De Respectmuur

 

Een mooi project op school tijdens de gouden weken of voor de week van respect!

* De gouden weken - eerste vier weken van het nieuwe schooljaar
* De Dag van Respect - 12 november 2020
* De Week van Respect - 9 - 15 november 2020

 

 

Filmpje en foto's over het bouwen van de respectmuur

 

In het begin is er alleen de poster, maar er komen meer en meer 'bakstenen' bij. De muur van respect wordt steeds hoger en langer. Iedereen kan aan de muur van respect meebouwen door zijn/haar mening over respect op een kaart te schrijven. Wat vindt jij respectvol en respectloos?


Per post ontvangt u:
- De respectmuurposter (A2-formaat)
- De brievenbus (eenvoudig in elkaar te zetten)
- 12 verschillende tekstposters (A3-formaat)
- Honderd 'bakstenen' (Kaarten A5-formaat)

Meer info over dit lespakket en voorbeelden van respectmuren

 

Voor het bouwen van een respectmuur kunnen de leerlingen werken in een werkboekje over respect. Hierdoor krijgen ze ook meer inspriratie voor hun 'baksteen'.

Werkboekje 'Wat is respect'
Werkboekje 'respect & respectloos'

Respectmuur 

 

De respectmuur basisschool Cosmicus

De leerlingen op basisschool de Cosmicus in de Schilderswijk kwamen in actie voor de Week van Respect. Samen met docenten, bekende Hagenaars en gastdocenten bouwen zij een speciale muur van respect. Ook de lessen op de school werden aangepast op het thema respect.

De respectmuur werd gebouwd met 'stenen' waarop de kinderen inspirerende teksten kunnen schrijven. Daarnaast hadden alle leerlingen van de school een ballon met hun respectswens opgelaten. Aan het eind van de respectweek heeft burgemeester Jozias van Aartsen de week afgesloten.

Het doel van de week was om kinderen meer te inspireren en het gesprek aan te gaan over diversiteit. Zo werden verschillende thema’s behandeld zoals culturele verschillen, sekse, religieuze overtuiging, seksuele voorkeur of afkomst.

Directeur Fatih Özbasi was blij met deze extra aandacht voor respect. Wij hebben als school altijd al veel aandacht voor respect. Maar nu in de Week van Respect kunnen wij er echt de nadruk op leggen. We merken dat de kinderen het ook erg leuk vinden om er zo mee bezig te zijn.

Volgend jaar doen we dan ook zeker weer mee. Met een beetje geluk wordt het dan zelfs internationaal gevierd.

 

De respectmuur op obs de Schakel

De waarde ‘respect’ was al een keer de waarde van de maand geweest op deze basisschool. In de week van 14 november stond de waarde weer centraal, in de ‘Week van het Respect’. In de Bovenbouw is een respectmuur gemaakt.