• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Safer Internet Day

Veilig internetgebruik kinderen en jongeren

De Safer Internet dag wordt gehouden op 9 februari 2021

 

Veilig en verantwoord internetgebruik stimuleren

De Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag (iedere tweede dinsdag van februari) waarop in meer dan 100 landen in de wereld aandacht gevraagd wordt voor veilig internetgebruik door kinderen en jongeren. Deze dag is een initiatief van de Europese Commissie en moet het veilig en verantwoord internetgebruik bij kinderen en jongeren stimuleren. Of je nu het kind of de jongere bent, de ouder of docent, beleidsmaker of organisatie, iedereen kan bijdragen aan een betere online wereld. Europese kinderen gaan gemiddeld op zevenjarige leeftijd voor het eerst op internet. Vanwege de zeer snelle ontwikkeling is het dan ook belangrijk om op school regelmatig aandacht te besteden aan social media, om zo leerlingen optimaal en veilig wegwijs te laten worden in onze snel veranderende samenleving. Aan de hand van alle lesmaterialen over mediawijsheid of veilig internetten kunt u de leerlingen bewuster leren omgaan met social media. De slogan van de Safer Internet Day is 'Samen voor een beter internet'.

 

 

Veilig Internet les op school

Vooral scholen zijn dé plek waar kinderen en jongeren veel leren over het gebruik van social media. Zowel in positieve als in negatieve zin. Ze leren veel van elkaar over de leuke dingen op internet zoals een nieuw spelletje, of het gebruiken van internet voor lessen op school. Helaas levert het gebruik van internet ook veel gevaren op. Zo kan er online gepest worden en dreigmail of naaktfoto's verspreidt worden. Uit onderzoek blijkt dat, haatzaaiende berichten, discriminatie, en andere verdeeldheid zaaiende online risico's toenemen. 

Cybercrime

Internet is een prachtig medium. Je kunt veel plezier beleven aan het spelen van spelletjes, bekijken van filmpjes en chatten met vrienden. Ook kun je op internet gigantisch veel informatie vinden over allerlei onderwerpen. Maar... je kunt ook in het web verstrikt raken. Cyberpestkoppen, oplichters en viezeriken beledigen, misleiden of bedreigen via e-mail of internet. Zij verspreiden of misbruiken ongewenst jouw persoonlijke informatie (Cybercrime). Zij zoeken persoonlijke informatie: je wachtwoord, naam, e-mail, foto’s, filmpjes. We maken gebruik van je naïviteit, vertrouwen, hebzucht of angst. Ze doen dit via mail, websites, games en chatrooms.

Samen voor een beter internet

Ook dit jaar is het thema weer 'Samen voor een beter internet'. Iedereen wordt hiermee opgeroepen samen te werken om het internet veiliger en beter te maken voor iedereen, maar vooral voor kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren die problemen hebben op internet kunnen terecht bij diverse hulplijnen.

Lesmaterialen voor safer internet

Doel van de lesmaterialen

Het doel van de lesmaterialen is om de bewustwording van de online gevaren te vergroten en een bijdrage te leveren aan meer respect, digitale beleefdheid, empathie en online tolerantie.

Tijdens de Safer Internet Day wordt er aandacht besteed aan online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren.