• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

moraal verhaal over respect

Twintig witte en één grijs muisje

Moraal verhaal: Twintig witte en één grijs muisje

Er zaten twintig muisjes in de klas van meester Muis. Alles ging goed in de klas en het was een fijne klas. Iedereen ging respectvol met elkaar om. Ze respecteerden elkaar omdat ze zich allemaal gelijkwaardig voelden. Ze waren immers allemaal wit en dus gelijk aan elkaar. Toen kwam er een nieuw muisje in de klas. Hij was niet wit, maar grijs. Dit grijze muisje deed alle dingen anders. Het ging nu allemaal mis in de klas en het was niet meer fijn in de klas. De witte muisjes vonden het grijze muisje respectloos en accepteerden niet dat hij alles anders deed. Zij waren gewoon en respectvol naar elkaar en hij moest zich maar aanpassen. Dit deed het grijze muisje niet. De witte muisjes werden boos en verlangden van meester Muis dat hij de grijze muis uit de klas zou zetten. Hij was respectloos, wilde zich niet aanpassen en had geen respect voor de witte muisjes.

'Nee', zei meester Muis, 'ik heb juist het grijze muisje in jullie klas gehaald om jullie meer over respect te leren. Respect is het begrijpen en accepteren van elkaars onderlinge verschillen. Toen er alleen witte muisjes in de klas zaten was het gemakkelijk om respectvol naar elkaar te zijn. Toen ik het grijze muisje in de klas haalde, hadden juist jullie moeite om deze verschillen te accepteren. Als ik het grijze muisje nu uit de klas haal, zullen jullie nooit leren wat werkelijk respect is. Hij is het belangrijkste muisje in de klas om te leren wat respect is! Discriminatie wordt gevoed door de angst om te veranderen, angst voor het onbekende, angst voor een andere mening. Wees niet bang voor het verschil in muizen, jullie kunnen gewoon wit blijven, maar je kunt van hem geen witte muis maken! De buitenkant kan verschillen, wit, grijs, bruin, gevlekt, maar we blijven muizen. We hebben allemaal andere gevoelens, we denken allemaal anders en zo vormen we allemaal een andere mening. Dat maakt elk muisje uniek en speciaal. Luister naar de mening van een ander. Je hoeft je eigen mening niet bij te stellen of te veranderen, maar het mag wel. Als jullie leren hem te respecteren, dan zullen jullie zien dat jullie ook respect van hem terug zullen krijgen. Respect moet je geven om het te kunnen ontvangen.'

Armbandjes, buttons, posters en werkboekjes over respect

Een moraal verhaal over respect en discriminatie. Dit morele verhaal geeft inzicht in discriminatie en respectvol met elkaar omgaan. Soms kun je denken dat je niet discrimineert.