• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

De eikelhandel

Moraal verhaal over hebzucht

In het land van de apen was iedereen gelukkig en blij. Het bos was vol met bananen en kokosnoten. Er was genoeg te eten, zoveel ze maar opkonden. Er waren ook veel eikeltjes. Er waren zoveel eikeltjes omdat apen die niet lusten. De eikeltjes hadden dus geen waarde. De zon scheen, de lucht was blauw, het was een waar paradijs.

Tot op een dag een uil langs kwam. Hij zei: “Wat hebben jullie veel eikeltjes. Willen jullie die verkopen? Ik geef € 0,50 voor elk eikeltje. Met dat geld kun je dan van alles kopen, zoals spiegeltjes, kammetjes en nog veel meer.” De apen vonden het een goed plan. Ze verkochten heel veel eikeltjes. De uil zei: “Morgen kom ik weer en als je nog meer eikeltjes hebt, dan geef ik € 1,00 voor elk eikeltje!” De uil kwam de volgende dag en betaalde voor elk eikeltje nu € 1,00, al konden de apen niet veel eikeltjes meer vinden. “Ik heb meer eikeltjes nodig,” zei de uil, “morgen kom ik terug en geef ik € 2,00 voor elk eikeltje, dat jullie mij nog kunnen leveren.” De apen zochten en zochten, maar konden nog maar 10 eikeltjes vinden. De uil kwam terug, betaalde voor de 10 eikeltjes en zei: “Jullie weten niet half hoe belangrijk die eikeltjes zijn! Ik heb veel meer eikeltjes nodig. Ik kom morgen terug en betaal € 5,00 voor elk eikeltje, dat jullie mij dan nog kunnen leveren.” De apen konden nog 1 eikeltje vinden! De volgende dag kwam de uil, kocht het ene eikeltje voor € 5,00 en zei: “Ik heb nog veel meer eikeltjes nodig.  Ik geef jullie wat meer tijd en kom over twee dagen terug. Dan betaal ik  jullie € 10,00 voor elk eikeltje, dat jullie mij nog kunnen leveren.” De volgende dag kwam er een vos met een grote kar met eikeltjes. “Eikeltjes te koop,” riep hij, “ 5 euro per stuk!” Alle apen kochten zijn eikeltjes. De vos liet zich goed betalen. Van hun verdiende geld en ook van hun spaargeld kochten de apen alle eikeltjes van de vos. Ze betaalden zelfs met kokosnoten en bananen. De volgende dag wachtten ze op de uil maar ...?

Juist, die kwam niet meer. 

Door hun hebzucht waren de apen niet alleen arm geworden, maar ook ongelukkig. De vos deelde de buit met de uil en beiden hadden een zeer goed leven.

 

*Ter overdenking

Hoe maak je van niets, iets?
nepnieuws?
Een bubbel?
Of is het de kans om rijk te worden?
 

Dit verhaal staat in het leesboek 'Think outside the box'

 

Boek over smartphone gebruik

€ 29,95

Boek over smartphone gebruik

€ 29,95

Boek over smartphone gebruik: 'Think outside the box'
Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Een boek met moraal verhalen voor een smartphonegeneratie. De verhalen zullen je aan het denken zetten over een slim en sociaal smartphonegebruik. De oude verhalen zijn zo bewerkt en herschreven dat we nieuwe inzichten krijgen over onze huidige maatschappij. 

Leuk om cadeau te geven en leuk om cadeau te krijgen!

 

Product informatie:
Formaat: Carre large (210 x 210) / Hardcover
Pagina's: 104
Eerste druk: september 2018
ISBN: 8719189110838

 

In dit boek over smartphone gebruik staan verhalen en stellingen waarover je kunt nadenken en waar je vervolgens je eigen mening over kunt vormen. De rode draad in dit boek is social media, en dan met name de smartphone en tablet, die in korte tijd en een beetje onverwachts voor veel verandering in ons leven en onze maatschappij hebben gezorgd. Kunnen we nog denken zonder die apparaten? Kunnen we nog ‘out of de box’ denken? Of zijn de smartphone en tablet nu juist de boxen waarin we opgesloten zitten? Dit boek over smartphone gebruik wil jou uitdagen. Wie ben je zelf? Wie wil je zijn? Hoe kijk je naar jezelf, naar anderen en de wereld om je heen? Jouw mening, jouw gevoelens, jouw Selfie! Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Hoe kijk jij naar jezelf in deze wereld? Vind je de wereld complex of juist uitdagend? Denk je weleens na over jouw leven in de huidige maatschappij? Denk je weleens na over hoe jij jouw smartphone gebruikt? Of over het gebruik ervan in het algemeen? In hoeverre word jij beïnvloed door de nieuwe social media, het nieuws, je vrienden, nepnieuws en nepvrienden? Door over allerlei zaken in het leven na te denken, vorm je jouw eigen mening.