• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

nationale klimaatweek

van 30 oktober tot en met 5 november 2023

De Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek wordt in Nederland van 30 oktober tot en met 5 november 2023 gehouden.De doelstelling van deze dag is om mensen bewust te maken van hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde. Om op deze dag op een positieve wijze aandacht te besteden aan de wereldproblematiek rondom milieu, natuur en klimaatverandering kan samen een klimaatmuur gebouwd worden. Zoekt u voor uw school een leuk en leerzaam project of posters voor de dag van de aarde lees dan snel verder. Voor meer inspriratie kunt u ook kijken op de pagina: 'Lesmateriaal over het klimaat'  De agenda voor Dag van de Aarde is breed en omvat naast natuur en milieu tevens de onderwerpen ontwikkelingssamenwerking, sociale verhoudingen, overbevolking, consumptie en economie. Het streven is een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen. Daar dragen wij natuurlijk ook graag een steentje aan bij;) Andere dagen of momenten om op school bezig te zijn met klimaatverandering:

Nationale Klimaatweek

Lesmateriaal voor de Nationala Klimaatweek:

Tip!

Lespakket 'De Klimaatmuur'

€ 39,95
Tip!

Lespakket 'De Klimaatmuur'

€ 39,95

Lespakket 'De Klimaatmuur'

Het lespakket 'Maak een klimaatmuur' is een lesidee of project voor een klas, school, maar ook voor een bibliotheek, gemeentehuis, vereniging of club. Iedereen kan meedoen en heeft wel een mening over het opwarmen van de aarde. In het begin zijn er alleen de posters, iedereen krijgt een 'baksteen' (A5-formaat kaart) en zet hier iets op om de aarde te redden, de klimaatverandering te stoppen of voor een betere en schonere aarde. Het mag een goede tip, een vraag, een verhaal, een goed idee of een tekening zijn. In het begin is er alleen de poster maar er komen steeds meer kaarten 'bakstenen' bij. Iedereen kan meewerken aan de muur.



In het lespakket 'De Klimaatmuur' zit:

Polsbandjes 'Save our planet' voor de Nationale Klimaatweek 

Polsbandje over het klimaat.
Doel van het geweven polsbandje over het klimaat is een stukje bewustwording. Het armbandje past goed bij een actie voor het klimaat of klimaatverandering. Het is bijvoorbeeld een mooi bandje om uit te delen en te dragen tijdens een spreekbeurt, dag, project of week over het klimaat en de opwarming van de aarde. 

Opdruk polsbandje over het klimaat:
Save our planet - we have to act now - system change not climate change (In het Nederland vertaald: Red onze planeet - We moeten nu handelen - Systeemverandering, niet klimaatverandering

Product informatie polsbandje over het klimaat:
- kleurrijk geweven armbandje
- één maat, past iedereen 1.5 * 35 cm. Door de zilverkleurige schuifkraal kun je dit bandje gemakkelijk omdoen en de maat aanpassen.

Posters voor de Nationale Klimaatweek

Maak leerlingen bewust van de klimaatverandering

De Nationale Klimaatweek is een mooie gelegenheid om samen met leerlingen na te denken over klimaatverandering en andere acties die we in de praktijk kunnen brengen om onze planeet te beschermen. Maak samen de klimaatmuur op school. Het is een activiteit die met een klas of de hele school gedaan kan worden. Leerlingen leren veel van elkaar over ecologie en het milieu. Leerlingen dragen, tijdens het maken van de klimaatmuur, mooie ideeën aan voor klimaatlessen die op een later moment op school uitgevoerd kunnen worden. 

 

Activiteiten die aangedragen werden door de leerlingen:

 

  • Een boom planten. Hoe leuk is het als er op school vruchten geplukt kunnen worden van een boom die door leerlingen zelf gepoot is? Het planten van een boom is een bijzondere en waardevolle ervaring voor leerlingen. De boomplantdag op school is een mooie herinnering die ze lang zal bijblijven en het vrolijkt het schoolplein op.
  • Organiseer een uitstapje naar een park of bos in de buurt. Wandel er samen heen en ontdek veel vogels, insecten, planten en bloemen je zo in hun natuurlijke habitat kunt observeren. In combinatie met een speurtocht wordt spelenderwijs veel kennis over het milieu overgedragen op de leerlingen. Leg bijvoorbeeld uit hoe flora en fauna van elkaar afhankelijk zijn, hoe dieren afhankelijk zijn van het evenwicht in de omgeving om zich voort te planten en te overleven, de relatie tussen bijen en bloemen om honing te produceren, of over de rol van bomen bij het behoud van de biodiversiteit op aarde. Een perfecte activiteit om veel van te leren.
  • Een schonere wereld begint met een schone school. Houd een grote schoonmaak op en rond de school. Verzamel met z’n allen het afval op het schoolplein en in de buurt. De actie zal bijdragen aan meer respect en zorg dragen voor de natuur.
  • Moestuintje bij de school. Als het mogelijk is om een moestuintje aan te leggen bij de school zeer leerzame ervaring voor alle leerlingen. Het volgen van de groei van groente en fruit zal het kind helpen de relatie van de mens met de natuur te observeren, evenals de vitale aanwezigheid ervan in ons voedsel. Als je geen ruimte hebt, maak dan een kleine vierkantemetertuin met kruiden en planten.