Paarse Vrijdag 

Tweede vrijdag van december (11 december 2020)

Op paarse vrijdag dragen scholieren en studenten in Nederland de kleur paars op school. Ze tonen daarmee hun solidariteit voor gender- en seksuele diversiteit. 

Nadat in de Verenigde Staten ‘de Spirit Day’ gehouden was werd in Nederland, als uiting tegen het pesten van lhbt-jongeren, Paarse Vrijdag voor het eerst gehouden in 2010 op initiatief van Nazmul Zaman. Scholengemeenschap Piter Jelles, waar Nazmul Zaman leerling was, wilde hiermee op een positieve manier seksuele en genderdiversiteit zichtbaar maken, en steun wilde bieden aan lhbt-jongeren. Lhbt is de Nederlandstalige variant van de Engelse afkorting LGBT een afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual en transgender.

Paarse vrijdag wordt nu in Nederland georganiseerd door de jongerenorganisatie Gender & Sexuality Alliance (GSA). Zij zetten zich in voor het creëren van een veilige omgeving voor iedereen op elke school. Deze organisatie wordt gesteund door COC Nederland, de belangenorganisatie voor lhtbi's. In Nederland zijn scholen nog vaak geen veilige plek voor lhbti-jongeren zijn. Van alle scholieren heeft 50% moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. Zij worden veel gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid. Ook is suïcide onder deze groep jongeren een probleem. Het aantal lhbti-jongeren dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren. Er is een wetenschappelijk aangetoond verband tussen pesten en hoge suïcidecijfers onder lhbti-jongeren.

 

Met Paarse Vrijdag hoopt men meer bewustwording, erkenning en openheid te creëren. Jongeren die er moeite mee hebben Meer erkenning bij mensen die er niets mee te maken hebben, maar ook dat ze er meer van weten zodat ze eerder iemand die ermee struggelt kunnen helpen. En natuurlijk dat mensen die ermee struggelen, ervoor uit kunnen komen. Tijdens de eerste Paarse vrijdag deden 150 scholen mee. In 2011 was dat aantal al verdubbeld en het aantal scholen die meedoen groeit nog steeds ieder jaar. Veel scholen in Nederland doen ook dit jaar weer mee en kleuren op 11 december paars ter ere van Paarse Vrijdag: de dag waarop leerlingen, studenten en docenten in paarse kleding hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Ze willen hiermee laten zien dat het oké is, dat zij er mogen zijn, gesteund worden en niet de enige zijn.

 

Waarom de kleur paars?

Tijdens de Spirit Day in de Verenigde Staten droegen leerlingen paars om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender waren. "De kleur paars was gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur voor 'spirit' staat. Spirit heeft te maken met zaken die de geest betreffen waarbij de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.

Posters over paarse vrijdag voor op school

Deze poster bestellen