• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Moraal verhaal over toetsing

Iedereen is anders en leert anders!

 

Voor een eerlijke selectie moet iedereen hetzelfde examen afleggen 

Klim in deze boom!

Een meester werd eens gevraagd om te kijken welk dier het beste van de wereld is. De meester koos tien verschillende dieren om te testen en zij: "Om jullie te testen moeten jullie allemaal dezelfde proef afleggen zodat jullie allemaal dezelfde kansen krijgen om te slagen! "Dit is jullie test", zegt de meester: “Klim in die boom!

Een aap klimt behendig in de boom en krijgt een 10.
Een poes klimt heel goed in de boom maar durft er niet meer uit en krijgt een 9.
Een Beer klimt met veel moeite in de boom en krijgt een 8. 
Een vogel vliegt in de boom, maar omdat dit geen klimmen is en tegen de regels is krijgt hij een 7.
Een slak klimt ook in de boom maar doet er zolang over dus krijgt hij een 6.
Een giraf steekt zijn hoofd door de boom maar kan niet klimmen dit is fout hij krijgt een 5.
Een mol kruipt onder de boom door en hij krijgt een 4.
Een hond springt tegen de boom omhoog maar klimt niet dus hij krijgt een 3. 
Een ezel weet niet wat hij moet doen hij krijgt een 2.

Als laatste is de vis aan de beurt. Hij durft niet uit zijn kom te komen omdat hij bang is dan dood te gaan. De vis is dus het slechtste dier zegt de meester en krijgt een 1. De meester zegt dan: "Wij mensen zijn beter dan dieren en hoeven de test niet af te leggen." Volgens een wijze jury van mensen heeft elk dier dezelfde proef afgelegd en dus dezelfde kansen gehad zich te bewijzen. De aap is het beste dier en de vis het slechtste.
De vis blijft zijn leven lang verdrietig en ongelukkig. "Hoe zou dat komen?"

 

*Ter overdenking

Hoe zou het komen dat de vis ongelukkig is? Met welke test zou hij een 10 gehaald hebben?
Testen en cijfers zijn bedoeld om te zien hoe goed je in dat onderdeel bent of dat je daarin beter geworden bent. Het zegt niets over hoe goed je als mens bent. Ga dus nooit cijfers met elkaar vergelijken! En als je een ander verdrietig maakt door hem of zij op een slecht cijfer te wijzen dan heb je zelf een dikke onvoldoende voor vriendelijk zijn. Want iemand verdrietig maken is pesten!

Iedereen is anders!

Als iedereen anders is kun je dan bij kinderen of mensen wel eerlijk testen of meten wie de beste is? 
In de klas?
Op school?
In de sport?
Op het werk?

Dit verhaal past mooi bij de les over iedereen is anders

 

Dit verhaal staat in het leesboek 'Think outside the box'

 

Boek over smartphone gebruik

€ 29,95

Boek over smartphone gebruik

€ 29,95

Boek over smartphone gebruik: 'Think outside the box'
Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Een boek met moraal verhalen voor een smartphonegeneratie. De verhalen zullen je aan het denken zetten over een slim en sociaal smartphonegebruik. De oude verhalen zijn zo bewerkt en herschreven dat we nieuwe inzichten krijgen over onze huidige maatschappij. 

Leuk om cadeau te geven en leuk om cadeau te krijgen!

 

Product informatie:
Formaat: Carre large (210 x 210) / Hardcover
Pagina's: 104
Eerste druk: september 2018
ISBN: 8719189110838

 

In dit boek over smartphone gebruik staan verhalen en stellingen waarover je kunt nadenken en waar je vervolgens je eigen mening over kunt vormen. De rode draad in dit boek is social media, en dan met name de smartphone en tablet, die in korte tijd en een beetje onverwachts voor veel verandering in ons leven en onze maatschappij hebben gezorgd. Kunnen we nog denken zonder die apparaten? Kunnen we nog ‘out of de box’ denken? Of zijn de smartphone en tablet nu juist de boxen waarin we opgesloten zitten? Dit boek over smartphone gebruik wil jou uitdagen. Wie ben je zelf? Wie wil je zijn? Hoe kijk je naar jezelf, naar anderen en de wereld om je heen? Jouw mening, jouw gevoelens, jouw Selfie! Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Hoe kijk jij naar jezelf in deze wereld? Vind je de wereld complex of juist uitdagend? Denk je weleens na over jouw leven in de huidige maatschappij? Denk je weleens na over hoe jij jouw smartphone gebruikt? Of over het gebruik ervan in het algemeen? In hoeverre word jij beïnvloed door de nieuwe social media, het nieuws, je vrienden, nepnieuws en nepvrienden? Door over allerlei zaken in het leven na te denken, vorm je jouw eigen mening.