• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

les over GROOMING

Les over social media voor het onderwijs

 

Les over grooming
Deze les omvat twee posters A3-formaat, de werkwijze, een werkblad (digitaal), het verhaal over Sofie en een PowerPoint-presentatie. Het werkblad kunt u downloaden en uitprinten voor uw leerlingen. Op het werklad wordt uitgelegd wat grooming is, dat het iedereen kan overkomen en dat grooming strafbaar is. De posters worden per post toegezonden, voor de digitale lesmaterialen ontvangt u een link. De prijs van de les is € 19,95

 

*Tip
Bewaar de digitale bestanden zodat u de les jaarlijks kunt geven.

De tekst hieronder komt uit het de les over grooming. 


Met wie ben jij online?

Grooming is het lokken van kinderen en jongeren via sociale media met een seksuele bedoeling. Iemand die dit doet noemen we een groomer of cyberlokker, maar je mag hem of haar ook gewoon een viezerik noemen. De groomer doet eerst heel aardig, vriendelijk en begripvol. Hij probeert eerst jouw vertrouwen te winnen om hier vervolgens misbruik van te maken en geniet van de macht die hij over jou krijgt. Groomers benaderen hun slachtoffers online. Op alle sites waar jij komt kunnen ook groomers of cyberlokkers aanwezig zijn! Daar doen ze zich voor als iemand anders. Ze laten jou geloven dat ze net zo oud zijn als jij en laten je een foto zien die ze eerst op internet opgezocht hebben. En als je met hem chat, is hij eerst heel aardig en begripvol. Op internet heb je het minder snel in de gaten, omdat iemand zich anders voor kan doen dan hij in werkelijkheid is.

<Hoi, ik ben net zo oud als jij en hou ook erg van gamen. Mijn ouders begrijpen mij ook
vaak niet, maar ik snap jou wel hoor! Jij bent mijn schatje … xxxx, Groomy>

Zo krijgen jullie een speciale band en het is allemaal nog erg leuk. Jou wordt het gevoel gegeven dat jij heel speciaal en bijzonder bent. En we willen allemaal toch graag speciaal, aardig en lief gevonden worden? Maar net als in het dagelijks leven zijn er ook mensen op het internet die daar misbruik van maken. Daarom moet je op internet extra voorzichtig zijn en moet er een belletje bij je gaan rinkelen als:

  • de ander 'toevallig' op dezelfde school heeft gezeten of dezelfde sport of hobby's heeft;
  • de ander overloopt van begrip voor de moeilijke situatie waarin jij zit en je heel graag wil helpen;
  • geld geen rol speelt en je zomaar een duur cadeau zou kunnen krijgen;
  • de ander vraagt om jullie relatie of afspraakje geheim te houden.

Hij zal je vragen om het geheim te houden en jullie vriendschap aan niemand verder te vertellen. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo! Je laat met je gevoelens spelen! Je vergeet het gevaar! Je wilt zo graag. Tijdens de ontmoetingen via de webcam kan de cyberlokker stiekem een filmpje van je maken. De cyberlokker kan jou overhalen om je kleren uit te trekken. Meestal word je hierbij niet gedwongen, maar gepaaid. Hij vertelt je hoe mooi jij bent en hoeveel hij van je houdt. Omdat hij nu (naakt)foto’s of -filmpjes van je heeft, kan hij je dwingen om verder te gaan. Wil je dan stoppen, dan kan de cyberlokker dreigen om jouw foto’s en/of filmpjes online te zetten, zodat iedereen ze kan zien.

Het kan iedereen overkomen.
Wat kun je het beste doen als het je overkomt?

  1. Beëindig de relatie zo snel mogelijk.
  2. Vertel het aan iemand die je vertrouwt.
  3. Doe aangifte om te voorkomen dat anderen ook slachtoffer worden.

Hoeveel kinderen en jongeren hiervan het slachtoffer worden, is niet bekend. Uit schaamte hierover is het moeilijk om er met anderen over te praten en uit deze valstrik te komen.

 

Grooming is strafbaar!
Hij is degene die fout bezig is! Maar als iemand door de politie van grooming wordt verdacht is het moeilijk getuigen te vinden. De meeste kinderen en ouders willen het kwaad zo snel mogelijk vergeten, verder gaan met hun leven en niet geconfronteerd worden met het nare verleden. Logisch of schuilt hierin een gevaar?

 

I like you?
Ik vertrouw je.
Ik hou alleen van jou.
Ik begrijp je helemaal.
Je hebt helemaal gelijk.
Jij bent goed, jij bent lief.
Jij luistert goed, jij begrijpt mij.
Jij bent de ware, jij bent mooi.

 

GROOMING?
Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook!

 


Leden kunnen alle digitale lesmaterialen downloaden - meer info