• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

De apenval

Moraal verhaal over hebzucht en verslaving

 

In het land van de apen waren de apen gelukkig en blij. De lucht was blauw, de zon scheen en de vogeltjes floten. De bloemen bloeiden en gaven een heerlijke geur. Er was genoeg eten en drinken, ze konden spelen en slapen wanneer ze wilden, het was een waar paradijs.

Onder de grond woonde een blinde mol. Hij had daar een rustig leventje. Hij hoorde en rook de weldaad van de apen en werd jaloers op hun geluk. Hij had veel onder de grond gereisd en had van een andere mol gehoord van een apenval en dat apen gek zijn op snoep en dit niet meer kunnen loslaten.Een éénmaal gevangen aap kun je voor je laten werken, want hij zal steeds weer terugkomen voor zijn snoepgoed. De mol besloot daarom een apenval te maken. Eerst gaf hij de apen snoep. De apen smulden van het snoep, en wilden steeds meer. Ze staken hun hand in het hol van de mol voor meer snoep. Als ze het snoep pakten werd hun hand een vuist die te groot was om door de opening terug te trekken. Ze zaten in de apenval. De apen waren niet zo slim en hadden niet in de gaten dat waar zij aan vast hielden, namelijk het snoep, hen gevangen hield. Ze lieten niet los en verloren hun vrijheid.

De mol liet de apen voor hem werken. Hun leven werd een hel. Ze hoefden eigenlijk alleen maar los te laten en ze zouden vrij zijn, maar dit deden ze niet. De mol was blind en zag de blauwe lucht en het paradijs niet, het was nu ook gedaan met zijn rust. De apen  werkten wel voor hem, maar maakten veel lawaai.

De apen waren nu net als de mol ook blind geworden. Als ze hun snoep kregen waren ze tevreden en vierden ze luidruchtig feest, maar het paradijs van de apen werd nooit meer zo vredig als het geweest was.

 

Ter overdenking
'Op onze aarde is alles te vinden om tevreden te zijn. We hebben zo'n mooi aarde met alles wat we kunnen wensen. Waarom zijn de mensen niet altijd gelukkig en tevreden?' 'Je moet dus kunnen loslaten. Kun je dat niet, dan zit je in de apenval. Alleen door los te laten kom je weer vrij.' Zit jij ook in zo’n val?

De apenval​
In India en Indonesië vangen ze apen door in een opening wat lekkers te stoppen. Als de aap zijn hand in de opening doet is de opening net groot genoeg voor zijn hand. Als hij het lekkers pakt dan maakt hij een vuist en kan hij niet meer loskomen. Zijn volle hand is te groot voor de opening. Als de aap het inzicht zou hebben dat hij zijn hand er weer uit kan halen door het lekkers los te laten, zou hij zich niet op deze manier laten vangen. Maar dat begrijpt de aap niet. Hij zit dan vast in zijn verlangen naar het lekkers. Op Youtube kun je een Apenval bekijken in de film van "Animals Are Beautiful People (1974)".

Je zit alleen in de val als je overal aan vast houdt en niet kunt los laten. 

 


Een mooie spreuk van een Lao Tse (Lao Zi een Chinese filosoof):


"In de wereld van de kennis voegt men elke dag iets toe. 

In de wereld van de TAO laat men iedere dag iets los"