De eikelhandel

Moraal verhaal over hebzucht

In het land van de apen was iedereen gelukkig en blij. Het bos was vol met bananen en kokosnoten. Er was genoeg te eten, zoveel ze maar opkonden. Er waren ook veel eikeltjes. Er waren zoveel eikeltjes omdat apen die niet lusten. De eikeltjes hadden dus geen waarde. De zon scheen, de lucht was blauw, het was een waar paradijs.

Tot op een dag een uil langs kwam. Hij zei: “Wat hebben jullie veel eikeltjes. Willen jullie die verkopen? Ik geef € 0,50 voor elk eikeltje. Met dat geld kun je dan van alles kopen, zoals spiegeltjes, kammetjes en nog veel meer.” De apen vonden het een goed plan. Ze verkochten heel veel eikeltjes. 

 

De uil zei: “Morgen kom ik weer en als je nog meer eikeltjes hebt, dan geef ik € 1,00 voor elk eikeltje!” De uil kwam de volgende dag en betaalde voor elk eikeltje nu € 1,00, al konden de apen niet veel eikeltjes meer vinden. “Ik heb meer eikeltjes nodig,” zei de uil, “morgen kom ik terug en geef ik € 2,00 voor elk eikeltje, dat jullie mij nog kunnen leveren.” De apen zochten en zochten, maar konden nog maar 10 eikeltjes vinden. De uil kwam terug, betaalde voor de 10 eikeltjes en zei: “Jullie weten niet half hoe belangrijk die eikeltjes zijn! Ik heb veel meer eikeltjes nodig. Ik kom morgen terug en betaal € 5,00 voor elk eikeltje, dat jullie mij dan nog kunnen leveren.” De apen konden nog 1 eikeltje vinden! De volgende dag kwam de uil, kocht het ene eikeltje voor € 5,00 en zei: “Ik heb nog veel meer eikeltjes nodig.  Ik geef jullie wat meer tijd en kom over twee dagen terug. Dan betaal ik  jullie € 10,00 voor elk eikeltje, dat jullie mij nog kunnen leveren.” De volgende dag kwam er een vos met een grote kar met eikeltjes. “Eikeltjes te koop,” riep hij, “ 5 euro per stuk!” Alle apen kochten zijn eikeltjes. De vos liet zich goed betalen. Van hun verdiende geld en ook van hun spaargeld kochten de apen alle eikeltjes van de vos. Ze betaalden zelfs met kokosnoten en bananen. De volgende dag wachtten ze op de uil maar ...?

 

... juist, die kwam niet meer!

Door hun hebzucht waren de apen niet alleen arm geworden, maar ook ongelukkig. De vos deelde de buit met de uil en beiden hadden een zeer goed leven.

*Ter overdenking

Hoe maak je van niets, iets?
Nepnieuws?
Een bubbel?
Of is het de kans om rijk te worden?
 

Dit verhaal staat in het leesboek 'Think outside the box'

 

Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Een boek met moraal verhalen voor een smartphonegeneratie. De verhalen zullen je aan het denken zetten over een slim en sociaal smartphonegebruik. De oude verhalen zijn zo bewerkt en herschreven dat we nieuwe inzichten krijgen over onze huidige maatschappij. Leuk om cadeau te geven en te krijgen!