• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

Project voor vrede en vrijheid

Project voor vrede en vrijheid over de oorlog in Oekraïne

Aan vrede en vrijheid moet je blijven bouwen!

Het project voor vrede en vrijheid is gemaakt voor leerlingen op het middelbaar onderwijs, maar is ook geschikt voor bibliotheken, gemeenten en bedrijven. Iedereen kan meedoen met dit nieuwe project dat gemaakt is naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en de komst van een vluchteling in ons gezin. Het doel van het project is dat we ons ervan bewust blijven dat Vrede en Vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

Maak samen de muur voor vrede en vrijheid

De muur voor vrede en vrijheid is een project voor een klas of hele school, maar ook voor een bibliotheek, bedrijf of organisatie.

 

In het begin is er alleen de A2 poster maar er komen steeds meer 'bakstenen' bij en de muur voor vrede en vrijheid wordt steeds hoger en langer. 

 

Iedereen kan meedoen en zijn of haar mening of gevoel over vrede, vrijheid, oorlog of onderdrukking op een 'baksteen' schrijven of tekenen en deze bij de muur ophangen. 

Per post ontvangt u:

  • de poster 'Wij bouwen samen een muur voor vrede & vrijheid' - A2-formaat
  • Honderd 'bakstenen' (Kaarten A5-formaat)

De digitale lesmaterialen download u via de website. U ontvangt hiervoor een mail met link.

De prijs van het project is € 29,95

Meer info over het samen bouwen van een muur voor Vrede en Vrijheid

 

Werkwijze:

  1. Hang de A2-poster op en leg de bakstenen (A5-formaat kaarten) klaar.
  2. Start met de eerste PowerPoint-presentatie 'Muur voor Vrede en Vrijheid' met informatie over Oekraïne en maak kennis met Veronica Rudkovska. Op slide twee staat een link naar het filmpje en vanaf slide zes volgt de uitleg over het bouwen van de muur. 
  3. Leerlingen schrijven of tekenen iets op de kaart en hangen deze bij de poster.

Bekijk alvast de film 'Hoe oorlog mijn leven veranderde'

Stel je voor; het is 5:00 uur en je wordt abrupt wakker gemaakt door het luchtalarm. Overal in het land worden inslagen van bommen gemeld, niet alleen in de steden om je heen, maar zelfs in je eigen stad is een bom gevallen. Van alle berichten van familie en vrienden is het duidelijk dat er paniek is, maar waarom? Dit overkwam Veronika Rudkovska; een jonge vrouw van 24 uit Oekraïne. De dreiging hing al langere tijd in de lucht, maar nu is de oorlog toch echt begonnen.

Ondertiteling: Nederlands

Watch this video in English

Het filmpje delen stellen we erg op prijs!!

De oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft een grote invloed op ons nu de oorlog dichterbij is dan we gewend zijn. De grens van Oekraïne is ongeveer 1400 kilometer van ons vandaan, het doet veel met ons. We ervaren hier ook de angst voor de gevolgen van de oorlog. Ook hier kampen veel kinderen en jongvolwassenen met angst, onzekerheid en slaapproblemen door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Ze hebben het idee dat het nu steeds dichterbij komt. We hebben gelukkig al heel lang geen oorlog gehad die zo dichtbij was. Dit is dus ook wel een bijzondere situatie en dat maakt mensen en kinderen ongerust. Op sociale media uiten veel mensen hun bezorgdheid en kinderen bellen veel vaker de kindertelefoon met vragen over de oorlog. Ze bellen voor meer informatie, vertellen van slaapproblemen, maar angstgevoelens spelen op dit moment het meest.

 

Hoe kun je omgaan met angst voor oorlog?

Veel angst is er over het gebruik van kernwapens en de gevolgen hiervan en angst dat de oorlog ook hier in ons land kan komen. Naast goede informatie over de oorlog die je wellicht wat gerust kan stellen, kan het ook zijn dat je beter wat afleiding kunt zoeken. De hele tijd bezig zijn met de oorlog en de heftige beelden in het nieuws en op social media maken je ook angstig.