• Uniek lesmateriaal
 • Makkelijk bestellen
 • Snelle levering
Home » Thema » Pesten » Pesten schoolbreed aanpakken » Pesten en samenwerken 4 t/m 6 jarigen

Pesten en samenwerken

Les over pesten voor de jongste leerlingen op de basisschool

 

We hebben voor de jongste leerlingen drie verschillende manieren om pesten bespreekbaar te maken.

 

 1. Pesten schoolbreed
  Met de jongste leerlingen kun je werken met lespakket 1 - 'Pesten en samenwerken'
  . Klik op de link voor meer informatie over dit lespakket en download voor dit lespakket alvast gratis: de handleiding, de PowerPoint-presentatie, de kleurplaten, het liedje Samen spelen, samen delen. Pesten schoolbreed is er ook voor de oudere leerlingen op de basisschool. Lespakket 'Pesten en gedrag' (7 t/m 10 jarigen) en het lespakket 'Pesten en iedereen is anders' (11 t/m 12 jarigen)

 2. De muur tegen pesten 
  Iedereen kan meedoen aan de muur tegen pesten ook jonge kinderen kunnen de baksteen inkleuren of een tekening maken en deze bij de muur tegen pesten hangen. 

 3. Beertje Anders 
  Je kunt als klas of groep met juf ook de vijf afspraken doen van Beertje Anders. Op de website van Beertje Anders staat alles over het voorkomen van pesten voor jonge kinderen. Bekijk de leuke filmpjes, vertelverhalen en boekjes op: www.beertje-anders.nl 

Meer informatie over lespakket 'Pesten en samenwerken' voor jonge kinderen

Voor de allerjongste leerlingen zal het besef van pesten de komende jaren meer en meer betekenis krijgen. Een goede reden om tijdig uit te leggen wat pesten is, dat het niet leuk is als het in de groep gebeurt en dat je er erg verdrietig van kunt worden. Maar nog belangrijker is om in te zetten op een goede onderlinge samenwerking. Met dit project willen we daar graag een bijdrage aan leveren. Het project is zo opgezet dat de kinderen in tweetallen werken aan beide werkboekjes. Daarbij ligt de nadruk op het samenwerken, lief zijn voor elkaar en lieve woorden zeggen (complimenten maken).

De PowerPoint-presentatie
Start met de PowerPoint-presentatie met op de eerste zes dia’s uitleg over pesten. Op deze dia’s staat wat pesten is, dat andere kinderen er verdrietig van worden en dat we daarom in een werkboekje vijf opdrachten gaan doen met telkens een ander kindje. We gaan samenwerken en terwijl we samenwerken doen we lief voor elkaar en helpen we elkaar. Tijdens het maken van de opdrachten zeggen de leerlingen goede woorden en geven ze elkaar complimentjes. 

Het werkboekje
Vanaf de zevende dia kan de PowerPoint-presentatie gebruikt worden als ondersteuning tijdens het werken in het werkboekje. In het werkboekje staan vijf opdrachten. Elke opdracht wordt met een ander kind uit de groep/klas gemaakt. Zo werken de leerlingen dus samen met vijf verschillende kinderen. De bedoeling is dat de kinderen samen in de beide boekjes gaan kleuren, hierbij elkaar goed helpen en lief zijn voor elkaar. Tijdens het samenwerken zeggen de kinderen goede woorden en geven ze elkaar complimenten. Is dit goed gelukt, dan krijgen ze van juf of meester de eerste stempel in hun werkboekje

Advies leeftijd: ongeveer 4 t/m 6 jaar

Lespakket over pesten voor kleuters

Dit lespakket over pesten voor kleuters bestaat uit twee posters en het werkboekje. De tweede poster wordt gebruikt om samen in te kleuren.

Per post ontvangt u de twee A2-formaat posters en een A5-formaat werkboekje. Digitaal ontvangt u een mail voor het werkboekje. Dit werkboekje mag u uitprinten voor alle leerlingen, maar dit werkboekje is ook full color gedrukt verkrijgbaar.

Bij pesten is het ene kind altijd sterker of heeft een grotere mond dan het andere kind. Pesten is nooit lief bedoeld. Pesten is niet leuk voor het kind dat gepest wordt. Pesten kan op heel veel manieren. Bijvoorbeeld: duwen, trekken, knijpen, slaan of stompen. Maar ook gemene dingen zeggen of schelden. Het kunnen kleine dingen zijn, die steeds weer gebeuren. Vaak durf het kind zelf niets te zeggen of te doen als je gepest wordt. Maar als je merkt dat iemand aan het pesten is, kun je er beter wel wat van zeggen. Je mag zeggen dat de ander moet ophouden. Vertel dat er gepest wordt, want dan kan meester of juf er wat aan doen. Erover praten met je vader of moeder kan ook helpen. Ook als je zelf gepest hebt kun je dit maar beter vertellen, dan kun je er samen over praten en dat voelt goed voor iedereen. Wees niet bang om te praten over pesten, want door er samen over te praten is het waarschijnlijk op te lossen. Als je gepest hebt, voel je je misschien ook wel verdrietig en heb je spijt.