel veel informatie om zich heen. Iedereen is anders en iedereen leert ook anders.

 • Tip 3 - Leer op het moment dat je goed uitgerust bent

Tijdens je slaap wordt de informatie, die je geleerd hebt, verwerkt en zo opgeslagen dat er weer ruimte komt nieuwe informatie. Als je goed uitgerust bent zijn je hersenen beter in staat om nieuwe informatie te onthouden. Uit onderzoek blijkt dat studenten die 's morgens studeren 35% beter presteren dan studenten die in de avond leren.

 • Tip 4 - Focus

Of je nu iets moeilijks doet zoals wiskunde of iets gemakkelijks bezig zoals informatie zoeken op internet, het gaat altijd beter en sneller als je niet afgeleid wordt. Je mobiel kun je natuurlijk uitschakelen als je aan het leren bent, maar je kunt ook een rustige plaats opzoeken waar weinig afleiding is, zoals een studieruimte of bibliotheek.

 • Tip 5 - Moeilijke taken eerst

Doe die dingen die het moeilijkste zijn eerst en het liefst in de ochtend, want iedereen heeft in het begin nog de meeste wilskracht en energie om iets te doen. Als je klaar bent met het moeilijke werk, dan voel je je de rest van de dag veel beter en gemotiveerder om andere dingen te doen.

 • Tip 6 - Train, mediteer en discussieer

Er zijn drie dingen die als inspiratiebrom werken voor je hersenen, waardoor deze groeien:
1. Bewegen of sporten
2. Mediteren of ontspannen
3. Gesprekken voeren met anderen
Dus laat je hersenen groeien.

 • Tip 7 - Bezoek plekken

Je leert altijd gemakkelijker als je in een inspirerende omgeving bent voor het onderwerp dat je wilt leren, vooral als je visueel bent aangelegd.

 • Tip 8 - Neem plezier in je studie serieus

Wat je ook leert, zoek naar mogelijkheden om er plezier in te hebben. Positieve emoties/-gevoelens hebben een positieve invloed op je leercapaciteiten. Dus doe jezelf een plezier en krijg plezier in je leren, zodat je een positieve studietijd hebt.

 • Tip 9 - Test jezelf steeds weer

Stel jezelf vragen over wat je zojuist hebt geleerd. Je kunt wel 30% meer onthouden van wat je zojuist hebt gelezen door jezelf te testen en vragen te stellen. Je zet je hersenen dan aan het werk. Ze moeten dan veel harder werken dan wanneer je het alleen leest of hoort. Jezelf
overhoren zet kennis beter vast in je geheugen. In de tweede dia stond hoeveel petabyte en hoeveel gigabyte onze hersenen kunnen bevatten.
Weet jij het nog?

 • Tip 10 - Zet er geen druk op

Je kunt jezelf niet dwingen om gemotiveerd te worden. Motivatie is net als honger: je kunt een ander niet dwingen om hongerig te zijn. Dus als je op dit moment niet zo gretig bent, maak je dan niet direct zorgen. Doe even wat anders en probeer het dan nog eens.


Een les met tips om beter te leren

Bekijk ook de les met voorwaarden om beter te leren

 

Leden kunnen alle digitale lesmaterialen downloaden - meer info over lidmaatschap