Roze Zaterdag 2023

Roze zaterdag voor homo's, lesbiennes, transgender, etc.

De eerste grote homodemonstratie, de Gay Pride Parade, werd gehouden op zaterdag 28 juni 1970 in NewYork. De aanleiding tot deze  homodemonstratie was een inval van de politie in de homobar 'Stonewall Inn' in New York in 1969. Vanuit de rellen, die hierdoor ontstonden groeide een georganiseerde strijd voor de rechten van homo's en lesbiennes. Op de eerste roze zaterdagen waren de parades vooral een demonstratie. In 1977 was er de eerste grote Nederlandse homodemonstratie in Amsterdam. In België vonden in 1978 de eerste '(inter)nationale homodagen' plaats in Gent.

Regenboog armbandjes

Een LGBTI Pride rainbow armbandje met met de tekst 'Zijn wie je bent' voor iedereen! Voor een samenleving die seksuele diversiteit en genderdiversiteit integreert, zodat iedereen geldt dat je mag zijn wie je bent. Hierdoor verbeterd niet alleen de lichamelijke gezondheid, maar ook de psychologische en sociale aspecten van de gezondheid van LHBTI+'ers.

Roze zaterdag in Nederland

 • Op welke datum is het Roze Zaterdag?
  In Nederland vindt de roze zaterdag normaal gesproken plaats op de derde zaterdag in juni plaats, deze dag wordt in 2023 gehouden op zaterdag 17 juni.

 • Wat is Roze Zaterdag?
  Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Gay Pride Parade. Tijdens deze openlijk en landelijk dagen treffen homo's, lesbiennes, transgenders en andere seksuele minderheden elkaar, telkens in een andere stad. Naast het ontmoeten en uitbundig feest vieren heeft deze dag ook een demonstratief en politiek karakter. De eerste homodemonstratie in Nederland was op 21 januari 1969 op het binnenhof in Den Haag. Aan deze demonstratie deden vooral veel jongeren mee. De demonstratie was dan ook vooral gericht op artikel 248-bis van het Wetboek van Strafrecht. Hierin stond een leeftijdsgrens voor homoseks op 21 jaar, terwijl die voor heteroseks op 16 jaar lag. Het artikel werd in 1971 afgeschaft. 

 • In welke plaats is roze zaterdag?
  De roze zaterdagen worden georganiseerd door de stichting 'Roze Zaterdagen'. Zij beslissen jaarlijks in welke stad de dag gehouden wordt. In 2020 kwam de roze zaterdag te vervallen vanwege de coronapandemie. In 2023 wordt de Roze Zaterdag gehouden in Goes.

Roze zaterdag in België

 • Op welke datum is het Roze Zaterdag?
  Vanaf 1979 wordt ook in België een Roze Zaterdag georganiseerd, maar deze wordt sinds 1996 altijd in Brussel gehouden en heet sinds 2010 'The Belgian Pride' of 'Pride Parade'. Het wordt jaarlijks gehouden op de zaterdag die het dichtste valt bij de zeventiende mei. In Antwerpen wordt de 'Antwerp Pride' elk jaar gehouden in het tweede weekend in augustus. 

 • Wat is Roze Zaterdag?
  Duizenden homo's, lesbiennes en hetero's nemen deel aan dit coming-out evenement met een feestelijk, politiek en cultureel tintje. De focus ligt met name op het verbeteren van de gezondheid van LHBTI+'ers. De laatste jaren zijn de rechten van LHBTI+'ers al wel sterk verbeterd, maar er is nog een grote behoeft een het meer 'gewoon mee kunnen doen' in de maatschappij en hulp. Er is behoeft aan een samenleving die seksuele diversiteit en genderdiversiteit integreert. Mogen zijn wie je bent. Zoals de tekst op het polsbandje.

Pride

Zowel in Nederland, als in België zijn er naast de demonstratieve zaterdagen ook een vooral feestelijk bedoelde Pride. In Nederland wordt deze gehouden in Amsterdam 'Pride Amsterdam' en in België in Antwerpen 'Antwerp Pride'