• Uniek lesmateriaal
  • Makkelijk bestellen
  • Snelle levering

De wijze vogel

Moraal verhaal hebzucht en zelfoverschatting

Er was eens een wijze man. Op weg naar huis kwam hij een marktkoopman tegen met een prachtige vogel. Hij kocht de vogel en dacht bij zichzelf: als ik thuis ben ga ik deze vogel lekker opeten, het is een mooi beest. Plotseling zei de vogel: 'Zoiets mag je niet denken!' De man schrok en vroeg: 'Wat, kun jij praten?' De vogel antwoordde: 'Ja, ik kan praten. Ik ben namelijk geen gewone vogel, ik ben een heel zeldzame en wijze vogel en ik kan je drie wijsheden geven. Wijsheden waar mensen iets aan kunnen hebben. Ik vertel je deze drie wijsheden, als je belooft mij direct daarna los te laten, zodat ik mijn vrijheid weer heb.' De man dacht na, de vogel kon praten dus hij moest wel wijs zijn. Als hij hem op zou eten kreeg hij de wijsheden niet. 'Ach,' zei de man, 'ik heb thuis nog wel wat anders te eten en drie wijsheden krijg je niet elke dag. Ik zal je loslaten, maar vertel mij eerst vlug die drie wijsheden en dan laat ik je vrij.'

De vogel zei: 'Als iemand je een absurd verhaal vertelt, wat onmogelijk is, geloof dat dan niet, ook al is het de hoogste minister, de koning zelf, de beste wetenschapper of filosoof. Geloof het niet.' 'Goed,' zei de man, 'dat is een mooie wijsheid.'  De vogel vervolgde: 'De tweede wijsheid is: Iemand die zijn grenzen kent, is wijs. Wie zijn grenzen niet kent, is een dwaas. Als je iets doet, probeer dan nooit het onmogelijke. Ken je beperkingen. Bij een mens die zijn eigen grenzen of beperkingen niet kent, gaat het altijd mis.' De man knikte en zei: 'Dat is ook een mooie wijsheid.' 'En,' zei de vogel, 'nu komt mijn derde wijsheid: Als je iets goeds doet, krijg daar dan later nooit spijt van. Als je iets slechts doet, dan mag je daar spijt vanhebben, maar doe je iets goeds, dan niet!' 'Dat zijn drie geweldige wijsheden', zei de man en hij hield zich aan de afspraak de vogel los te laten.

Tevreden vervolgde de man zijn weg naar huis en dacht bij zichzelf: dit zijn drie heel mooie wijsheden, als ik straks thuiskom schrijf ik ze op om ze te bestuderen en dan schrijf ik er later een boek over.  Toen opeens zag hij, op een tak vlak voor zich, de vogel weer zitten. Deze begon enorm hard te lachen, waarop de man vroeg wat er aan de hand was: 'Waarom lach je zo?' De vogel antwoordde: 'Ha, ha, ha, wat ben jij dom, wat ben jij dom. Ik heb namelijk een heel grote diamant in mijn buik zitten en als jij mij opgegeten had zou je de rijkste man van het hele land zijn. Ha, ha, ha, wat ben jij dom.' De man kreeg nu heel veel spijt en dacht: dat was werkelijk heel dom van me. Ik geloofde die vogel! Wat heb ik gedaan? Toen werd hij heel boos op de vogel die maar bleef lachen. Woest klom hij de boom in, om de vogel te pakken. Maar de vogel ging steeds een tak hoger en hoger. Totdat hij helemaal boven in de boom zat. De man maakte een geweldige sprong om de vogel te pakken te krijgen, maar omdat de vogel omhoogvloog miste hij en viel hij naar beneden. De man kwam hard op de grond neer, alles deed hem zeer. Bloedend, onder de krassen en bulten en met gescheurde kleding lag de man op de grond. De vogel fladderde naar de onderste tak van de boom, vlak bij de man en begon weer luid te lachen. 'Ha, ha, ha, wat ben jij dom. Ha, ha, ha, wat ben jij dom.

Nu heb ik je zojuist drie wijsheden verteld. Je bent nog maar een paar honderd meter verder en je bent ze al weer vergeten. Het komt door je hebzucht! Geloof je nu werkelijk dat ik zo'n grote diamant in mijn buik heb. Mijn eerste wijsheid was: Geloof nooit iemand (en vooral geen sprekende vogel) met een onmogelijk verhaal. Vervolgens probeer je een vogel met je blote handen te vangen! Dat kunnen mensen niet, domoor! Dat zou je toch moeten weten. Vogels hebben vleugels en mensen kunnen niet vliegen. Ken je beperkingen, was mijn tweede wijsheid. Ha, ha, wat een stommeling ben jij! En weet je de derde wijsheid nog?' De man stamelde: 'Als je iets goeds doet, moet je daar later nooit spijt van krijgen.' 'Goed zo', antwoordde de vogel. 'Maar wat deed jij? Jij kreeg spijt, werd heel boos en wist niet meer wat je deed. Ga nu naar huis en denk nu eens goed na over deze wijsheden en je eigenwijsheid. En word een wijs man door er een boek over te schrijven.' 

 

* Ter overdenking 
Aan wijze verhalen en spreuken heb je alleen iets als je er ook iets mee doet.

Dit verhaal staat in het leesboek 'Think outside the box'

 

Boek over smartphone gebruik

€ 29,95

Boek over smartphone gebruik

€ 29,95

Boek over smartphone gebruik: 'Think outside the box'
Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Een boek met moraal verhalen voor een smartphonegeneratie. De verhalen zullen je aan het denken zetten over een slim en sociaal smartphonegebruik. De oude verhalen zijn zo bewerkt en herschreven dat we nieuwe inzichten krijgen over onze huidige maatschappij. 

Leuk om cadeau te geven en leuk om cadeau te krijgen!

 

Product informatie:
Formaat: Carre large (210 x 210) / Hardcover
Pagina's: 104
Eerste druk: september 2018
ISBN: 8719189110838

 

In dit boek over smartphone gebruik staan verhalen en stellingen waarover je kunt nadenken en waar je vervolgens je eigen mening over kunt vormen. De rode draad in dit boek is social media, en dan met name de smartphone en tablet, die in korte tijd en een beetje onverwachts voor veel verandering in ons leven en onze maatschappij hebben gezorgd. Kunnen we nog denken zonder die apparaten? Kunnen we nog ‘out of de box’ denken? Of zijn de smartphone en tablet nu juist de boxen waarin we opgesloten zitten? Dit boek over smartphone gebruik wil jou uitdagen. Wie ben je zelf? Wie wil je zijn? Hoe kijk je naar jezelf, naar anderen en de wereld om je heen? Jouw mening, jouw gevoelens, jouw Selfie! Welke invloed heeft de smartphone op jouw leven? Hoe kijk jij naar jezelf in deze wereld? Vind je de wereld complex of juist uitdagend? Denk je weleens na over jouw leven in de huidige maatschappij? Denk je weleens na over hoe jij jouw smartphone gebruikt? Of over het gebruik ervan in het algemeen? In hoeverre word jij beïnvloed door de nieuwe social media, het nieuws, je vrienden, nepnieuws en nepvrienden? Door over allerlei zaken in het leven na te denken, vorm je jouw eigen mening.