• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Eerst de hel, dan de hemel

Moraal verhaal over respect en zelfcontrole

O, meester, wat is zelfcontrole?

Ik zal je een verhaaltje vertellen over een samurai en een meester. De samurai had weinig vertrouwen in de meester en stelde hem daarom een moeilijke vraag: 'Meester, kunt u mij de hel en de hemel laten zien?' De meester zei eerst niets, maar begon toen opmerkingen te maken over hoe dom de samurai was en dat zijn vraag wel van een heel laag niveau was. De samurai werd boos en geërgerd.  

Maar daar bleef het niet bij. De meester begon meer lelijke dingen te zeggen over de samurai. Hij maakte opmerkingen over zijn uiterlijk en zijn lage IQ. De samurai werd steeds bozer en begon met zijn zwaard te dreigen. Maar de meester ging maar door. Hij begon nu zelfs lelijke dingen over de familie van de samurai te zeggen. En zei vervolgens: 'Jij domme, zwakke samurai, niemand zal jou in dienst nemen. Je weet niet eens wat je met dat zwaard moet doen, want je hebt geen lef om het te gebruiken.'


Nu werd het de samurai te veel, kokend van woede en verblind door haat wilde hij met zijn zwaard uithalen, om die meester een kopje kleiner te maken. Maar net voordat hij uithaalde, stond de meester, die al die tijd onbewogen had gezeten, op en zei: 'STOP! Zie je nu de hel?' De samurai voelde al zijn woede, maar ook hoe hij zijn zelfcontrole volkomen verloren had door alleen maar woorden. Hij had, als samurai, op het punt gestaan een gewaardeerde meester dood te slaan. Hij zou alles verliezen, zijn respect, zijn eigenwaarde en iedereen zou hem veroordelen. Nu zag hij duidelijk wat de meester bedoelde; hij zag de hel. Langzaam kwam hij tot rust en kreeg inzicht in wat er gebeurd was, wat de meester met hem had gedaan. Alle opgekropte boosheid was ineens verdwenen en ook zijn wantrouwen tegenover de meester was geheel verdwenen. Hij groette de meester respectvol en bedankte hem voor zijn wijze les.  

 

Toen gaf de meester hem een prachtige bloem en zei: 'Nu zie je de hemel. Je moest eerst de hel zien voordat je de hemel kon begrijpen.' Nu zag de samurai de hemel!

 

* Ter overdenking
Als we onze zelfcontrole verliezen, doen we vaak domme dingen. Wat anderen over je zeggen klopt alleen als je naar hen luistert. 

 

Lees ook het verhaal 'Varken of engel' over kwetsende opmerkingen

Armbandjes, buttons, posters en werkboekjes over respect