• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Grooming is strafbaar

Online gevoelens, gevaren en grenzen

 

Groomers of cyberlokkers

Child Grooming is het lokken van kinderen via social media met een seksuele bedoeling. De groomer of cyberlokker probeert eerst het vertrouwen te winnen om hier vervolgens misbruik van te maken.

Met wie ben jij online?
Weet je het zeker?

Op alle sites waar kinderen/jongeren aanwezig zijn, zijn ook groomers of cyberlokkers aanwezig! Als je met hem gaat chatten, is hij eerst heel aardig, grappig en begripvol. Hij is ’toevallig’ net iets ouder dan jij en heeft ’toevallig’ ook dezelfde hobby’s!

Je krijgt een berichtje van iemand net op een moment dat je een beetje eenzaam bent. Je kent hem niet maar je doet grappig terug. Er wordt jou het gevoel gegeven dat jij heel speciaal en bijzonder bent. Zo ontstaat een speciale band en het is allemaal nog erg leuk, bijzonder en/of
spannend. Ga jij in op berichtjes van vreemden?

Je wilt wel een beetje aandacht! Je voelt je ook veilig thuis op je slaapkamer!
Wat is jouw grens met berichtjes van vreemden?

 

Grooming is strafbaar

Lieke weet nog niet wie Justin in werkelijkheid is. Justin is een viezerik, een groomer! Hij lokt Lieke in de val. Hij misleidt Lieke met een valse foto en verkeerde bedoelingen. 

Lieke heeft nu wel in de gaten dat Justin niet grappig is.
Wat zou Lieke nu moeten doen?

  • Elk contact verbreken
  • Haar ouders hierover vertellen
  • Melding hiervan maken

Wie is wie online?
De viezerik (Justin) heet in het echt misschien anders en misbruikt de foto van Peter Pan. Iemand met slechte bedoelingen, zoals een groomer of cyberlokker, kan elke foto of elk filmpje van internet gebruiken om jou te misleiden. Hij gebruikt foto’s van anderen en doet het voorkomen of hij dat zelf is.

Wie zich voordoet als vrouw kan een man zijn. Wie zich voordoet als kind kan een volwassene zijn. Zou jij het op tijd in de gaten hebben als iemand op internet niet eerlijk is over zijn naam of leeftijd? Hoe zou je daarachter kunnen komen? Weet jij welke gegevens er van jou online, door iedereen te vinden zijn?

Grooming is strafbaar! Hoeveel kinderen en jongeren hiervan het slachtoffer worden, is niet bekend. Uit schaamte wordt het geheimgehouden. De meeste kinderen, jongeren en ouders willen het kwaad zo snel mogelijk vergeten, verder gaan met hun leven en niet geconfronteerd worden met het nare verleden!

  • Zou jij zo in de val gelokt kunnen worden?
  • Zijn jouw gevoelens te verleiden?
  • Kom jij in gevaar?

 

Tekst uit de PowerPoint-presentatie van de les over Grooming

Bekijk de: *les over Grooming en *posters over Grooming

Lees meer: *betekenis van grooming en *Grooming is strafbaar

Lesmaterialen over grooming: