Samen voor vrede en vrijheid

Veronika Rudkovska

Veronika Rudkovska is gevlucht uit Oekraïne


Als op 24 februari 2022 Rusland Oekraïne binnenvalt verandert dit ook haar hele leven.
Ongeveer 2 maanden blijft ze bij haar haar familie in Oekraïne. Elke dag schuilen ze in de schuilkelder, soms zelfs de hele nacht. Ze was erg bang dat ze niet lang meer zou leven. Dan vlucht ze naar Polen maar kan daar geen werk vinden om zichzelf te onderhouden en haar familie en de militairen financieel te ondersteunen. Dan
besluit ze naar Nederland te gaan en op 19 mei 2022 komt ze bij ons in het gezin wonen. Ze kan aan het werk bij de Jumbo en probeert de Nederlandse taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen.

Veronika had zich haar toekomst heel anders voorgesteld. Samen met haar vriend had ze net trouwplannen gemaakt. Afgelopen mei hadden ze, na tien jaar samen, willen trouwen, ze wilde zich verder ontwikkelen in haar beroep als advocaat en veel gaan reizen. Maar de oorlog heeft al deze dromen in duigen doen vallen. Onverwachts heeft ze al haar vrienden en familieleden in Oekraine achter moeten laten. Ze heeft dagelijks telefonisch contact met ze, maar ze missen elkaar ontzettend! 

 

Samen met haar verloofde Nikita Gorbenko heeft ze de film 'Hoe de oorlog mijn leven veranderde' gemaakt.

De film 'Hoe oorlog mijn leven veranderde'

Stel je voor; het is 5:00 uur en je wordt abrupt wakker gemaakt door het luchtalarm. Overal in het land worden inslagen van bommen gemeld, niet alleen in de steden om je heen, maar zelfs in je eigen stad is een bom gevallen. Van alle berichten van familie en vrienden is het duidelijk dat er paniek is, maar waarom? Dit overkwam Veronika Rudkovska; een jonge vrouw van 24 uit Oekraïne. De dreiging hing al langere tijd in de lucht, maar nu is de oorlog toch echt begonnen.

Ondertiteling: Nederlands

 

Watch this video in English

 

Crowdfunding voor kleine projecten in Oekraïne

Veronika en Nikita zetten zich al vanaf het begin van de oorlog in om anderen te helpen. Zo hebben ze als vrijwilligers al geholpen met de bereiding van eten voor 80 mensen. Nu Veronika hier in Nederland woont wil ze nog samen met haar verloofde zoveel mogelijk doen voor de mensen in hun land. 

Met kleine projecten willen we graag zoveel mogelijk Oekrainers helpen die onder erbarmelijke omstandigheden moeten zien te overleven. Via GoFundMe zamelen we geld in voor verschillende projecten, waarvan we weten dat het geld ook echt terecht komt bij de mensen die het heel hard nodig zijn om eten of warme kleding te kunnen kopen. 

 

Met kleine projecten willen we graag zoveel mogelijk Oekrainers helpen die onder erbarmelijke omstandigheden moeten zien te overleven. Via GoFundMe zamelen we geld in voor verschillende projecten, waarvan we weten dat het geld ook echt terecht komt bij de mensen die het heel hard nodig zijn voor eten of warme kleding. Veronika en Nikita hebben als vrijwilligers al geholpen met de bereiding van eten voor 80 mensen.

We hebben al geld voor opgehaald voor:

  • Schoenen en  meebetaald aan een auto voor een vrijwilliger die voedsel en water naar kleine dorpjes tot vlak bij de frontline brengt.
  • Een oudere alleenstaande vrouw om nu hout kan kopen voor de winter. Zij moet rondkomen van € 100,- in de maand!

Hieronder de twee projecten waar we nu geld voor aan het inzamelen zijn. Help je ons mee?

Warme kleding en dekens voor de komende winter

Veronica heeft zelf ervaren wat het is om te moeten schuilen in een koude bunker. Zij kan de komende winter gelukkig hier bij ons in een warm huis wonen, maar alle mensen in O gaan een zware tijd tegemoet. Lees haar ervaring en verhaal.

Veel huizen zijn zwaar beschadigd of zelfs volledig verwoest, waardoor veel Oekraïners zich niet kunnen verbergen voor wind, regen en sneeuw. Nu zijn veel gezinnen gedwongen in vervallen huizen of in tijdelijke huizen te leven. De winter zal echter heel snel komen. Soms kan de luchttemperatuur in Oekraïne dalen tot -30. En het is moeilijk voor te stellen hoe deze mensen zullen overleven. De oorlog begon ook in de winter. Toen werden Nikita en Veronika gedwongen het huis te verlaten en in een erg koude kamer te gaan wonen. Ze sliepen in alle kleren die ze hadden - winterjassen en zelfs hoeden. Het is ook erg koud in schuilkelders en mensen met kleine kinderen en huisdieren moeten er soms 12 uur doorbrengen zonder hete thee of verwarming. We zamelen geld in voor warme dingen - dekens, warme sokken en kachels. Voor 4 euro help je één persoon met warme sokken, voor 30 euro kunnen 2 of 3 personen onder een warme deken slapen en voor 100 euro kan het hele gezin slapen in een warme kamer. Zelfs als 4 mensen helpen met elk 1 euro, zal een Oekraïense moeder haar kind 's nachts warm kunnen kleden. Deel alstublieft de warmte met degenen die het zo hard nodig hebben! Bedankt! Veronika

Eten kunnen maken is niet meer vanzelfsprekend

Toen Veronika nog in Oekraïne was heeft zij samen met Nikita en andere vrijwilligers eten klaargemaakt voor 80 mensen die in lege gebouwen hun toevlucht gezocht hadden omdat hun eigen huis te zwaar beschadigd was om in te wonen. Met twee slow cookers gingen ze elke dag een maaltijd koken, nadat ze hiervoor de nodige boodschappen gedaan hadden.

 

In oktober zal Veronika tien dagen naar haar famlie gaan. Zij heeft hen dan vijf maanden niet gezien. Plannen zijn ze al aan het maken. Ze willen natuurlijk veel samen doen, maar gaan ook vooral mensen helpen. Veronika heeft veel gewerkt in de Jumbo en met dat geld en het geld van de donaties gaan ze veel mensen helpen. Ondertussen kunnen wij hen blijven steunen in hun goede werk!