Te mooi om waar te zijn

Moraal verhaal: geloofwaardigheid en illusies


“Jonge apen werken hard en verdienen goed, oudere apen kunnen dit niet meer, dus je moet sparen voor je oude dag”, zei een wijze aap. En dit deden de apen. Elke dag deden ze één euro van hun loon in hun spaarpot voor later als ze oud waren. 

Toen kwam meneer Gorilla, die zei: “Wat zonde, al dat geld in die spaarpot en gevaarlijk ook! Laat mij er op passen en ik zal zorgen dat het geld meer waard wordt door er iets nuttigs mee te doen. Van het geld bouwen we een mooi kantoor voor uilen. Die hebben veel geld en betalen dan huur en zo wordt jullie geld meer geld.”  Een vos zei: “Ik heb veel apen in dienst. Die hebben dan werk en die bouwen het kantoor en zo’n kantoor is veel geld waard en wordt elk jaar meer waard. Een kantoor kun je niet stelen, het is dus een veilige belegging.” Een uil zei: “Ik weet een prachtige plek in mijn bos. Die kun je voor weinig geld kopen. Er wonen veel uilen en door aan hen te verhuren zul je veel geld verdienen.” 

De apen waren druk met hun apenleven en vonden het een goed plan. Ze lieten de gorilla zijn plan uitvoeren en gaven hun spaarpot aan hem. De gorilla nam de vos met zijn apen in dienst. Ze kochten het stuk grond van de uil, bouwden er een prachtig kantoor en de uilen betaalden hun huur. De apen waren blij. Ze hadden 1000 euro betaald, het kantoor was nu 1100 euro waard en ze hadden nog eens 100 euro huur gekregen. Dat had de uil zo uitgerekend. Ze waren zo blij met de gorilla die zei, dat hij naast zijn loon toch ook wel een kleine bonus verdiend had, net als de uil en de vos. Tegen de apen zei de gorilla: “Zie je wel, het werkt. Geef mij het geld dat jullie nu weer gespaard hebben en met de winst van nu maken we nog meer winst. We bouwen een nog groter kantoor.” En zo ging het door, de winsten werden groter, de kantoren werden groter, de bonussen werden hoger. 

De apen werkten hard voor hun ouwe dag en de uilen verhuisden naar steeds grotere kantoorpanden. De gorilla en de vos waren nu oud en rijk en gingen met vervroegd pensioen. Toen de apen oud waren zei een jonge gorilla: “Er is geen geld, alleen lege kantoorpanden. Jullie moeten nog wat langer doorwerken.”  
Een jonge vos zei: “Er is geen werk meer voor oude apen. Er zijn te veel lege kantoren.” Een jonge uil had uitgerekend dat er geen geld genoeg was voor het pensioen van de oude apen. “Een Apenval,” zegt nu elke aap. 

“Wij zijn onschuldig,” zeggen de gorilla, de vos en de uil. “Wij hebben ons werk goed gedaan. Het is de recessie en marktwaarde daling. Wij konden dat niet weten!“


* Ter overdenking 
Als het te mooi is om waar te zijn dan is het ook niet waar!