• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Geluk

Moraal verhaal over pech en geluk

 

Er was eens een boer die in een arm plattelandsdorpje woonde. De boer werd nog als een rijk iemand beschouwd, want hij had een paard om te ploegen op het land en vervoerde er allerlei dingen mee. Op een dag ging zijn paard ervandoor. Alle buren vonden dit vreselijk, maar de boer zei alleen maar: ‘Ach, wat is pech en wat is geluk?’ Een paar dagen later kwam het paard terug en bracht twee wilde paarden mee. De buren vonden allemaal dat hij geweldig veel geluk had gehad, maar de boer zei alleen: ‘Ach, wat is geluk en wat is pech?’ De volgende dag probeerde de zoon van de boer op een van de wilde paarden te rijden. Het paard steigerde, de jongen viel eraf en brak een been. De buren toonden hun medeleven bij deze tegenspoed, maar de boer zei opnieuw: ‘Ach, wat is pech en wat is geluk?’ Een week later kwamen er militairen naar het dorp om jongemannen te rekruteren voor de verplichte krijgsdienst. De zoon van de boer hoefde niet mee vanwege zijn gebroken been. Toen de buren lieten weten dat hij toch wel veel geluk had gehad, antwoordde de boer: ‘Ach, wat is geluk en wat is pech?’

*Ter overdenking

Moraal, geluk of pech is niet zozeer afhankelijk van externe omstandigheden, maar van hoe je daar mee om kunt gaan. Bestaat een gelukkige toekomst uit slagen op school, een diploma halen, werk krijgen en carrière maken, een gezin hebben en daarna met pensioen gaan? Het leven is misschien veel simpeler als je ‘leert gelukkig te zijn’. Alles gaat meer vanzelf en je zult het leven eerder succesvol vinden. Niet het móéten en willen presteren maakt gelukkig, maar het kunnen loslaten van een waardeoordeel brengt rust en ontspanning en maakt gelukkig.

Veel dingen die je onderneemt zijn uitvluchten. Afleidingen van korte momenten van geluk. Zo kunnen eten, drugs, gamen, nieuwe media en feesten je tijdelijk een geluksgevoel geven. Maar als het voorbij is voel je je weer ongelukkig en verlang je naar het volgende geluksmoment.

 

Als ik mijn geluk bij mijzelf zoek voor de lange termijn, heb ik minder korte momenten van geluk nodig.

Ik heb geluk als ik eten en een warm huis heb om in te wonen!
Ik heb geluk als ik ouders, familie en goede vrienden heb!
Ik heb geluk als ik in een vrij en vredig land woon.
Ik heb geluk dat ik mag studeren!
Ik heb geluk dat ik ...

Dit verhaal staat in het leesboek 'Think outside the box'

 

Boek over smartphone gebruik

€ 29,95

Boek over smartphone gebruik

€ 29,95

Boek over smartphone gebruik: 'Think outside the box'
Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Een boek met moraal verhalen voor een smartphonegeneratie. De verhalen zullen je aan het denken zetten over een slim en sociaal smartphonegebruik. De oude verhalen zijn zo bewerkt en herschreven dat we nieuwe inzichten krijgen over onze huidige maatschappij. 

Leuk om cadeau te geven en leuk om cadeau te krijgen!

 

Product informatie:
Formaat: Carre large (210 x 210) / Hardcover
Pagina's: 104
Eerste druk: september 2018
ISBN: 8719189110838

 

In dit boek over smartphone gebruik staan verhalen en stellingen waarover je kunt nadenken en waar je vervolgens je eigen mening over kunt vormen. De rode draad in dit boek is social media, en dan met name de smartphone en tablet, die in korte tijd en een beetje onverwachts voor veel verandering in ons leven en onze maatschappij hebben gezorgd. Kunnen we nog denken zonder die apparaten? Kunnen we nog ‘out of de box’ denken? Of zijn de smartphone en tablet nu juist de boxen waarin we opgesloten zitten? Dit boek over smartphone gebruik wil jou uitdagen. Wie ben je zelf? Wie wil je zijn? Hoe kijk je naar jezelf, naar anderen en de wereld om je heen? Jouw mening, jouw gevoelens, jouw Selfie! Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Hoe kijk jij naar jezelf in deze wereld? Vind je de wereld complex of juist uitdagend? Denk je weleens na over jouw leven in de huidige maatschappij? Denk je weleens na over hoe jij jouw smartphone gebruikt? Of over het gebruik ervan in het algemeen? In hoeverre word jij beïnvloed door de nieuwe social media, het nieuws, je vrienden, nepnieuws en nepvrienden? Door over allerlei zaken in het leven na te denken, vorm je jouw eigen mening.