Kreukelpapier
Een krachtige oefening over de gevolgen van pesten
Het verhaal
Een onderwijzeres in New York gaf haar klas een opdracht over de gevolgen van pesten. Alle kinderen kregen een stuk papier en moesten het verkreukelen, er een prop van maken, het op de grond gooien en erop stampen. Kortom, ze mochten er een rommeltje van maken, maar het papier mocht niet worden verscheurd. De kinderen vonden dit een leuke opdracht en deden hun best om het papier zo veel mogelijk te verkreukelen.
Vervolgens kregen ze de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen zonder het te scheuren, en het zo glad mogelijk te maken. Toen liet de juf hen zien dat het papier vol littekens en vuil was gebleven. Daarna vertelde ze dat ze het papier moesten zeggen dat het hen speet dat ze het zo hadden verkreukeld.
Maar hoe vaak ze ook sorry zeiden en hoe hard ze ook probeerden, het lukte niet om het papier weer helemaal glad te krijgen. De juf legde uit dat deze littekens nooit helemaal zullen verdwijnen, hoe hard je ook probeert om het goed te maken. Dit is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. Je kunt sorry zeggen, je kunt het proberen goed te maken, maar de littekens blijven zichtbaar. Zelfs mensen van tachtig kunnen zich nog herinneren hoe ze op de basisschool gepest werden. De kreukels gaan er niet meer uit.
De gezichten van de kinderen in de klas lieten zien dat ze de boodschap hadden begrepen.
Wat heb je nodig?
Voor elk kind een A4-papier.
Zo voer je de oefening uit:
Geef ieder kind een vel papier. Vraag hen om het flink te verkreukelen: maak er een prop van, gooi het op de grond en stamp erop – maar zonder het te scheuren. Laat ze daarna proberen het papier zo glad mogelijk te maken.
Wat zie je?
Bespreek met de klas dat het papier vol kreukels en littekens blijft, ook al doe je je best om
het te herstellen.
De boodschap:
Dit laat zien wat pesten met iemand kan doen. Woorden en daden kunnen littekens achterlaten die je niet zomaar kunt wegpoetsen, zelfs niet met “sorry”. Pesten doet pijn, en die pijn blijft vaak nog lang voelbaar.
Maak het betekenisvol:
Laat de leerlingen op hun verkreukelde blad een boodschap schrijven, zoals:
- “Iedereen hoort erbij”
- “Ik kies voor vriendelijkheid”
- “Pesten is niet oké”
Hang de papieren op in de klas als symbool: littekens blijven – laten we daarom kiezen voor respect.