• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Vlaamse week tegen pesten

2 t/m 9 februari 2024

Doe ook mee met de Vlaamse week tegen pesten

In België wordt de Vlaamse Week tegen Pesten jaarlijks georganiseerd om scholen, clubs en verenigingen met elkaar in contact te brengen om de problematiek van het pesten aan te pakken. Het doel is om pesten bespreekbaar te maken en daarmee pestgedrag zoveel mogelijk te voorkomen omdat de gevolgen van pesten meestal zeer ernstig zijn. Samen maken we duidelijk dat pesten niet kan. Nieuw zijn de buttons 'Stop pesten'!

Vlaamse week tegen pesten

Praten over pesten lucht op

Door aandacht te besteden aan pesten verlaag je de drempel om er over te praten. Leerlingen durven eerder naar je toe te komen als er gepest wordt. Dit geldt voor het slachtoffer, maar ook voor de toeschouwers en de pestkop zelf. Praten over pesten is belangrijk, maar ook het dragen van een armbandje of button geeft steun aan gepesten kinderen en jongeren. Voor slachtoffers, toeschouwers en pestkoppen van pesten doorbreek je hiermee de stilte en creëer je mogelijkheden om er over te praten. Praten over pesten lucht op en geeft een opening om samen naar oplossingen te zoeken. Hieronder een overzicht van de lesmaterialen die veel gebruikt worden tijdens de Vlaamse week tegen pesten. Pesten melden kan ook aniniem met het lespakket 'Meld pesten'

Bestellen vanuit België:

  • Kan ook met een bestelbon! 
  • Vul het btw-nummer in voor een factuur zonder btw (btw-verlegd).
  • Meestal de volgende dag al binnen!

Lesmaterialen voor de Vlaamse week tegen pesten

Populair voor de Vlaamse week tegen pesten zijn de polsbandjes 

Tekst op de bandjes:

  • Pesten, ik doe er niet aan mee
  • Op onze school zijn we tegen pesten

Bekijk alle polsbandjes voor een geslaagde Vlaamse week tegen pesten

Op zoek naar een actief project voor de Vlaamse week tegen pesten?

Gemakkelijk inzetbaar en goed bezig tijdens de Vlaamse week tegen pesten!

Lespakket 'Muur tegen pesten'
De muur tegen pesten is een project voor een klas of hele school, maar ook een bedrijf of organisatie. In het begin is er alleen de poster maar er komen steeds meer 'bakstenen' bij en de muur tegen pesten wordt steeds hoger en langer. Iedereen kan meedoen en zijn of haar mening of gevoel over pesten op een 'baksteen' schrijven of tekenen en deze bij de muur ophangen. 


Per post ontvangt u:

Digitaal

Speurtocht 'Stop pesten'

€ 5,00
Digitaal

Speurtocht 'Stop pesten'

€ 5,00

Speurtocht 'Stop pesten'
Hang de vragen door de hele school heen op. Ze kunnen op volgorde opgehangen worden om zo een bepaalde route te lopen maar het is natuurlijk ook leuk om alle vragen door elkaar of enigzins verstopt op te hangen en dan maar zoeken. De speurtocht 'Stop pesten' is een leuke activiteit over een serieus onderwerp! Worden alle vragen gevonden en beantwoord? Succes!

Buitenactiviteit pesten
Bij mooi weer is het natuurlijk een goed idee om de speurtocht op het schoolplein of in een bos/park in de buurt te doen.

Digitaal lesmateriaal
De speurtocht 'Stop pesten' is te downloaden via de website. U ontvangt hiervoor een email met de link naar deze les.

Vlaamse week tegen pesten en online pesten of cyberpesten

Tijdens de Vlaamse week tegen pesten in België is er ook speciale aandacht voor het herkennen en het tegengaan van online pesten of cyberpesten. Bekijk hier alle lesmaterialen over online pesten of cyberpesten.

Veel gestelde vragen bij pesten tijdens de week tegen pesten:

  • Wat is pesten?

    Pesten is een herhaald opzettelijk gedrag gericht op iemand dat emotioneel leed veroorzaakt. Het kan gaan om verbale intimidatie, fysiek geweld, schelden en ander gedrag dat bedoeld is om het slachtoffer pijn te doen. Het kan ook online plaatsvinden. Pestkoppen hebben vaak moeite om te begrijpen hoe hun acties anderen laten voelen, en hun gedrag is vaak een manier voor hen om aandacht te zoeken of zich machtig te voelen. Pestgedrag is verboden en kan ernstige psychologische gevolgen hebben voor de personen die erdoor worden getroffen.
  • Wat kun je zelf doen om pesten te voorkomen?

    Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om pestgedrag te voorkomen. Laat leerlingen weten dat je een veilige, respectvolle en inclusieve leeromgeving creëert voor alle betrokkenen. Ook kun je respectvolle gesprekken organiseren over beledigende opmerkingen, grensoverschrijdend gedrag en ongewenste aanraking met als doel om adequate en constructieve conflicthantering bij jongeren te bevorderen. Verder is het belangrijk dat er duidelijke regels worden gesteld om respectvol gedrag naar elkaar toe te bevorderen.
  • Wordt pesten niet erger als we er meer aandacht aan besteden?

    Hoewel de toegenomen aandacht voor pesten de negatieve gevolgen van pesten aan het licht heeft gebracht, toont onderzoek aan dat deze aandacht alleen het probleem niet verergert. Pesten niet bespreekbaar maken en aanpakken heeft aan de andere kant meer negatieve gevolgen voor het slachtofeer. Deze voelt zich eenzaam en ongehoord. Ui ervaring blijkt dat zij erg opgelucht zijn als de stilte rondom pesten verbroken wordt.

Wie organiseert de Vlaamse week tegen pesten?

De week wordt georganiseert door het Vlaams netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Zij stellen zich tot doel het pestprobleem bij kinderen en jongeren te helpen voorkomen en terug te dringen. Het is een vrijwillig samenwerkingsverband van organisaties, verenigingen en individuen die expertise hebben met betrekking tot het thema pesten

Leerzame week tegen pesten

In de Vlaamse Week tegen Pesten willen we samen optrekken om ons bewustzijn rond pesten te vergroten. Ga mee voor een leerzame week tegen pesten. De week tegen pesten in Nederland wordt gehouden na de zomervakantie.

Button met eigen ontwerp

Heb je liever een button met een andere opdruk? Vanaf 150 stuks maken we buttons op maat. Met eigen logo, tekst, kleuren en/of naam van de school, bedrijf of organisatie erop. Klik hier voor meer info over buttons op maat.